Tι περισσότερο από την Ελλάδα έχει το Πόρτο;

Γνώρισε ανάπτυξη ήδη από τον Μεσαίωνα αλλά η οικονομική του έκρηξη έγινε τον 18ο αιώνα αφού από εκεί εξάγονταν σε όλο τον κόσμο μεγάλες ποσότητες του περιβόητου κρασιού. Αυτές οι τεράστιες αποθήκες, των οποίων τα κελάρια αποτελούν σήμερα αντικείμενο τουριστικής εκμετάλλευσης με ξεναγήσεις γευσιγνωσίας, είναι ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα του Πόρτο.
Προφανώς και ο κάθε τουρίστας φεύγει με μερικά μπουκάλια πόρτο, του οποίου η τιμή αυξάνεται ανάλογα με την παλαιότητα που μπορεί να φτάσει και 50 και 60 χρόνια.
Εμείς δεν έχουμε τέτοια κουλτούρα και παράδοση στην τυποποίηση και συντήρηση του κρασιού μας, το οποίο όμως είναι πολύ πιο ακριβό από αυτό της Πορτογαλίας, της Γαλλίας και βεβαίως και της Ισπανίας. Γιατί άραγε;
Βεβαίως είναι μικρότερης έκτασης οι αμπελώνες μας, αλλά είναι αυτός λόγος να έχουμε πανάκριβο κρασί; Επειδή κάποιος έχει μόνο 20-30 στρέμματα πρέπει να εισπράττει τιμή που θα του επιτρέπει να ζει σαν τον Πορτογάλο, τον Γάλλο και τον Iσπανό που έχει δεκαπλάσια έκταση αλλά δουλεύει και δεκαπλάσιο χρόνο;
Διαβάστε το άρθρο στο aixmi.gr