Ζαγκλής
11/12/2023
ΜΠΑΣΚΕΤ

Ζαγκλής στο GWomen Summit: «Υπάρχει σαφής κατεύθυνση της ΕΟΚ να επενδύσει στο μπάσκετ Γυναικών»

Το μπάσκετ Γυναικών βρέθηκε στο επίκεντρο του 2ου Συνεδρίου Γυναικείου Αθλητισμού που διοργάνωσε το Gazzetta στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και ο Γενικός Γραμματέας της FIBA, Ανδρέας Ζαγκλής συμμετείχε διαδικτυακά αναλύοντας τους λόγους που η Παγκόσμια Ομοσπονδία επενδύει σε αυτό το κομμάτι.

Ο Γενικός Γραμματέας της FIBA, Ανδρέας Ζαγκλής, συμμετείχε διαδικτυακά στο 2ο Συνέδριο Γυναικείου Αθλητισμού που διοργάνωσε το Gazzetta, τονίζοντας στην αρχική τοποθέτησή του:

«Το 2019, το Συνέδριο της FIBA αποφάσισε να τοποθετήσει το "Women in Basketball", τις γυναίκες στο μπάσκετ. Είναι πολύ σημαντικό από πλευράς έννοιας και ουσίας. Οι γυναίκες στο μπάσκετ συνιστούν πια μια από τις τρεις βασικές προτεραιότητες της FIBA. Δεν έχει να κάνει με το μομέντουμ. Η ανάπτυξη του μπάσκετ Γυναικών και του ρόλου των γυναικών στο μπάσκετ είναι αναγκαιότητα για να αναπτυχθούμε και να γίνουμε αυτό που είναι ο στόχος μας. Να γίνουμε, δηλαδή, η πιο πολυπληθής αθλητική κοινότητα στον πλανήτη! Το μπάσκετ έχει δυναμική αλλά για να πετύχουμε, το μπάσκετ Γυναικών πρέπει να φτάσει εκεί όπου αξίζει. Όντως, παρά την πανδημία του κορονοϊού, είχαμε δυνατές στιγμές όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών. Ήταν σπουδαίο να βλέπεις 16.000 ανθρώπους στο γήπεδο μολονότι δεν έπαιζε η Εθνική ομάδα της χώρας τους! Ήταν μια γιορτή, κάτι διαφορετικό».

Εν συνεχεία, πρόσθεσε: «Το επόμενο Παγκόσμιο θα διεξαχθεί στο Βερολίνο, το 2026. Ενδιάμεσα όμως, έχουμε τα ηπειρωτικά πρωταθλήματα που είναι πολύ ενδιαφέροντα και σημαντικά. Γι' αυτό και θεωρώ πολύ σημαντική την ανάληψη της τελικής φάσης του EuroBasket 2025 από την Ελλάδα. Βάζουμε από κοινού ένα δυνατό στοίχημα που σίγουρα θα κερδίσουμε! Κάνουμε ενέργειες μέσα και έξω από το παρκέ για την ανάπτυξη του μπάσκετ Γυναικών. Είδαμε την πρώτη γυναίκα διαιτητή σε τουρνουά ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχουμε μεγαλύτερο αριθμό γυναικών στις επιτροπές της FIBA, δυο γυναίκες στην Εκτελεστική Επιτροπή. Όλα αυτά δεν αρκούν. Ο στόχος μας είναι να φτάσουμε σε μια φάση που η επιλογή και ανέλιξη των γυναικών στον χώρο του μπάσκετ θα είναι αυτονόητη. Αυτά σε επίπεδο για τον λόγο που επενδύουμε».

Όσον αφορά τους λόγους που η FIBA ανέθεσε στην Ελλάδα έναν όμιλο και την τελική φάση του EuroBasket Γυναικών 2025, είπε: «Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ικανότητα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης να διοργανώσει οποιοδήποτε event. Νομίζω ότι η Ελλάδα δεν έχει διοργανώσει μόνο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών. Όλες οι άλλες διοργανώσεις έχουν γίνει. Αυτό που ενδιέφερε εν προκειμένω, όταν δηλαδή ήλθε και συζητήθηκε η υποψηφιότητα της Ελλάδας, είναι το project. Υπάρχει σαφής κατεύθυνση της ΕΟΚ να επενδύσει στο μπάσκετ Γυναικών. Θεωρούμε, λοιπόν ότι μπορεί να υποστηρίξει όχι μόνο τη διοργάνωση ομίλου αλλά και την τελική φάση. Ήταν μια μεγάλη συζήτηση και πραγματικά πιστεύουμε στο project αυτό».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]