H Kύπρος, η τρόικα και ο ΣΥΡΙΖΑ

Gazzetta team
H Kύπρος, η τρόικα και ο ΣΥΡΙΖΑ
Το τραγικό πρόβλημα της Κύπρου έχει άμεση επίπτωση στην πολιτική αλλά και οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα, η οποία δοκιμάζεται από την χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της. Στην Αθήνα, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αγωνιούν.

Διότι οι εξελίξεις στην Κύπρο επηρεάζουν σε πολλά επίπεδα και την Ελλάδα. Το πρώτο είναι το οικονομικό.

Σε μια κρίσιμη στιγμή, στην οποία ακόμα δεν έχει προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ποιος θα αναλάβει τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα; Και, κυρίως, τι θα γίνει με τις καταθέσεις τους εδώ, που ίσως ξεπερνούν ακόμα και τα 14 δισ ευρώ (κάποιοι ισχυρίζονται ότι προσεγγίζουν τα 20 δισ), αλλά και τι θα γίνει με τους περισσότερους από 5 χιλιάδες εργαζόμενους σε αυτά;

Το μείζον ζήτημα είναι, αναμφίβολα, πολιτικό. Το ΟΧΙ της κυπριακής Βουλής, στην απόφαση του Eurogroup περί «κουρέματος» των καταθέσεων, εξελήφθη στην Ελλάδα ως περήφανη αντίδραση στην γερμανική επιβολή και ηγεμονία. Και σε μια εποχή, που οι Έλληνες έχουν ανάγκη να νιώσουν κάποια περηφάνια, έδωσαν στη στάση της Κύπρου διαστάσεις ενός ΟΧΙ αναλόγου του 1940.

Υπό τις συνθήκες αυτές, η αντιπολίτευση προσπάθησε να εκμεταλλευθεί την εξέλιξη. Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος προωθεί πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα διότι συναίνεσε στην απόφαση του Eurogroup και, κατά τη γνώμη του, «πρόδωσε» τον «κυπριακό αγώνα», θέλοντας να ανακινήσει μνήμες από τις εποχές του «Αττίλα» και του 1974. Συγχρόνως, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να θέσει μείζονος σημασίας ζήτημα, που προφανώς θα κυριαρχήσει πολιτικά στο προσεχές μέλλον.

 

Διαβάστε όλο το άρθρο στο aixmi.gr