Δραχμή ολοταχώς

Gazzetta team
Δραχμή ολοταχώς
Ο Τάκης Μίχας γράφει για το ανέφικτο σενάριο που θέλει να πετύχει ο Αλέξης Τσίπρας της ταυτόχρονης παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ και της καταγγελίας τους μνημονίου.

Ο Συριζα διατείνεται ότι επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ -και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφιβάλλουμε για τις προθέσεις του. Στον βαθμό που είναι ένα λαϊκιστικό κόμμα και στον βαθμό που η πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ είναι φυσικό να συμφωνεί και το κόμμα αυτό.

Όμως το πιο ενδιαφέρον ερώτημα είναι αν αυτό είναι εφικτό. Είναι εφικτό με άλλα λόγια να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη αν καταγγείλει την δανειακή σύμβαση και κάνει στάση πληρωμών όπως επανειλλημένα έχει υποσχεθεί ο Αλέξης Τσίπρας; Η απάντηση είναι ναι, αλλά κάτω από ορισμένες πολύ δύσκολες προυποθέσεις.

Από την στιγμή που διακοπεί το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας από την τρόικα η κυβέρνηση του Σύριζα θα πρέπει να βρεί χρήματα να καλύψει το πρωτογενές έλλειμμα (2-3 δις ευρω) καθώς και φυσικά χρήματα για να καλύψει τις προεκλογικές υποσχέσεις: Αποκατάσταση μισθών και συντάξεων, διορισμοί 100.000 δημοσίων υπαλλήλων, επανακρατικοποιήσεις ΟΤΕ, Ολυμπιακή κλπ. Προκειμένου λοιπόν να παραμείνει στην ευρωζώνη και χωρίς να παίρνει βοήθεια ή δάνεια από πουθενά ο Σύριζα θα πρέπει να λάβει τις ακόλουθες 3 αποφάσεις:

Δραματική μείωση των κρατικών δαπανών. Ομως αυτό έρχεται σε άμεση αντίθεση με την πολιτική του φιλοσοφία και τις προεκλογικές του υποσχέσεις άρα αποκλείεται.
Πληρωμή των μισθών και συντάξεων με (ανευ αξίας) ομόλογα ή IOU (χρεόγραφα αναγνώρισης οφειλής). Ομως μία τέτοια επιλογή θα οδηγούσε πολύ γρήγορα σε εκτεταμένη κοινωνική αναταραχή.
Κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των «προνομιούχων» της κοινωνίας -π.χ. ολων όσων έχουν άνω των 20.000 ευρώ σε καταθέσεις όπως προανήγγειλε ο Μ.Γλέζος. Ομως και αυτή η λύση, μετά από την αρχική επαναστατική ευφορία, θα οδηγούσε σε ευρύτατες κοινωνικές αναταραχές, κλείσιμο των επιχειρήσων, φυγή των επενδύσεων, κατάρρευση φορολογικών εσόδων και ανεργία στο 50%.
Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι από την στιγμή που η Ελλάδα καταγγείλει την δανειακή σύμβαση, οι τράπεζες της χώρας θα χάσουν πρόσβαση στην ρευστότητα της EKT καθώς και σε οποιαδήποτε βοήθεια από το πρόγραμμα παροχής εκτακτης ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδας –για την οποία θα ασκούσε βέτο η ΕΚΤ.

 

Η απάντηση λοιπόν είναι ότι θεωρητικά ο Σύριζα θα μπορούσε να παραμείνει στην ζώνη του ευρώ χωρίς να παίρνει καμμία βοήθεια από τις χώρες της ευρωζώνης. Αυτό άλλωστε συμβαίνει και σε άλλες χώρες όπως π.χ. το Μαυροβούνιο. Όμως αυτή η λύση θα δημιουργούσε τέτοιες κοινωνικές αντιδράσεις που πιστεύω ότι ο Σύριζα θα προτιμούσε την (βραχυπρόθεσμα) πολύ πιο εύκολη λύση της εκτύπωσης νέου νομίσματος.

Απ' αυτή λοιπόν την σκοπιά θεωρητικά έχει δίκιο ο κ. Τσίπρας όταν διατείνεται ότι θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη και ότι κανείς δεν μπορεί να μας διώξει, όμως στην πράξη από την στιγμή που καταγγελθεί η δανειακή σύμβαση η έξοδος από την ευρωζώνη είναι μονόδρομος.

Πηγή: protagon.gr