Ανάμεσα στην ομάδα βόλεϊ γυναικών της Ινδονησίας στους Αγώνες Νοτιοανατολικής Ασίας (SEA) 2023, μια αθλήτρια κάνει τη διαφορά τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου.
Η Βίλντα Σίτι Νουραντιλάχ συμμετέχει στους έβδομους αγώνες SEA. Στην πρώτη της συμμετοχή, το 2011, η ομάδα εξασφάλισε το χάλκινο μετάλλιο και επανέλαβε το κατόρθωμα το 2013 και το 2015. Αλλά η διοργάνωση του 2017 στην Κουάλα Λουμπούρ αποδείχθηκε καθοριστική για την 22χρονη τότε, και όχι μόνο επειδή οδήγησε την Ινδονησία -ως αρχηγός της- στην κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου για πρώτη φορά μετά το 1991.
Ήταν στη Μαλαισία που η Νουραντιλάχ επέλεξε να φορέσει χιτζάμπ στο γήπεδο, μια σημαντική ανακάλυψη για τον γυναικείο αθλητισμό στην περιοχή, κυρίως γιατί το άθλημα ήταν πολύ δημοφιλές. «Το να φοράω χιτζάμπ είναι πολύ σημαντικό για μένα επειδή είναι η θρησκεία μου. Ως μουσουλμάνα πρέπει να φοράμε χιτζάμπ και είναι από την καρδιά μου. Η ταυτότητά μου και ο αυτοσεβασμός μου βρίσκονται στο χιτζάμπ», δήλωσε στο Olympics.com η παίκτρια του βόλεϊ στο πλαίσιο των Αγώνων SEA. Από εκεί προέκυψε «η επιθυμία να αποδείξω ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να φοράς χιτζάμπ στον αθλητισμό και να είμαι σε θέση να αποδώσω σε υψηλό επίπεδο».
Αλλά δεν υπήρχαν εξειδικευμένα χιτζάμπ για τον αθλητισμό, οπότε η Νουραντιλάχ ξεκίνησε να φτιάχνει το δικό της: «Δημιούργησα το χιτζάμπ του γηπέδου το 2016 και η πρώτη φορά που το φόρεσα στο γήπεδο ήταν το 2017. Πριν από αυτό τα χιτζάμπ δεν επιτρεπόταν στις εθνικές ομάδες. Δόξα τω Θεώ, εκείνη ήταν και η χρονιά κατά την οποία κατακτήσαμε το ασημένιο μετάλλιο και εξαιτίας αυτού ξεκινήσαμε μια τάση κατά την οποία όλο και περισσότερες γυναίκες με χιτζάμπ άρχισαν να εμφανίζονται στα γήπεδα βόλεϊ, μια τάση που εξακολουθεί να είναι ζωντανή μέχρι σήμερα. Πριν από εμένα υπήρχαν άλλες δύο παίκτριες που φορούσαν χιτζάμπ, αλλά δεν ήταν στην εθνική ομάδα. Έτσι, ήμουν η πρώτη που φόρεσε χιτζάμπ στην εθνική ομάδα βόλεϊ της Ινδονησίας, και τώρα οι περισσότερες από αυτές στην εθνική ομάδα φορούν χιτζάμπ, εκτός από τέσσερις από αυτές».
Βίλντα Σίτι Νουραντιλάχ: Επιχειρηματίας με κοινωνική επιρροή
Για να κάνει αυτή την ανακάλυψη χρειάστηκε θάρρος: «Όταν φόρεσα για πρώτη φορά το χιτζάμπ, οι άνθρωποι έδειχναν μεγάλο ενδιαφέρον και με κοίταζαν, επειδή η προηγούμενη εμφάνισή μου ήταν πολύ διαφορετική», είπε.
Αυτή η αποφασιστικότητα αποκαλύπτεται περαιτέρω, μακριά από το γήπεδο. Η 28χρονη ολοκλήρωσε ένα μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δημιούργησε και το brand της, τα χιτζάμπ υψηλής απόδοσης ειδικά σχεδιασμένα για τον αθλητισμό.
Η επιχείρηση συμπληρώνει το εισόδημά της, όπως και το τεράστιο κοινό που την ακολουθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο αυτή τη στιγμή φτάνει το 1.000.000 followers στο Instagram.
Ακούγονται πολλά για να τα διαχειριστεί ένα άτομο, αλλά η Ινδονήσια βολεϊμπολίστρια είναι χαλαρή όσον αφορά τα πολυάριθμα ενδιαφέροντά της.
«Πραγματικά ποτέ δεν πιέζω ή εξαναγκάζω τον εαυτό μου να κάνει κάτι. Ως παίκτρια του βόλεϊ, ό,τι έχει να κάνει με αυτό - από την προπόνηση μέχρι τους αγώνες - το κάνω επειδή μου αρέσει να το κάνω. Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μου αρέσει να το κάνω χαλαρά, δεν πιέζω τον εαυτό μου να ασχολείται συνεχώς με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».