F1, Κίνα: Ο Νόρις θα εκκινήσει από την πρώτη θέση στο Σπριντ

F1, Κίνα: Ο Νόρις θα εκκινήσει από την πρώτη θέση στο Σπριντ
Ο Λάντο Νόρις επικράτησε στις χαοτικές λόγω βροχής κατατακτήριες για τον Αγώνα Σπριντ στη Σαγκάη, στην 4η θέση ο Φερστάπεν.

Η πρώτη για φέτος περίοδος κατατακτήριων για Αγώνα Σπριντ πραγματοποιήθηκε στο GP Κίνας και σημαδεύτηκε από τη βροχή που έπεσε στο τέλος και άλλαξε όλα τα δεδομένα. Κερδισμένος από αυτήν τη διαδικασία ήταν ο Λάντο Νόρις με τη McLaren, ο οποίος θα εκκινήσει το Σπριντ του Σαββάτου από την πρώτη θέση. Δίπλα του, στη δεύτερη θέση, θα βρίσκεται ο Λούις Χάμιλτον με τη Mercedes ενώ τρίτος θα είναι ο Φερνάντο Αλόνσο της Aston Martin και τέταρτος ο Μαξ Φερστάπεν με τη Red Bull Racing.

SQ1

Φέτος το πρόγραμμα του αγωνιστικού 3ημέρου άλλαξε, σε σχέση με πέρυσι για τα grand prix που περιλαμβάνουν Σπριντ και το Sprit Qualifying, οι κατατακτήριες δηλαδή για το Σπριντ που γνωρίζαμε ως Sprint Shootout, διεξάγεται το απόγευμα της Παρασκευής. Κατά τα άλλα, η διάρκεια του SQ1 παρέμεινε στα 12 λεπτά, όπως παρέμεινε και η υποχρέωση όλων των οδηγών να χρησιμοποιήσουν τη μεσαία (κίτρινη) γόμα των ελαστικών της Pirelli.

Η πίστα ήταν αρκετά βρόμικη στο ξεκίνημα της περιόδου και αυτό σήμαινε ότι η πρόσφυση ήταν χαμηλή και οι χρόνοι θα έπεφταν σημαντικά όσο θα περνούσε η ώρα και θα στρωνόταν ελαστικό στην επιφάνειά της. Εκτός αυτού, το ενδεχόμενο βροχής παρέμενε αρκετά μεγάλο, κάτι που θα μπορούσε να περιπλέξει τα πράγματα πολύ περισσότερο.

Τελικά η βροχή δεν ήρθε, πέρα από μερικές σκόρπιες σταγόνες, και στη στεγνή πίστα οι Red Bull έδειξαν πολύ γρήγορες, με τον Πέρεζ να σημειώνει τον καλύτερο χρόνο στο πρώτο σκέλος μπροστά από τον Φερστάπεν, αν και λίγο αργότερα ο Νόρις μπήκε ανάμεσά τους. Οι πέντε οδηγοί που αποκλείστηκαν ήταν οι Γκασλί, Οκόν, Άλμπον, Τσουνόντα και Σάρτζεντ. Οριακά πέρασε ο τοπικός ήρωας Γκουάνγιου Ζου με τη Sauber.

Στο τέλος του SQ1 είχαμε ξανά μια μικρή φωτιά στο γρασίδι στην άκρη της πίστας, όπως έγινε και το πρωί στο FP1. Όπως ήταν αναμενόμενο, η έναρξη του δεύτερου σκέλους καθυστέρησε για λίγα λεπτά.

SQ2

Οι 15 οδηγοί που συνέχισαν στο διάρκειας 10 λεπτών SQ2 είχαν -όπως και πέρυσι- την υποχρέωση να χρησιμοποιήσουν ξανά τη μεσαία γόμα των ελαστικών. Πριν από το ξεκίνημα όμως οι σταγόνες της βροχής άρχισαν να πυκνώνουν και τα ερωτηματικά αυξήθηκαν.

Όπως ήταν φυσικό, στην έξοδο του pitlane σχηματίστηκε μια μακριά σειρά μονοθεσίων, που ανυπομονούσαν να βγουν στην πίστα για να προλάβουν να κάνουν γρήγορο γύρο με σλικ ελαστικά όσο ήταν ακόμα αρκετά στεγνή. Όλοι κατάφεραν να κάνουν τουλάχιστον μία γρήγορη προσπάθεια, με τον Φερστάπεν να σημειώνει τον καλύτερο χρόνο και τον Λεκλέρ στη 2η θέση.

Αυτός ο ένας γρήγορος γύρος ήταν εκείνος που καθόρισε το αποτέλεσμα του SQ2, καθώς η βροχή που ξεκίνησε να πέφτει δεν επέτρεψε βελτίωση των χρόνων. Η μεγάλη έκπληξη ήταν ότι μέσα στους 5 οδηγούς που αποκλείστηκαν βρισκόταν ο Τζορτζ Ράσελ της Mercedes. Μαζί με τον Βρετανό εκτός συνέχειας έμειναν οι Μάγκνουσεν, Χούλκενμπεργκ, Ρικάρντο και Στρολ. Οι Κινέζοι στις εξέδρες πανηγύρισαν την είσοδο του Ζου στη 10άδα, με τη Sauber να δείχνει γρήγορη στη Σαγκάη, αφού και ο Μπότας πέρασε στην 7η θέση.

SQ3

Το τρίτο και αποφασιστικό σκέλος άρχισε σε πολύ διαφορετικές συνθήκες, με την πίστα βρεγμένη και τα μονοθέσια να έχουν φορέσει τα ενδιάμεσα ελαστικά. Ο τρόπος αντιμετώπισης μιας τέτοιας κατάστασης ήταν διαφορετικός, αφού οι οδηγοί δεν θα έκαναν δύο γρήγορες προσπάθειες με αλλαγή ελαστικών ανάμεσα αλλά θα έμεναν στην πίστα σε όλη τη διάρκεια του 8λέπτου, προσπαθώντας να κάνουν τον καλύτερο χρόνο πετυχαίνοντας την πίστα στην καλύτερη κατάσταση.

Τα γλιστρήματα και οι έξοδοι από την πίστα δεν έλειψαν, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον Λεκλέρ, ο οποίος είχε μια ελαφριά επαφή με την μπαριέρα, χωρίς να κάνει σημαντική ζημιά στη Ferrari.

Τα λεπτά που ακολούθησαν ήταν χαοτικά, με τις θέσεις να αλλάζουν σε κάθε γύρο, καθώς άλλοι βελτίωναν το χρόνο τους και άλλους να βλέπουν το χρόνο τους να διαγράφεται λόγω παραβίασης των ορίων της πίστας. Τελικά, εκείνος που σημείωσε τον καλύτερο χρόνο και θα ξεκινήσει από την πρώτη θέση τον αγώνα Σπριντ ήταν ο Λάντο Νόρις με τη McLaren, ο χρόνος του οποίου αρχικά διαγράφηκε αλλά αργότερα αποκαταστάθηκε από τους αγωνοδίκες. Δίπλα του στην πρώτη σειρά της εκκίνησης θα έχει τον Λούις Χάμιλτον, που ήταν 2ος, και πίσω τους θα βρίσκονται ο Φερνάντο Αλόνσο στην 3η θέση και ο Μαξ Φερστάπεν στην 4η. Ακολούθησαν οι Σάινθ, Πέρεζ, Λεκλέρ, Πιάστρι, Μπότας και Ζου.

Ο Αγώνας Σπριντ θα ξεκινήσει στις 6:00 το πρωί του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας)

Αποτελέσματα

SQ

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!