ethnikh_gynaikwn
14/11/2023
ΜΠΑΣΚΕΤ

Εθνική Γυναικών: Λυδία Χατήρα και Βασιλική Χωλοπούλου, τα νέα «αστέρια» της

Μαριλένα Καλόπλαστου

Η Λυδία Χατήρα (2006) και η Βασιλική Χωλοπούλου (2007) έκαναν το ντεμπούτο τους στην εθνική γυναικών και το GWomen σας τις «συστήνει».

Το παιχνίδι της Εθνικής Γυναικών με την Τσεχία ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο συναισθηματικά. Μετά από 21 χρόνια αδιάκοπης παρουσίας στα «γαλανόλευκα» η Εβίνα Σταμάτη φόρεσε για τελευταία φορά τη φανέλα με το εθνόσημο.

Η Εθνική επικράτησε της αντιπάλου της (75-66) για την 2η αγωνιστική της προκριματικής φάσης του Ευρωμπάσκετ 2025 και η Σταμάτη αποχωρώντας από το παρκέ για να ανανεωθεί έδωσε την σκυτάλη στο... νέο αίμα της ομάδας μας.

Η σπουδαία αθλήτρια έδωσε τη θέση της στην Λυδία Χατήρα, η οποία πραγματοποίησε την πρώτη της συμμετοχή στην Εθνική Γυναικών! Λίγο νωρίτερα μάλιστα το δικό της ντεμπούτο έκανε και η Βασιλική Χωλοπούλου. Κάπως έτσι το «αντίο» της Εβίνας Σταμάτη σηματοδότησε τρόπον τινά και μια αλλαγή εποχής, αφού οι δύο νέες αθλήτριες αποτελούν το «αύριο» της ομάδας.

Η Λυδία Χατήρα αγωνίζεται ως πλέι μέικερ και προέρχεται από τις υποδομές της Αγίας Παρασκευής, με τη φανέλα της οποίας αγωνίστηκε και στην Α2 γυναικών.

Πρόκειται για ένα ψηλό γκαρντ για τα ελληνικά δεδομένα με δυνατότητα να αγωνιστεί και στις τρεις θέσεις της περιφέρειας και κυρίως στο 1 και το 2, με στόχο να ανέβει έτσι και ο μέσος όρος ύψους της εθνικής γυναικών.

Γεννημένη το 2006, έχει φυσικά περιθώριο και χρόνο να βελτιώσει κάποια χαρακτηριστικά στο παιχνίδι της. Εξάλλου η θέση «2» είναι ιδιαίτερα απαιτητική στο μπάσκετ, προϋποθέτει διορατικότητα και διάβασμα παιχνιδιού αλλά και καλά αντανακλαστικά στην άμυνα.

Από πλευρά της η Βασιλική Χωλοπούλου γεννημένη το 2007 αγωνίζεται κυρίως playmaker/point guard. Είναι αριστερόχειρας καλή πασέρ, πανέξυπνη, γρήγορη και διορατική και χρειάζεται να τελειοποιήσει το σουτ της -που είναι ένα από τα δυνατά της σημεία- και να δυναμώσει το σώμα της για να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο.

Αμφότερες παρακολουθούνται μέσο των αναπτυξιακών προγραμμάτων της Εθνικής μας από όταν ήταν 12 ετών. Η εξέλιξή τους είναι ορατή και τις έφερε στην 12αδα της εθνικής γυναικών. Εκτός από τα αγωνιστικά τους χαρακτηριστικά, πρόκειται για εξαιρετικούς χαρακτήρες που παρά το νεαρό της ηλικίας τους επιδεικνύουν ωριμότητα και η συμπεριφορά τους δεν διαφέρει με τις επαγγελματίες αθλήτριες της εθνική μας.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]