Λάντο Νόρις: Ο 24χρονος που «άργησε» να πάρει την πρώτη του νίκη στην F1

Λάντο Νόρις: Ο 24χρονος που «άργησε» να πάρει την πρώτη του νίκη στην F1
Ο οδηγός της McLaren Racing πλέει σε πελάγη ευτυχίας μετά την επικράτησή του στο Grand Prix Μαϊάμι.

Μπορεί ένας οδηγός να «απολογηθεί» μετά από νίκη του σε αγώνα της Formula 1; «Αρκετοί αμφέβαλαν για μένα στη διαδρομή. Έκανα ορισμένα λάθη τα τελευταία 5 χρόνια, σήμερα όμως τα καταφέραμε», δήλωσε ο Λάντο Νόρις αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Grand Prix Μαϊάμι που τον βρήκε στην πρώτη θέση.

Αν και μόλις 24 ετών, ο Βρετανός είχε δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες, που μέχρι τώρα δεν είχε καταφέρει να εκπληρώσει. Πρόσφατα έγινε κάτοχος ενός αρνητικού ρεκόρ: έφθασε τις 15 παρουσίες στο βάθρο της Formula 1 χωρίς νίκη, ξεπερνώντας τον Νικ Χάιντφελντ που είχε 13. Και όλοι αναρωτιόντουσαν: «Μπορεί ο Λάντο να αντέξει το βάρος της πίεσης, ώστε να μετατρέψει μία καλή εμφάνιση σε νίκη;». Στο Μαϊάμι έδωσε την απάντηση στους επικριτές του, αλλά κυρίως στον εαυτό του.

f1

Από τα καρτ στη Formula 1

Ο Νόρις γεννήθηκε στο Μπρίστολ, στις 13 Νοεμβρίου 1999. Προέρχεται από πλούσια οικογένεια, ένα... απαιτούμενο για τους περισσότερους που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Άρχισε την πορεία του από τα καρτ και σε ηλικία 9 ετών πήρε την πρώτη του pole position σε εθνικό αγώνα. Το 2014 στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής καρτ στην κατηγορία του, επιτυχία που του άνοιξε διάπλατα το δρόμο για ανώτερους θεσμούς.

Ακολούθησαν το 2015 το πρωτάθλημα MSA Formula (γνωστή πλέον ως η Βρετανική Formula 4), όπου κέρδισε τον τίτλο με 8 νίκες στη σεζόν. Το 2016 συμμετείχε στο Toyota Racing Series στη Νέα Ζηλανδία και στο Eurocup Formula Renault 2.0 στην Ευρώπη, κατακτώντας επίσης τους τίτλους. Είχε ήδη κάνει «θόρυβο» γύρω από το όνομά του. Το 2017 προσέθεσε έναν ακόμα τίτλο στο βιογραφικό του, αυτόν στην Ευρωπαϊκή Formula 3.

H McLaren τον είχε ήδη προσέξει και το Φεβρουάριο του 2017 του προσέφερε συμβόλαιο ως junior και τον έχρισε οδηγό δοκιμών και αναπληρωματικό για τη σεζόν του 2018 στη Formula 1.

Tα δύσκολα πρώτα χρόνια δίπλα στον Σάινθ

Ο Νόρις εξασφάλισε αγωνιστικό κάθισμα στην McLaren F1 το 2019, προερχόμενος από μία σεζόν στη Formula 2 το 2018, το σύνηθες... μονοπάτι προς το κορυφαίο πρωτάθλημα. Στη Formula 2 ήταν δεύτερος στην τελική βαθμολογία, βλέποντας τον συμπατριώτη του Τζορτζ Ράσελ να κατακτά τον τίτλο.

Όταν πήγε στην McLaren, η βρετανική ομάδα ήταν πολύ μακριά από τον παλιό καλό της εαυτό. Μαζί με τον Κάρλος Σάινθ αποτέλεσαν το δίδυμο οδηγών, αντικαθιστώντας τον Φερνάντο Αλόνσο και τον Βέλγο Στόφελ Φαντούρν. Η McLaren ήταν 6η στη βαθμολογία το 2018, πίσω και από τη Haas.

f1

Στην πρώτη του σεζόν στη Formula 1, ο Νόρις είδε τον Σάινθ να μαζεύει σχεδόν διπλάσιους βαθμούς από τον ίδιο (96 έναντι 49), όμως αυτό δεν απέτρεψε την McLaren να του επεκτείνει το συμβόλαιο έως το 2022. Το 2020 ήρθε το πρώτο από τα 16 έως σήμερα βάθρα για τον Βρετανό, στο Grand Prix Αυστρίας, μετά από ποινή 5 δευτερολέπτων που επιβλήθηκε στον Λιούις Χάμιλτον. Και πάλι βρέθηκε πίσω από τον Σάινθ στην τελική βαθμολογία, με 97 βαθμούς έναντι 105 του Ισπανού.

Βλέποντας τους Ρικάρντο και Πιάστρι να κερδίζουν

Το 2021 άλλαξε ο teammate του, με τον Ντάνιελ Ρικάρντο να παίρνει τη θέση του Κάρλος Σάινθ, ο οποίος μεταπήδησε στη Ferrari. Ο Νόρις ξεπέρασε τον Αυστραλό στην τελική βαθμολογία, είδε όμως τον Ρικάρντο να σημειώνει στην Μόντσα την πρώτη νίκη της McLaren στη Formula 1 από το 2012! Ο Νόρις είχε την ταχύτητα, όμως του έλειπε κάτι που θα τον έφερνε στην πρώτη θέση όταν παρουσιαζόταν η ευκαιρία.

Το 2022 η McLaren υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τον Νόρις, με ισχύ έως το 2025. Δίπλα του από το 2023 είναι ο Όσκαρ Πιάστρι. Ο νεαρός Αυστραλός κέρδισε τον Αγώνα Σπριντ στο Κατάρ εκείνη τη σεζόν, βάζοντας επιπλέον πίεση στον Νόρις. Πίεση που πλέον έχει φύγει από πάνω του, μετά την εξαιρετική του εμφάνιση στο Μαϊάμι που χάρισε στην McLaren την 184η νίκη της στη Formula 1. Και η σαμπάνια του χάρισε το πιο απολαυστικό... ντους στη ζωή του.

Photo Credits: McLaren Racing

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!