Γυναίκες Παλαιστίνη

Οι Παλαιστίνιες στον δρόμο τους προς την κορυφή του ασιατικού ποδοσφαίρου

Μαριλένα Καλόπλαστου

Η Νάταλι Σαχίν, 28χρονη Παλαιστίνια ποδοσφαιρίστρια μιλά για την προσπάθεια της γυναικείας ομάδας να αναρριχηθεί στην κορυφή του Γυναικείου Πρωταθλήματος Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Δυτικής Ασίας και δεν ξεχνά όσες ζουν στην αιματοβαμμένη Γάζα.

«Λυπόμαστε μόνο για ένα πράγμα: δεν υπάρχουν αθλητές από τη Γάζα να παίξουν μαζί μας. Παίζουμε νομίζοντας ότι θα παίξουν ξανά μαζί μας, σύντομα», αυτό δήλωσε η Νάταλι Σαχίν στο «The Palestine Chronicle» λίγο μετά την αποφασιστική νίκη επί της Συρίας, η οποία εξασφάλισε στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Παλαιστίνης την πρόκριση στον ημιτελικό του Γυναικείου Πρωταθλήματος Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Δυτικής Ασίας.

Την παραμονή του πολυαναμενόμενου αγώνα με την Ιορδανία, η Σαχίν, η 28χρονη Παλαιστίνια αθλήτρια από την Ιεριχώ που ζει τώρα στην Ιταλία αλλά ποτέ δεν εγκατέλειψε το όνειρό της να δει το παλαιστινιακό ποδόσφαιρο στην κορυφή του κόσμου παραχώρησε συνέντευξη για τα όνειρα που δεν φυλακίζονται...

«Δεν είναι εύκολο για εμάς, γιατί δεν μπορούσαμε να συναντηθούμε πριν. Γνωριστήκαμε στην Ιορδανία και πετάξαμε μαζί στη Σαουδική Αραβία, η οποία φιλοξενεί το τουρνουά», είπε. Πράγματι, όλες οι παίκτριες ζουν στη διασπορά εκτός Παλαιστίνης ή εντός των παλαιστινιακών εδαφών. Λόγω των ισραηλινών στρατιωτικών περιορισμών, οι Παλαιστίνιοι αθλητές δεν έχουν ελευθερία κινήσεων, δημιουργώντας σημαντικό εμπόδιο στην προπόνησή τους και στην αθλητική τους καριέρα.

Όμως, σύμφωνα με την Σαχίν, αυτό μπορεί να μετατραπεί σε δύναμη. «Για εμάς, είναι πάντα μεγάλη τιμή να εκπροσωπούμε την Παλαιστίνη και τον παλαιστινιακό λαό. Νιώθουμε επίσης ότι εκπροσωπούμε τις Παλαιστίνιες γυναίκες και αυτό μας κάνει περήφανες. Όταν μπήκαμε στο γήπεδο, ξέραμε ότι έπρεπε να πολεμήσουμε», είπε.

«Έπρεπε να είμαστε στην κορυφή του παιχνιδιού για να δείξουμε ότι οι Παλαιστίνιες υπάρχουν και έχουν ταλέντο και πάθος. Είναι εξαιρετικά δύσκολο, αυτό που περνά ο παλαιστινιακός λαός είναι μια τραγωδία και γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αληθινή ευτυχία γνωρίζοντας τι συμβαίνει στη Γάζα. Αλλά αυτό μας ώθησε να παλέψουμε όσο μπορούσαμε για να κάνουμε τουλάχιστον ένα παιδί, ένα κορίτσι, να χαμογελάσει σκεπτόμενο τα αθλητικά μας επιτεύγματα», πρόσθεσε.

Η γενοκτονία στη Γάζα δεν αποθάρρυνε τις νεαρές αθλήτριες, αλλά μάλλον τις ενέπνευσε να αγωνιστούν για μια θέση ανάμεσα στα έθνη. Η θλίψη, ωστόσο, παραμένει το κύριο θέμα όλων των μελών της ομάδας. «Οι αθλήτριές μας προέρχονται από όλες τις περιοχές της Παλαιστίνης, αλλά υπάρχει ένα κενό σημείο και αυτό γεμίζει τις καρδιές μας με θλίψη. Δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν αθλητές από τη Γάζα. Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα έχουμε παλαιστίνια κορίτσια που εκπροσωπούν τη Λωρίδα της Γάζας, τα ταλέντα, το πάθος, τα όνειρα όλων των γυναικών από τη Γάζα», δήλωσε η Σαχίν.

«Κανείς δεν μπορεί να σκοτώσει ή να καταστείλει αυτές τις ιδιότητες. Κανείς. Ούτε το επάγγελμα, ούτε κανένας άλλος. Είμαστε πιο δυνατοί από οτιδήποτε άλλο και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε είδους εμπόδια μέσα από την αποφασιστικότητα και τη δύναμή μας».

Για να φτάσουν στον τελικό, οι Fidaʼiyat, ή μαχητές της ελευθερίας, θα πρέπει να νικήσουν την Ιορδανία την Τρίτη και μετά να αντιμετωπίσουν τον νικητή του αγώνα Λίβανος εναντίον Νεπάλ, που θα διεξαχθεί την ίδια μέρα.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]