Σαν Σήμερα: Γεννήθηκε ένας εκ των πιο... αδυσώπητων πρωταθλητών της F1

Σαν Σήμερα: Γεννήθηκε ένας εκ των πιο... αδυσώπητων πρωταθλητών της F1
Κάθε ημέρα έχει τις δικές της ιστορίες να μας διηγηθεί, είτε πρόκειται για τη Formula 1, είτε για το υπόλοιπο φάσμα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Ας δούμε τις κυριότερες της ημέρας.

Οι θρύλοι των αγώνων ταχύτητας έχουν σήμερα την τιμητική τους. Στον κόσμο της Formula 1, θα μάθουμε για τον ένα και μοναδικό, Τζακ Μπράμπαμ και δύο ακόμη αγώνες του πρωταθλήματος ανά τα χρόνια. Στον κόσμο των δύο τροχών, μαθαίνουμε για τον Μάικ Χέιλγουντ, ενώ στο WRC για έναν «Ιπτάμενο Φιλανδό».

Διαβάστε τι έγινε Σαν Σήμερα, 2/4, στον κόσμο της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Σαν σήμερα το 1926, γεννήθηκε ο αείμνηστος και θρυλικός πρωταθλητής της Formula 1, Τζακ Μπράμπαμ. Ο Αυστραλός εισήλθε στο πρωτάθλημα το 1955 και το 1959 έγινε ο πρώτος οδηγός που κατέκτησε τον τίτλο οδηγώντας μονοθέσιο με κινητήρα στο πίσω μέρος. Μάλιστα το έκανε με εντυπωσιακό τρόπο καθώς, στο φινάλε της σεζόν στο Σίμπρινγκ των ΗΠΑ, έπρεπε να σπρώξει το αυτοκίνητο για να τερματίσει 4ος διότι είχε ξεμείνει από καύσιμα. Οι αντίπαλοί του, του είχαν δώσει το προσωνύμιο «Black Jack», λόγω της επιθετικής και αδυσώπητης οδήγησής του.

Το 1960 κατέκτησε τον δεύτερο τίτλο του κερδίζοντας πέντε συνεχόμενους αγώνες, αφήνοντας εποχή ως μια εμβληματική παρουσία στο σπορ. Από το 1962 κι έπειτα οδήγησε με δική του ομάδα και μονοθέσιο, γράφοντας ιστορία με τον τρίτο του τίτλο το 1966 – έγινε ο πρώτος άνθρωπος που στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής με μονοθέσιο που έφερε το όνομά του, επίτευγμα που σίγουρα δεν θα επαναληφθεί. Η τελευταία του σεζόν σημειώθηκε το 1970, στην ηλικία των 44, όπου κατάφερε και πάλι να κερδίσει αγώνες.

Σαν σήμερα το 1940, γεννήθηκε ο Μάικ Χέιλγουντ. Θεωρούνταν από πολλούς ως ο καλύτερος αναβάτης μοτοσικλετών όλων των εποχών.Κατέκτησε συνολικά εννέα παγκόσμιους τίτλους κατά τη δεκαετία του ‘60 – τρεις στα 250cc, δύο στα 350cc και τέσσερις στα 500cc, καθώς και 14 νίκες στο περιβόητο και άκρως επικίνδυνο Isle of Man TT. Έχοντας ήδη ξεκινήσει να τρέχει και σε αγώνες αυτοκινήτων, αποσύρθηκε από τους δύο τροχούς στα τέλη των ‘60s και επικεντρώθηκε στους αγώνες αντοχής και μονοθεσίων. Ανέβηκε δύο φορές στο βάθρο σε Grand Prix της Formula 1 (Ιταλία, 1972 με τη Surtees και Νότια Αφρική, 1974 με τη McLaren), ενώ το 1973 στέφθηκε νικητής στα 1000 χιλιόμετρα του Σπα μαζί με τον Ντέρεκ Μπελ, οδηγώντας μια Mirage M6.

Σαν σήμερα το 1959, γεννήθηκε ο θρύλος του WRC, Γιούχα Κάνκουνεν. Σε μια καριέρα σχεδόν δύο δεκαετιών, ο Φινλανδός κέρδισε σε 23 events και κατέκτησε τέσσερα παγκόσμια πρωταθλήματα. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Toyota το 1983 και πήρε την πρώτη του νίκη το 1985, στο Ράλλυ Σαφάρι. Κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα με την Peugeot. Κατέκτησε επίσης δύο τίτλους για λογαριασμό της Lancia, όμως ο τέταρτος και τελευταίος του ήταν το 1993 με την Toyota. Ο Κάνκουνεν εκπροσώπησε επίσης τις Ford και Subaru, ολοκληρώνοντας την καριέρα του το 2002.

Σαν σήμερα το 1978, φιλοξενήθηκε ο τέταρτος αγώνας της σεζόν στη Formula 1, στο σιρκουί πόλης του Λονγκ Μπιτς. Ο Ζιλ Βιλνέβ της Scuderia Ferrari ηγήθηκε άνετα τον αγώνα στο πρώτο μισό του, όταν άλλαξαν όλα στον 39ο γύρο, σε μια αποτυχημένη και βιαστική κίνησή του να ντουμπλάρει την Shadow του Κλέι Ρεγκατσόνι. Ο Καναδός ακούμπησε τροχούς με τον Ελβετό και κατέληξε στις μπαριέρες. Έτσι, η πρωτοπορία πήγε στον Κάρλος Ρόιτμαν, ο οποίος την διατήρησε μέχρι τον τερματισμό. Ο Αργεντινός πλαισιώθηκε στο βάθρο από τον Μάριο Αντρέτι της Lotus και τον Πατρίκ Ντεπαγιέ της Tyrrell.

Σαν σήμερα το 2000, έλαβε χώρα το GP Μαλαισίας για το MotoGP, στην πίστα της Σεπάνγκ. Ο αγώνας χαρακτηρίστηκε από ανακατατάξεις και ανατροπές, με αρκετούς από τους πρωτοπόρους αναβάτες να πέφτουν και να εγκαταλείπουν. Παρά την κακή του εκκίνηση, ο poleman Κένι Ρόμπερτς Jr. εκμεταλλεύτηκε τον καλό ρυθμό του και τις ατυχίες των αντιπάλων του ανακτώντας την πρωτοπορία μετά από 7 γύρους. Στο γύρο 15 έκανε την εμφάνισή της η βροχή, η οποία οδήγησε σε οριστική διακοπή του αγώνα. Ο Ρόμπερτς πλαισιώθηκε στο βάθρο από τους Κάρλος Τσέκα και Γκάρι ΜακΚόι.

Σαν σήμερα το 2006, πραγματοποιήθηκε το GP Αυστραλίας για τη Formula 1, στην πίστα του Άλμπερτ Παρκ. Ο Φερνάντο Αλόνσο κατέκτησε τη νίκη για τη Renault και άφησε πίσω του τον Κίμι Ράικονεν της McLaren, με τον Ραλφ Σουμάχερ να τερματίζει τρίτος με την Toyota, στο τελευταίο του βάθρο στο σπορ. Το απρόοπτο του αγώνα ήρθε από τον Τζένσον Μπάτον. Ο Βρετανός είδε τον κινητήρα της Honda να σπάει στην τελευταία στροφή του τελευταίου γύρου. Επέλεξε να σταματήσει λίγα μέτρα πριν τον τερματισμό για να μην βαθμολογηθεί και δεχθεί ποινή στον επόμενο αγώνα λόγω αλλαγής κινητήρα.

Σαν σήμερα το 2023, πραγματοποιήθηκε το Grand Prix Αυστραλίας για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1. O Μαξ Φερστάπεν έφτασε σε μία ακόμη νίκη, όμως χρειάστηκε να παλέψει σκληρά για να την κατακτήσει. Στο πρώτο μέρος του Grand Prix δέχθηκε προσπέρασμα από τους οδηγούς της Mercedes-AMG, Τζορτζ Ράσελ και Λιούις Χάμιλτον. Όταν ξεμπέρδεψε από τους Βρετανούς, άνοιξε μια διαφορά ασφαλείας την οποία κράτησε μέχρι το τέλος. Ο Χάμιλτον τερμάτισε 2ος, κρατώντας πίσω του τον Φερνάντο Αλόνσο, με τη μάχη των δύο να είναι εξαιρετική.

Φωτογραφίες: krisvand2/X

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!