special moms
08/11/2022

Σούπερ μαμάδες που επέστρεψαν στον πρωταθλητισμό μετά τη γέννηση των παιδιών τους

Η λογική που ήθελε τις γυναίκες αθλήτριες να σταματούν αφού γίνουν μητέρες έχει πια παλιώσει. Δεν υφίσταται. Και συχνά πια βλέπουμε πρωταθλήτριες να φέρνουν στον κόσμο τα παιδιά τους και να επιστρέφουν στην αγωνιστική δράση, κάνοντας μάλιστα πολύ δυναμικά come back.

Τα στερεότυπα που θέλουν τις πρωταθλήτριες να τελειώνουν τις καριέρες τους όταν γεννήσουν, καταρρίφθηκαν. Τα κατέρριψαν αυτές οι σούπερ μαμάδες.

Πρόσφατα, η πρωταθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής Βασιλική Μιλλούση ανακοίνωσε πως θα επιστρέψει στην ενεργό δράση αφού παρατήρησε ότι στην προπόνηση το σώμα της ανταποκρίνεται ακόμη σωστά και η ίδια θέλησε να βρεθεί ξανά εντός αγωνιστικού χώρου. Οι δύο κόρες της θα έχουν την ξεχωριστή ευκαιρία να δουν τη μαμά τους να αγωνίζεται, όπως έχουν δει και τον μπαμπά τους Λευτέρη Πετρούνια.

Η Μιλλούση όμως δεν ήταν η πρώτη που το κάνει αυτό αλλά είχε δει και η ίδια πως αρκετές ακόμη είχαν πάρει την απόφαση να επιστρέψουν στην ενεργό δράση μετά τη γέννηση των παιδιών τους. Οι Κυριακοπούλου και Παπαχρήστου επέστρεψαν και εμπλούτισαν, μάλιστα, στη συλλογή των μεταλλίων τους. Η Ψάρρα επέστρεψε και πήγε ξανά Ολυμπιακούς, το ίδιο και η Τσουλφά. Ασημάκη και Ντζάνη επέστρεψαν και συνέχισαν να σκοράρουν σα να μην πέρασε μία μέρα, όπως έκαναν και οι Αρβανίτη και Καλέντζου.

Όλες τους ξεχωριστές, όλες τους διαφορετικές, όλες δυνατές. Που ποτέ δεν άφησαν αυτό που αγαπούσαν και δεν επέτρεψαν στο σύστημα και τις στερεοτυπικές αντιλήψεις που επικρατούν να τις κρατήσουν μακριά από τον χώρο που νιώθουν σπίτι τους. Και, μάλιστα, όλες τους προσπαθούν να δώσουν στα παιδιά τους τις αρχές του αθλητισμού με τις οποίες έχουν μεγαλώσει εκείνες. Όπως η Νικόλ Κυριακοπούλου, που στις προπονήσεις παίρνει μαζί της και την κόρη της και κάνουν παρέα επί κοντώ, ή την Ευαγγελία Ψάρρα που ετοιμάζεται πια για μία ακόμη Ολυμπιακή πρόκριση μαζί με την κόρη της. Πραγματική έμπνευση.

Των Πηνελόπη Γκιώνη και Κώστα Ευθυμιάδη

Η Βασιλική Μιλλούση στη δοκό

Βασιλική Μιλλούση

Σπεσιαλίστρια της δοκού ισορροπίας, έχει βρεθεί τρεις φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες και σχεδόν ποτέ δεν έχανε τα ραντεβού με την Εθνική ομάδα στις διεθνείς διοργανώσεις στις οποίες τη βλέπαμε πολύ συχνά στον τελικό. Το 2018, μετά από μία μακρά, επιτυχημένη πορεία ανακοίνωσε πως θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση για να δημιουργήσει τη δική της οικογένεια. Και έτσι έγινε αφού το 2019 έγινε πρώτη φορά μαμά, με τον ερχομό της κόρης της Σοφίας. Το 2021 ήρθε στη ζωή της, και του Λευτέρη Πετρούνια, η δεύτερη κόρη τους Λένια. Και έναν χρόνο αργότερα η Βασιλική Μιλλούση κατέρριψε κάθε στερεότυπο και παρ' ότι είχε μείνει τέσσερα χρόνια εκτός δράσης, ανακοίνωσε πως επιστρέφει. Γιατί το σώμα της άντεχε, έδειχνε να ανταποκρίνεται σωστά στην προπόνηση, γιατί ήθελε να βρεθεί ξανά εντός αγωνιστικού χώρου. Και στοχεύει να βρεθεί στο ερχόμενο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2023.

image

Νικόλ Κυριακοπούλου

Στον στίβο από το 2003. Τα πανελλήνια ρεκόρ και οι διακρίσεις δεν λείπουν από το βιογραφικό της ενώ μέχρι το 2015 μετρούσε δύο συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ένα χάλκινο Ευρωπαϊκό, ένα χάλκινο Παγκόσμιο και ένα διαμάντι. Το 2016 θα βρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και λόγω τραυματισμού θα χάσει την ευκαιρία να μπει στην οχτάδα που τόσο ήθελε. Λίγο αργότερα όμως θα ανακοίνωνε με χαρά πως το πρώτο της παιδάκι έρχεται στον κόσμο. Το 2017 γέννησε την κόρη της, Λένια. Τότε αρκετοί είχαν σπεύσει να της πουν πως δε θα μπορέσει να επιστρέψει. Όμως το 2018 επέστρεψε στην προπόνηση και τους στίβους. Και γιόρτασε την επιστροφή της με το ασημένιο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βερολίνου. Και την επόμενη χρονιά με το χάλκινο στο ευρωπαϊκό κλειστού. Και, έπειτα, έκανε την υπόσχεσή της πραγματικότητα. Βρέθηκε στο Τόκιο 2020 με γούρι ένα πετσετάκι της Λένιας και έγινε Ολυμπιονίκης, κατακτώντας την όγδοη θέση. Η ίδια συνεχίζει την προπόνηση, παίρνοντας συχνά και την κορούλα της στο προπονητήριο...

image

Τούλα Καλέντζου

Μία ζωή στα παρκέ, εκεί ζούσε χαρές και λύπες. Και εκεί ήρθε και η σκέψη πως ίσως να είναι έγκυος. Με την ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού και ενώ είχαν ήδη κερδίσει το πρωτάθλημα, η 22χρονη τότε Τούλα Καλέντζου έπαιζε με την ομάδα της για το Κύπελλο Ελλάδος. Είχε κάποια συμπτώματα και η προπονήτριά της, τη ρώτησε μήπως είναι έγκυος. Αφού κέρδισαν και έκαναν το πρώτο double για την ομάδα, επιστρέφει και μαθαίνει πως η προπονήτριά της είχε δίκιο αφού ήταν όντως έγκυος στην κορούλα της. Αυτός ήταν ο πρώτος αγώνας που είχε μαζί και την κόρη της, χωρίς να το γνωρίζει. Ακολούθησε μία περίοδος που οι αρνητικές σκέψεις προσπάθησαν να την καταβάλουν και το άγχος για την επιστροφή στα γήπεδα ήταν μεγάλο. Τελικά, δεν πέρασε ούτε ένας χρόνος και η Καλέντζου επέστρεψε στα παρκέ με την Εθνική ομάδα. Επέστρεψε και μάλιστα αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, με την τεσσάρων ετών κόρη της να την παρακολουθεί από τις κερκίδες ενώ ακολούθησαν αρκετοί ακόμη αγώνες που η Καλέντζου είχε την καλύτερη θεατή. Συνέχισε στον Αθηναϊκό, με τον οποίο κατέκτησαν το Euro Cup και ποτέ δεν έφυγε μακριά από τα παρκέ αφού ακόμη και σήμερα υπηρετεί το άθλημα από τον θεσμικό της ρόλο ως βοηθός προπονητή στην Εθνική ομάδα γυναικών.

image

Αιμιλία Τσουλφά

Χρυσή Ολυμπιονίκης του 2004, στα 470 μαζί με τη Σοφία Μπεκατώρου, με δύο συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 2006 μένει έγκυος στην πρώτη της κόρη και αποφασίζει να αποσυρθεί και έκτοτε δεν είχε αγωνιστεί επίσημα πουθενά. Τρία… παιδιά αργότερα, το 2019, επέστρεψε στον ιστιοπλοϊκό όμιλο και τη θάλασσα και ξεκίνησε προπονήσεις. Είχε βάλει στόχο να βρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020, στα 48 της. Και μαζί με τη νεαρή ιστιοπλόο, Αριάδνη Σπανάκη, κατάφεραν να προκριθούν και να αγωνιστούν μαζί στην Ενοσίμα κατακτώντας τη 15η θέση. Τα τρία παιδιά της παρακολούθησαν την προσπάθεια της μαμάς τους, που τους δίδαξε θάρρος και επιμονή.

image

Ευαγγελία Ψάρρα

Στα 26 της αγωνίστηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες (2000 Σίδνεϋ) και επέστρεψε μετά στην Αθήνα. Την επόμενη χρονιά σταμάτησε καθώς έμεινε έγκυος και έφερε στον κόσμο την κόρη της, Μαρία, ενώ το ίδιο έπραξε το 2009 όταν έμεινε έγκυος στον γιο της. Από το 2011 επέστρεψε και πήρε… σερί τους Ολυμπιακούς Αγώνες (Λονδίνο 2012, Ρίο 2016, Τόκιο 2020). Πλέον, στο Παρίσι ετοιμάζεται να σπάσει ρεκόρ συμμετοχών για την Ελλάδα, καθώς αν προκριθεί θα γίνει η πρώτη αθλήτρια στη χώρα με συμμετοχή σε 7 Ολυμπιάδες. Και ο μεγάλος της στόχος είναι να προκριθεί με το ομαδικό, όπου αν τα καταφέρει η χώρα μας, τότε θα έχει την ευκαιρία να σπάσει αυτό το ιστορικό ρεκόρ, έχοντας για συναθλήτρια την κόρη της

image

Βούλα Παπαχρήστου

Είχε ήδη ξεκινήσει την πετυχημένη πορεία της στο τριπλούν, με πανελλήνια ρεκόρ και διεθνή μετάλλια στις μικρές κατηγορίες, όταν το 2014 έμαθε πως είναι έγκυος. Το 2015 η κόρη της, Κωνσταντίνα, ήρθε στη ζωή της. Την ίδια χρονιά, η Παπαχρήστου επέστρεψε στη μεγάλη της αγάπη: τα στάδια. Έναν χρόνο αργότερα, το 2016, έδειξε πως επέστρεψε για τα καλά και έτοιμη για μετάλλια. Τελικός στους Ολυμπιακούς Αγώνες, χάλκινα σε Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό. Μέχρι που το 2018 πήρε το πολυπόθητο χρυσό, όταν αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Κάθε χρόνο, πια, ήθελε να πηγαίνει στην κόρη της από ένα μετάλλιο. Η Κωνσταντίνα έχει βρεθεί πολλές φορές σε κερκίδες σταδίων για να δει τη μαμά της να κερδίζει σε αγώνες ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει βρεθεί και σε προπονήσεις, με την ίδια να εξοικειώνεται ήδη με την ιδέα του αθλητισμού.

image

Βίκυ Αρβανίτη

Στις διακρίσεις στο μπιτς βόλεϊ από το 2000 ως κορασίδα, κατάφερε να κάνει σπουδαίες πορείες σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα, αλλά και σε Ολυμπιακούς Αγώνες, είτε με την Κουτρουμανίδου, είτε (κυρίως) με την Καραντάσιου και μετέπειτα την Τσιαρτσιάνη. Το 2016 αποφάσισε να βάλει μία άνω τελεία στην άμμο καθώς ήθελε να αποκτήσει οικογένεια. Το 2018 έγινε μαμά για πρώτη φορά και ένα χρόνο μετά επέστρεψε με παρτενέρ την Πένυ Καραγκούνη, με την οποία είχαν εξαιρετικές πορείες στα Ευρωπαϊκά και παγκόσμια σιρκουί. Δεν έλειψαν όμως και οι τραυματισμοί και για τις δύο. Η Καραγκούνη αποφάσισε να δοκιμάσει πάλι στην σάλα και η Αρβανίτη ανακοίνωσε την οριστική αποχώρησή της από την ενεργό δράση τον Δεκέμβρη του 2021.

image

Αλεξάνδρα Ασημάκη

Μία από τις κορυφαίες πολίστριες, που μετρά δεκάδες τίτλους με τον Ολυμπιακό αλλά και την Εθνική ομάδα. Βρισκόταν πάντα στις κλήσεις της Εθνικής και ήταν ανέκαθεν μία από τις παίκτριες που έδιναν την ψυχή τους για την ομάδα. Το 2020 ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την ενεργό δράση λόγω εγκυμοσύνης και το 2021 έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί. Μερικούς μήνες μετά επέστρεψε ως πολίστρια αλλά και ως υπεύθυνη στις ακαδημίες της ομάδας του Αλίμου που φέτος παίζει για πρώτη φορά στην Α1 και μάλιστα, με την ίδια για αρχηγό και κορυφαία παίκτρια, έχει μέχρι στιγμής το απόλυτο στο πρωτάθλημα.

image

Στέλλα Ντζάνη

Η επιθετικός του Παναθηναϊκού και της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου είχε μία εξαιρετική καριέρα στην οποία έβαλε «φρένο» λόγω εγκυμοσύνης. Επέστρεψε και φόρεσε την φανέλα της Εθνικής ξανά ενώ την σεζόν 2019-2020 αναδείχθηκε 3η σκόρερ στο πρωτάθλημα πετυχαίνοντας 13 γκολ σε έναν γύρο (το πρωτάθλημα διεκόπη λόγω Covid). Ο γιος της, Χάρης, έχει πλέον την ευκαιρία να παίζει ποδόσφαιρο με τη μαμά του, να την παρακολουθεί στους αγώνες της αλλά και να μαθαίνει από εκείνη.

image

Οι ξένες πρωταθλήτριες

Σούπερ μαμάδες υπάρχουν και στο εξωτερικό. Ειδικά ο στίβος αγαπά πολύ τις πρωταθλήτριές του που επιστρέφουν και φέρνουν στα στάδια και τα παιδάκια τους όπως έχουν κάνει πολλές, από τη Βάλερι Άνταμς και την Πόλα Ράντκλιφ μέχρι τις πιο σύγχρονες Άλισον Φίλιξ και Σέλι Αν Φρέιζερ Πράις. Και οι τέσσερις έχουν επιστρέψει μετά τις γέννες των παιδιών τους και έχουν καταφέρει να τους χαρίσουν και άλλα μετάλλια ενώ ήταν πολύ τυχερές που είχαν την ευκαιρία να έχουν στις κερκίδες τους καλύτερες θεατές που θα μπορούσαν.

Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και με το τένις αφού Σερένα Γουίλιαμς και Βικτόρια Αζαρένκα είναι μόνο μερικές από αυτές που έχουν επιστρέψει και έχουν, μάλιστα, διαπρέψει.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi, Getty Images/Ideal Image

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]