Ford Focus 1.0 125 ps: Η κληρονομιά της πρακτικής καινοτομίας

Ford Focus 1.0 125 ps: Η κληρονομιά της πρακτικής καινοτομίας

Κώστας Παστρίμας
Ford Focus 1.0 125 ps: Η κληρονομιά της πρακτικής καινοτομίας
Ένα μοντέλο που αποτελεί το συνώνυμο του compact οικογενειακού αυτοκινήτου έφτασε στην τελευταία γενιά του.

Το Ford Focus είναι εδώ και καιρό συνώνυμο με την εξέλιξη του μικρομεσαίου οικογενειακού αυτοκινήτου. Από την εμφάνισή του, αντιπροσωπεύει ένα ισορροπημένο μείγμα πρακτικότητας και οδηγικής απόλαυσης. Αυτό το τελευταίο μοντέλο, το Ford Focus 1.0 EcoBoost με 125 ίππους, αποτελεί το επιστέγασμα της συνεχούς καινοτομίας της Ford, συνδυάζοντας τις παραδοσιακές αξίες με τη σύγχρονη τεχνολογία.

Ford Focus
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Mελέτη στη λεπτή πολυπλοκότητα

Η εξωτερική σχεδίαση του τελευταίου Focus επιτυγχάνει μια ελκυστική ισορροπία μεταξύ κομψότητας και δυναμισμού. Η μπροστινή όψη του αυτοκινήτου, με την κομψή μάσκα και τους γωνιακούς προβολείς, αποπνέει μια αίσθηση κίνησης προς τα εμπρός ακόμα και όταν είναι ακίνητο. Οι γραμμές του αμαξώματος ρέουν ομαλά από εμπρός προς τα πίσω, δημιουργώντας ένα συνεκτικό και αεροδυναμικό προφίλ. Κάθε καμπύλη και περίγραμμα εξυπηρετεί έναν σκοπό, συμβάλλοντας στη συνολική αεροδυναμική του απόδοση και οικονομία καυσίμου.

Στο εσωτερικό του Ford Focus, η προσοχή στη λεπτομέρεια γίνεται ακόμη πιο εμφανής. Η διάταξη είναι οδηγοκεντρική, με όλα τα χειριστήρια να είναι εύκολα προσβάσιμα και λογικά διατεταγμένα. Η ποιότητα των υλικών έχει δει μια αξιοσημείωτη αναβάθμιση, με μαλακές επιφάνειες και ανθεκτικά υφάσματα που αντέχουν στις δοκιμασίες της καθημερινής χρήσης. Η καμπίνα είναι ευρύχωρη, κάτι που επιτυγχάνεται μέσω έξυπνων σχεδιαστικών επιλογών που μεγιστοποιούν το χώρο. Ο ατμοσφαιρικός φωτισμός προσθέτει μια πινελιά πολυπλοκότητας, ενώ το σύστημα infotainment, με την νέα ευκρινή οθόνη και την απρόσκοπτη συνδεσιμότητα, κρατά οδηγό και επιβάτες ενήμερους και τους ψυχαγωγεί εν κινήσει.

Ford Focus
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Όσον αφορά την εσωτερική άνεση, το Focus διαπρέπει σε εργονομία. Ο χώρος στα πίσω καθίσματα είναι γενναιόδωρος για ένα αυτοκίνητο αυτής της κατηγορίας, καθιστώντας το μια βιώσιμη επιλογή και για οικογένειες. Ο χώρος αποσκευών επίσης είναι αρκετός (375 λίτρα, που γίνονται 1320 με τη δίπλωση των καθισμάτων) προσθέτοντας στην πρακτικότητα του οχήματος.

Μηχανική εφευρετικότητα

Κάτω από το καπό, ο κινητήρας EcoBoost 1,0 λίτρων είναι ένα θαύμα μηχανικής. Αυτός ο τρικύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης της Ford να μειώσει το μέγεθος χωρίς συμβιβασμούς στις επιδόσεις. Παρέχει μια ομαλή καμπύλη ισχύος, ελαχιστοποιώντας την υστέρηση του turbo και παρέχοντας μια εμπειρία οδήγησης με απόκριση. Η απόδοση του κινητήρα δεν λάμπει μόνο σε στοιχεία οικονομίας καυσίμου. συμβάλλει επίσης στη μείωση των εκπομπών, ευθυγραμμίζοντας με τη σύγχρονη περιβαλλοντική συνείδηση.

Ford Focus
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Στο δρόμο, η ισχύς των 125 ίππων του κινητήρα EcoBoost μπορεί να ακούγεται μέτρια, αλλά μεταφράζεται σε μια γοητευτική και γρήγορη εμπειρία οδήγησης. Η ροπή του κινητήρα είναι καλά κατανεμημένη, προσφέροντας επαρκή έλξη σε όλες τις καταστάσεις και σε όλες τις ταχύτητες. Η απόδοση καυσίμου είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα που ξεχωρίζει, με το Focus να πετυχαίνει αξιοσημείωτα χαμηλές τιμές, πολλές φορές κάτω από 7 λίτρα/100 χλμ, καθιστώντας το μια οικονομική επιλογή τόσο για τους κατοίκους της πόλης όσο και για τους αυτοκινητόδρομους.

Συνδυασμός σταθερότητας και ευελιξίας

Η οδήγηση του Ford Focus 1.0 EcoBoost είναι μια άσκηση για να ανακαλύψετε πόσο ισορροπημένο μπορεί να είναι ένα compact αυτοκίνητο. Το τιμόνι είναι άμεσο, προσφέροντας μια πραγματική αίσθηση σύνδεσης με το δρόμο. Η ρύθμιση της ανάρτησης, προσαρμοσμένη για ισορροπία άνεσης και ευελιξίας, διασφαλίζει ότι το Focus είναι τόσο οικείο σε επαρχιακούς δρόμους με στροφές όσο και στην αστική κυκλοφορία.

Ford Focus
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Τα χαρακτηριστικά της δυναμικής συμπεριφοράς του αυτοκινήτου είναι μια μικρή αποκάλυψη - παραμένει ακλόνητο στις κλειστές στροφές, με ελάχιστη κύλιση του αμαξώματος. Το σύστημα πέδησης είναι στιβαρό και αξιόπιστο, παρέχοντας καθησυχαστική ισχύ με προοδευτική αίσθηση στο πεντάλ. Αυτός ο συνδυασμός ευέλικτου χειρισμού, απόκρισης διεύθυνσης και αποτελεσματικού φρεναρίσματος καθιστά το Focus όχι μόνο ασφαλές και αξιόπιστο, αλλά πραγματικά απολαυστικό στην οδήγηση.

Κάτι περισσότερο από ένα αυτοκίνητο

Το Ford Focus είναι κάτι περισσότερο από ένα μικρομεσαίο αυτοκίνητο – αποτελεί σημείο αναφοράς στην κατηγορία του. Αντιπροσωπεύει μια ισορροπία του τι κάνει ένα ιδανικό καθημερινό όχημα: αποτελεσματικότητα, άνεση, πρακτικότητα και οδηγική απόλαυση. Αυτό το μοντέλο Focus είναι απόδειξη της ικανότητας της Ford να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της αγοράς, ενώ παραμένει πιστό στην ουσία αυτού που έχει κάνει το Focus αγαπημένο μεταξύ των οδηγών για δεκαετίες.

Ford Focus
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Συνοπτικά, το Ford Focus 1.0 EcoBoost είναι ένα ολοκληρωμένο όχημα που όχι απλώς ανταποκρίνεται στις προσδοκίες αλλά συχνά τις ξεπερνά. Είναι ένα αυτοκίνητο που συνδυάζει τις πρακτικές ανάγκες της καθημερινής μετακίνησης με τις απολαυστικές πτυχές της οδήγησης, σε ένα κομψό και μοντέρνο πακέτο. Για όσους κοιτάζουν την αγορά ενός αυτοκινήτου που έχει πράγματα να προσφέρει σε όλα τα επίπεδα, το Ford Focus 1.0 EcoBoost των 125 ίππων, που ξεκινά από τις 28.070 ευρώ στην έκδοση ST-Line της δοκιμής μας, θα πρέπει αναμφίβολα να βρίσκεται στη λίστα.

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!