Tesla Model S Plaid: Οδηγήσαμε το «εξωγήινο» ηλεκτρικό των 1.000+ ίππων

Tesla Model S Plaid: Οδηγήσαμε το «εξωγήινο» ηλεκτρικό των 1.000+ ίππων

Κώστας Παστρίμας
Tesla Model S Plaid: Οδηγήσαμε το «εξωγήινο» ηλεκτρικό των 1.000+ ίππων
Με το ταχύτερο Tesla στον πλανήτη κάνεις ένα ταξίδι στη σφαίρα μιας πρωτοφανούς καινοτομίας.

Υπάρχει μια συγκεκριμένη μαγεία στο Tesla Model S Plaid που αψηφά απλές προδιαγραφές και χάρτες απόδοσης. Καθώς πλησίαζα αυτό το τεχνολογικό θαύμα, οι κομψές γραμμές και η συγκρατημένη αλλά επιβλητική παρουσία του αυτοκινήτου έλεγαν πολλά για το μέλλον που αντιπροσωπεύει. Η Tesla, υπό την ηγεσία του αινιγματικού Ίλον Μασκ, δεν κατασκευάζει μόνο αυτοκίνητα· σμιλεύει το μέλλον με κάθε ηλεκτρικό μοντέλο που παρουσιάζει. Έτσι, το Tesla Model S δεν είναι απλώς ένα όχημα μεταφοράς· είναι ένα μανιφέστο σε τροχούς και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

Η φιλοσοφία του Ίλον Μασκ αντηχεί παντού

Στην καρδιά του Model S Plaid βρίσκονται τρεις ηλεκτροκινητήρες, ένας που κινεί τους μπροστινούς τροχούς και δύο στους πίσω. Αυτή η διάταξη όχι μόνο παρέχει κίνηση σε όλους τους τροχούς, αλλά εξασφαλίζει επίσης εξαιρετικές δυνατότητες διαχείρισης της πρόσφυσης και torque vectoring. Η δουλειά που έχουν κάνει οι μηχανικοί της Tesla σε αυτόν τον τομέα είναι εκπληκτική, καθώς η ακρίβεια με την οποία το αυτοκίνητο ελίσσεται στις στροφές και επιταχύνει σε αφήνει κυριολεκτικά άφωνο.

Tesla Model S Plaid
Φωτογραφίες: Λάμπρος Στοιχειός

Η ισχύς από αυτούς τους κινητήρες είναι εκπληκτική, καθώς συλλογικά παράγουν πάνω από 760 κιλοβάτ, που ισοδυναμούν με περισσότερους από 1.020 ίππους. Αυτή η τεράστια δύναμη ωθεί το Model S Plaid από τα 0 στα 100 χλμ/ώρα σε μόλις 2 δευτερόλεπτα. Το τέταρτο του μιλίου (0-400 μέτρα), μια διαδικασία που χρησιμοποιείται συχνά για τη μέτρηση της απόδοσης ενός αυτοκινήτου, ολοκληρώνεται σε περίπου 9,23 δευτερόλεπτα. Τέτοια στοιχεία δεν είναι απλά εντυπωσιακά· αντιπροσωπεύουν ένα νέο ορόσημα στην απόδοση ενός αυτοκινήτου παραγωγής.

Σημείο αναφοράς στην εμβέλεια και τη φόρτιση

Ένα από τα πιο κρίσιμα στοιχεία ενός ηλεκτρικού οχήματος είναι η αυτονομία του. Το Model S Plaid διαπρέπει από αυτή την άποψη, προσφέροντας θεωρητική αυτονομία άνω των 628 χιλιομέτρων με μία μόνο φόρτιση. Αυτή η αξιοσημείωτη επίδοση αποτελεί απόδειξη των συνεχών βελτιώσεων της Tesla στην τεχνολογία μπαταριών και στην απόδοση του οχήματος. Στην πράξη βέβαια είναι δύσκολο να δει κανείς αυτά τα 600 χιλιόμετρα, κυρίως γιατί το πάτημα του γκαζιού είναι μια διαδικασία που γίνεται... εθιστική.

Tesla Model S Plaid
Φωτογραφίες: Λάμπρος Στοιχειός

Η φόρτιση του Model S Plaid είναι μια πτυχή όπου η καινοτομία της Tesla είναι επίσης εμφανής. Το αυτοκίνητο μπορεί να φορτιστεί χρησιμοποιώντας το δίκτυο Supercharger της Tesla, το οποίο είναι στρατηγικά τοποθετημένο για να διευκολύνει τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. Σε έναν σταθμό Supercharger, το Plaid μπορεί να ανακτήσει έως και 320 χιλιόμετρα αυτονομίας σε μόλις 15 λεπτά. Αυτή η δυνατότητα ταχείας φόρτισης μειώνει σημαντικά το χρόνο κατά τη διάρκεια των ταξιδιών, καθιστώντας το Plaid όχι μόνο ένα αυτοκίνητο επιδόσεων αλλά και ένα πρακτικό GT για μεγαλύτερες διαδρομές.

Tesla Model S Plaid
Φωτογραφίες: Λάμπρος Στοιχειός

Το δίκτυο Supercharger της Tesla είναι κάτι περισσότερο από μια σειρά σταθμών φόρτισης. είναι ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα που ενισχύει την πρακτικότητα της κατοχής ενός EV. Αυτό το δίκτυο, που επεκτείνεται συνεχώς, ανακουφίζει ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα ιδιοκτησίας ηλεκτρικών οχημάτων - το άγχος της αυτονομίας. Η ευκολία και η ταχύτητα φόρτισης σε αυτούς τους σταθμούς είναι απαράμιλλες και παίζουν καθοριστικό ρόλο στο να γίνει το Model S Plaid βιώσιμη επιλογή τόσο για καθημερινές μετακινήσεις όσο και για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων.

Άλμα στο υπερδιάστημα

Οδηγώντας το Model S Plaid, ένιωσα σαν να κουμαντάρω έναν κεραυνό. Η επιτάχυνση είναι κάτι περισσότερο από γρήγορη. είναι μια στιγμιαία τηλεμεταφορά στον ορίζοντα. Αυτό δεν αφορά μόνο τη μετάβαση από το σημείο Α στο Β. έχει να κάνει με κάτι πρωτόγνωρο. Ο τρόπος που μηδενίζονται οι αποστάσεις είναι μοναδικός -ακόμα και με τα μέτρα των Tesla- και τίποτα δεν σε προετοιμάζει για αυτήν την εμπειρία. Πρέπει να «καλιμπράρεις» εκ νέου το μυαλό και τις αισθήσεις σου για να μπορέσεις να διαχειριστείς όλη αυτήν τη δύναμη, που έρχεται σαν... τσουνάμι.

Tesla Model S Plaid
Φωτογραφίες: Λάμπρος Στοιχειός

Ωστόσο, εδώ υπάρχει ένα παράδοξο. Αυτή η απόκοσμη δύναμη είναι ένα επίδειξη, μια τεχνολογική υπερβολή από την Tesla. Μέσα στη βουή της καθημερινής κίνησης, είναι σαν να παίζεις μια συμφωνική ορχήστρα σε ένα ήσυχο δείπνο - υπέροχο αλλά κάπως παράταιρο. Προφανώς οι 1000+ ίπποι δεν έχουν αξία και εφαρμογή στην καθημερινότητα αλλά είναι βέβαιο ότι δεν ήταν αυτό το πρωτεύον χαρακτηριστικό στο μυαλό των σχεδιαστών του.

Tesla Model S Plaid
Φωτογραφίες: Λάμπρος Στοιχειός

Παρά την ηράκλεια δύναμή του, το Model S Plaid εξημερώνεται εξαιρετικά εύκολα όταν χρειάζεται. Η οδηγική άνεση, η ήσυχη καμπίνα και η ευκολία χειρισμού σε αστικά περιβάλλοντα είναι εκπληκτικά. Λες και το αυτοκίνητο έχει δύο προσωπικότητες: έναν ευγενικό γίγαντα στην πόλη και έναν άγριο πολεμιστή στον ανοιχτό δρόμο. Η οδήγηση του Tesla Model S Plaid στα όριά του είναι μια συναρπαστική και διαφωτιστική εμπειρία. Όταν πιέζεται στο μέγιστο, το καρό αποκαλύπτει έναν χαρακτήρα που είναι συναρπαστικός και εκπληκτικά συγκροτημένος. Η εξαιρετική απόδοση του αυτοκινήτου δεν αφορά μόνο την ταχύτητα στην ευθεία. έχει να κάνει με το πόσο απρόσκοπτα ενσωματώνει τεχνολογία αιχμής για να προσφέρει μια εμπειρία οδήγησης που είναι τόσο σπλαχνική όσο και ελεγχόμενη.

Μια Συμφωνία δύναμης και ακρίβειας

Στις υψηλές ταχύτητες, η αεροδυναμική σχεδίαση και το χαμηλό κέντρο βάρους του Plaid γίνονται έντονα εμφανή. Το αυτοκίνητο αισθάνεται κολλημένο στο δρόμο, με την αερανάρτηση να κρατά το κρατά εκπληκτικά σταθερό, ακόμη και στις πολύ γρήγορες στροφές. Η απόκριση του τιμονιού είναι αιχμηρή, παρέχοντας άμεση πληροφόρηση. Υπάρχει μια αίσθηση άμεσης σύνδεσης με το δρόμο, κάτι σπάνιο στα ηλεκτρικά οχήματα. Αυτή η σύνδεση επιτρέπει ακρίβεια στην είσοδο, κάνοντας τις στροφές ιδιαίτερα συναρπαστικές. Το σύστημα ελέγχου της τετρακίνησης, που πραγματοποιείται από τη ρύθμιση των τριών μοτέρ, κατανέμει την ισχύ με τρόπο που μεγιστοποιεί το κράτημα και ελαχιστοποιεί την υποστροφή.

Tesla Model S Plaid
Φωτογραφίες: Λάμπρος Στοιχειός

Η επιλογή της Tesla να εξοπλίσει το Plaid με τιμόνι yoke είναι ενδεικτική της φιλοσοφίας της να αμφισβητεί τους κανόνες και της προθυμίας της να καινοτομήσουν και να ξεπεράσει τα όρια. Ωστόσο, αυτή η καινοτομία, αν και συναρπαστική, μπορεί να μην είναι η βέλτιστη επιλογή για κάθε οδηγό. Αντιπροσωπεύει ένα τολμηρό βήμα προς τα εμπρός, αλλά αυτό που αναγνωρίζει επίσης τους πιθανούς συμβιβασμούς όσον αφορά την καθολική αποδοχή και την ευκολία χρήσης. Για τους υποψήφιους αγοραστές ωστόσο υπάρχει πάντα η επιλογή για το κλασικό, στρογγυλό τιμόνι.

Tesla Model S Plaid
Φωτογραφίες: Λάμπρος Στοιχειός

Αυτό που είναι πραγματικά αξιοσημείωτο είναι πώς το Tesla Model S Plaid διαχειρίζεται την τεράστια δύναμή του. Η επιτάχυνση δεν αφορά μόνο τα g, έχει να κάνει με το πόσο ελεγχόμενο παραμένει ακόμα και όταν φλερτάρεις με τα όρια του αυτοκινήτου. Το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης είναι διακριτικό αλλά αποτελεσματικό, διασφαλίζοντας ότι η ισχύς παρέχεται ομαλά, επιτρέποντάς στον οδηγό να εστιάζει στις γραμμές του αντί να «παλεύει» με το αυτοκίνητο.

Tesla Model S Plaid
Φωτογραφίες: Λάμπρος Στοιχειός

Ακόμα και σε σκληρό φρενάρισμα, το Plaid παραμένει αξιοσημείωτα ήρεμο. Το αναγεννητικό σύστημα πέδησης λειτουργεί παράλληλα με τα φυσικά φρένα για να παρέχει μια δύναμη ακινητοποίησης που είναι τόσο εντυπωσιακή όσο και η επιτάχυνσή του. Αυτή η συνέργεια δίνει στον οδηγό αυτοπεποίθηση για να πιέσει το αυτοκίνητο πιο δυνατά, γνωρίζοντας ότι μπορεί να χειριστεί τόσο την επιτάχυνση όσο και την επιβράδυνση.

Παράδεισος μινιμαλιστικής τεχνολογίας

Στο εσωτερικό, το Tesla Model S Plaid είναι το όνειρο ενός λάτρη της τεχνολογίας, αλλά δεν του λείπουν οι ιδιορρυθμίες. Η εξάρτηση από την κεντρική οθόνη αφής των 17 ιντσών για τα περισσότερα χειριστήρια είναι ένα δίκοπο μαχαίρι. Είναι καινοτόμο, ναι, αλλά μερικές φορές, μου έλειπε η απτική ανάδραση των φυσικών κουμπιών. Η ποιότητα του εσωτερικού, αν και σε πολύ καλό επίπεδο, δεν ψιθυρίζει την πολυτέλεια με τον ίδιο τρόπο που κάνουν ορισμένοι από τους ανταγωνιστές της σε σύγκριση με την τιμή. Υπάρχει η αίσθηση ότι ενώ η Tesla ηγείται στην τεχνολογία, υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης στη σφαίρα της παραδοσιακής πολυτελούς κατασκευής.

Tesla Model S Plaid
Φωτογραφίες: Λάμπρος Στοιχειός

Η ενασχόληση με όλα αυτά τα συστήματα -και σε αυτό το περιβάλλον- ήταν σαν να μπαίνεις σε ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας. Η ικανότητα του αυτοκινήτου να πλοηγείται στην κυκλοφορία, να διατηρεί λωρίδες και να προσαρμόζει την ταχύτητα ήταν εντυπωσιακά φουτουριστική. Ωστόσο, είναι μια υπενθύμιση ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι της πλήρως αυτόνομης οδήγησης, αλλά δεν την έχουμε κατακτήσει ακόμα. Το σύστημα απαιτεί την προσοχή του οδηγού, ο οποίος πρέπει να βασίζεται στην αντίληψη και στην εμπειρία του, όπως σε όλα τα οχήματα.

Το κόστος του να είσαι στην αιχμή

Ας μιλήσουμε και για τον ελέφαντα στο δωμάτιο: την τιμή του Tesla Model S Plaid. Είναι μια σημαντική επένδυση και πολλές φορές αναρωτήθηκα αν το αυτοκίνητο προσφέρει αρκετά πέρα από τις εντυπωσιακές επιδόσεις του για να δικαιολογήσει το κόστος αγοράς, που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο (οι τιμές για την έκδοση Plaid ξεκινούν από 111.990 ευρώ). Για τους λάτρεις της τεχνολογίας και της αδρεναλίνης, ίσως. Για τον μέσο οδηγό, είναι λιγότερο ξεκάθαρο. Το Model S Plaid αφορά λιγότερο την πρακτικότητα και περισσότερο το να κάνεις μια δήλωση. Είναι μια ματιά στο τι είναι δυνατό, όχι απαραίτητα στο τι χρειάζεται.

Tesla Model S Plaid
Φωτογραφίες: Λάμπρος Στοιχειός

Καθώς επέστρεψα την κάρτα-κλειδί του Tesla Model S Plaid, ένιωσα ένα αίσθημα δέους ανάμεικτο με μια δόση πραγματισμού. Αυτό το αυτοκίνητο είναι ένα μηχανολογικό θαύμα, ένας φάρος τεχνολογικού θάρρους. Είναι ο τρόπος της Tesla να δείξει στον κόσμο τι είναι δυνατό σε ένα ηλεκτρικό μέλλον. Ουσιαστικά, το Model S Plaid είναι είναι ένα αυτοκίνητο που θα μείνει στη μνήμη όχι μόνο για αυτό που είναι, αλλά για αυτό που αντιπροσωπεύει: τις απεριόριστες δυνατότητες της ηλεκτρικής κινητικότητας, όπως την οραματίστηκαν η Tesla και Ίλον Μασκ. Η οδήγησή του δεν αφορά μόνο την εμπειρία της καταιγιστικής ταχύτητας ή της πολυτέλειας. Πρόκειται για ένα μέρος μιας επανάστασης, μιας στροφής προς ένα πιο βιώσιμο, εξηλεκτρισμένο τοπίο στην αυτοκινητοβιομηχανία. Με το μείγμα της πρωτοποριακής τεχνολογίας, τις εξαιρετικές επιδόσεις και το όραμα για το μέλλον, αποτελεί μια τολμηρή δήλωση του τι μπορούν να επιτύχουν τα ηλεκτρικά οχήματα. Είναι μια ματιά σε μέλλον που η Tesla όχι απλώς προβλέπει αλλά δημιουργεί.

Φωτογραφίες: Λάμπρος Στοιχειός

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!