Έμιλι Κάμπελ

Η ασημένια Ολυμπιονίκης της άρσης βαρών Έμιλι Κάμπελ πιστεύει ότι είναι «σημαντικό να είσαι περισσότερα από απλή αθλήτρια»

Μαριλένα Καλόπλαστου

Η 29χρονη είναι μέρος μιας νέας πρωτοβουλίας που θα βοηθήσει τα μέλη των ομάδων της Μεγάλης Βρετανίας να υποστηρίξουν δράσεις στις τοπικές τους κοινότητες μόλις επιστρέψουν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού φέτος το καλοκαίρι.

Το πρόγραμμα ChangeMakers στοχεύει να «ματσάρει» τους αθλητές της Μεγάλης Βρετανίας που θα αγωνιστούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισίου, με έργα κοινωνικού αντίκτυπου σε ένα παράθυρο δύο εβδομάδων αμέσως μετά το πέρας των Αγώνων.

Και η Έμιλι Κάμπελ -η πρώτη Βρετανίδα που κέρδισε Ολυμπιακό μετάλλιο άρσης βαρών- λέει ότι θέλει να ενθαρρύνει τους συμπαίκτες της να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα των Αγώνων «για να μιλήσουν για θέματα που σημαίνουν πολλά για αυτούς»!

«Ως έθνος εστιάζουμε τόσο πολύ στις νίκες και τα μετάλλια, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει ένα μεγάλο, ολιστικό μήνυμα γύρω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες», είπε στο BBC Sport. «Πρόκειται για την ενότητα και τη συνένωση ολόκληρου του κόσμου και αν μπορούμε να μεταφέρουμε αυτό το μήνυμα στις κοινότητές μας, δύο εβδομάδες μετά είναι τέλειο», πρόσθεσε.

Οι αθλητές μπορούν να επιλέξουν το έργο που επιθυμούν να υποστηρίξουν, από πρωτοβουλίες αθλητισμού βάσης και ψυχικής υγείας έως περιβαλλοντικά προγράμματα. Το UK Sport λέει ότι το 86% των χρηματοδοτούμενων αθλητών θέλουν να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα τους «για να κάνουν τη διαφορά στην κοινωνία» ενώ ακόμη αγωνίζονται, και ότι το 66% των ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύει ότι οι αθλητές έχουν να παίξουν ρόλο στην υπεράσπιση των σκοπών που πιστεύουν.

«Είναι κάτι πολύ κοντά στην καρδιά μου και θα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ολοκληρώσω αυτό που ελπίζω ότι θα είναι φανταστικοί αγώνες», είπε η κάτοχος του ασημένιου μεταλλίου των Ολυμπιακών του Τόκιο η οποία είναι κοντά στην πρόκριση για τους δεύτερους Ολυμπιακούς της στο Παρίσι.

«Θα είμαστε σε θέση να ανταποδώσουμε τις κοινότητες από τις οποίες προερχόμαστε, όπως η δική μου στο Νότιγχαμ. Ως αθλητές βάζουμε την καρδιά και την ψυχή μας για να εκπροσωπήσουμε το έθνος μας για να κάνουμε όλους περήφανους, αλλά είμαστε επίσης άνθρωποι, ο καθένας με τα δικά του πάθη εκτός του αθλητισμού. Ξέρω ότι οι περισσότεροι αθλητές δεν θέλουν οι άνθρωποι να πιστεύουν ότι είμαστε απλώς μηχανές που απλώς βγάζουν μετάλλια.Είμαστε άνθρωποι που μεγαλώσαμε σε μια κοινότητα. Θέλω να χρησιμοποιήσω τη φωνή μου για να ενδυναμώσω περισσότερα παιδιά και νεαρές γυναίκες, να είναι δυνατά, υγιή και με αυτοπεποίθηση κάνοντας θετικές συζητήσεις για την εικόνα του σώματος και αντιμετωπίζοντας ξεπερασμένες απόψεις σχετικά με την εμφάνιση και την υγεία της γυναίκας. Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχει μια υποκείμενη πίεση για τους ανθρώπους να φαίνονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο και είμαστε όλοι μοναδικοί για κάποιο λόγο. Και αυτό έχει όλα τα διαφορετικά σχήματα και μεγέθη».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]