Εξετάσεις οδήγησης: Πώς να διώξετε το άγχος

Κώστας Μπιτσικώκος
Εξετάσεις οδήγησης: Πώς να διώξετε το άγχος
Η κατάλληλη προετοιμασία για το πρακτικό μέρος των εξετάσεων οδήγησης περιλαμβάνει και τον ψυχολογικό τομέα.

Περάσατε τις θεωρητικές εξετάσεις και ήρθε η ώρα για τις πρακτικές. Το άγχος είναι αναμενόμενο, ακόμα και για τους καλά προετοιμασμένους. Τι μπορείτε να κάνετε για να το περιορίσετε ώστε να μην αποφύγετε τα «χαζά» λάθη που θα σας κοστίσουν;

Καταρχάς, η πρώτη εντύπωση είναι η πιο σημαντική. Κάντε όλες τις σωστές κινήσεις μπαίνοντας στο αυτοκίνητο για την εξέταση. Ρυθμίστε σωστά το κάθισμα και τους καθρέπτες, βάλτε τη ζώνη ασφαλείας και ξεκινήστε μόνο όταν βεβαιωθείτε ότι δεν πλησιάζουν άλλα οχήματα ή πεζοί. Έτσι θα «κερδίσετε» τους εξεταστές, θα τους... χαλαρώσετε και θα είναι λιγότερο αυστηροί μαζί σας.

Πρέπει να εμπιστευτείτε το δάσκαλό σας και να τηρήσετε όσα σας έχει μάθει στα θεωρητικά και τα πρακτικά μαθήματα. Αν το πράξετε τότε η επιτυχία είναι δεδομένη.

Δείτε ακόμα: Αυτή είναι η πιο συχνή αιτία που κόβονται οι υποψήφιοι οδηγοί

Ένα δοκιμαστικό λίγες μέρες πριν, παρουσία βέβαια του δασκάλου, αλλά χωρίς την φωνητική καθοδήγησή του, θα σας δείξει το επίπεδο στο οποίο βρίσκεστε και αν είστε έτοιμοι για τις τελικές εξετάσεις.

Αν τηρήσετε σωστά τους κανόνες, όσο αυστηρός και αν είναι ο εξεταστής δεν μπορεί να σας κόψει.

Δεν πρόκειται να σας ζητηθεί να κάνετε π.χ. μία μανούβρα που δεν έχετε δοκιμάσει με το δάσκαλό σας.

Μην πείτε σε φίλους και γνωστούς για το πότε περνάτε από εξετάσεις. Οι ερωτήσεις τους είναι φυσικό να σας προκαλέσουν περισσότερο άγχος.

Αν κάνετε ένα μικρό λάθος, που δεν στοιχίζει, μην πανικοβληθείτε. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και μείνετε συγκεντρωμένοι στη συνέχεια της εξέτασης.

Και βέβαια η σωστή προετοιμασία δεν είναι μόνο πνευματική, αλλά και σωματική. Να έχετε κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ, να έχετε φάει κάτι ελαφρύ και μην το παρακάνετε με τον καφέ.

Photo Credits: IAM Roadsmart

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!