Euro 2024: Η γαλλική επιτροπή διαιτησίας κριτικάρει την UEFA για την απουσία γυναικών ρέφερι

Euro 2024: Η γαλλική επιτροπή διαιτησίας κριτικάρει την UEFA για την απουσία γυναικών ρέφερι

Μαριλένα Καλόπλαστου

Η απουσία της εκ των κορυφαίων γυναικών ρέφερι Στεφανί Φραπάρ, από τη λίστα των διαιτητών στο Euro της Γερμανίας, αλλά και συνολικά των γυναικών ρέφερι, έχει φέρει αντιδράσεις!

Στις 23 Απρίλη, η Επιτροπή Διαιτητών της UEFA ανακοίνωσε 18 διαιτητές, τις ομάδες βοηθών διαιτητών τους, καθώς και τους διαιτητές και τους υπεύθυνους VAR οι οποίοι θα είναι αρμόδιοι να διευθύνουν τους 51 αγώνες στο UEFA EURO 2024.

Μια από τις κορυφαίες και πρωτοπόρες στο πεδίο τους γυναίκες ρέφερι, η Γαλλίδα Στεφανί Φραπάρ, λάμπει δια της απουσίας της στη λίστα διαιτητών της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για το προσεχές Euro. Ο αποκλεισμός της,όπως και εν γένει η απουσία γυναικών διαιτητών από τη διοργάνωση, έχει φέρει αντιδράσεις.

Η απόδοση της Φραπάρ νωρίτερα στη σεζόν κατά τη διάρκεια των ημιτελικών του Κυπέλλου Γαλλίας, στο ματς της Λυών με την Βελενσιέν προκάλεσε διαμάχη. Η έμπειρη διαιτητής έλαβε βαθμολογία 1 από την «L' Equipe» με τις αποφάσεις και τον χειρισμό καταστάσεων να επικρίνεται έντονα από τη γαλλική εφημερίδα. Ο άσσος που πήρε πυροδότησε κατηγορίες για σεξισμό ωθώντας την εφημερίδα να υπεραπιστεί το σύστημα αξιολόγησης που ακολοθεί και το σκεπτικό της πίσω από την απόφαση.

Η Φραπάρ ωστόσο έχει καθιερωθεί εδώ και τουλάχιστον μια πενταετία ως εξέχουσα προσωπικότητα στη διεθνή διαιτησία. Έχει αναδειχθεί από το IFFHS καλύτερη διαιτητής στον κόσμο τέσσερα συναπτά έτη (2019-2022). Έχει διαιτητεύσει σε διοργανώσεις κύρους όπως το Champions League, το Παγκόσμιο Κύπελλο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021.

Θυμίζουμε ότι στο Μουντιάλ του Κατάρ, το χειμώνα του 2022, η Φραπάρ, αρχικά ορίστηκε ως τέταρτη διαιτητής του Μεξικό-Πολωνία, κατακτώντας μια ακόμα κορυφή ως η πρώτη γυναίκα ρέφερι που ορίζεται σε παιχνίδι Μουντιάλ, ενώ στη συνέχεια της διοργάνωσης, διήυθυνε το Κόστα Ρίκα - Γερμανία ως πρώτη «ρεφ», γράφοντας σαφώς Ιστορία.

Η απόφαση της UEFA να μην την επιλέξει για το Euro 2024 έχει προκαλέσει απογοήτευση από τον Έρικ Μποργκίνι, τον πρόεδρο της γαλλικής επιτροπής διαιτησίας.

Ο Έρικ Μποργκίνι εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη διαδικασία επιλογής της UEFA, επισημαίνοντάς την ως οπισθοδρόμηση για την ισότητα των φύλων στη διαιτησία στο υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο. Τόνισε τη σημασία της παράλειψης της Φραπάρ και της απουσίας γυναικών διαιτητών ως ανησυχητικό μήνυμα για το μέλλον, αφού εγείρει ερωτήματα σχετικά με την εκπροσώπηση του φύλου και τις ευκαιρίες για τις γυναίκες στη διαιτησία.

Οι παρατηρήσεις του Μποργκίνι υπογραμμίζουν τη σημασία της προώθησης της διαφορετικότητας και της συμμετοχής στη διαιτησία ποδοσφαίρου, ιδιαίτερα σε διακεκριμένες εκδηλώσεις όπως το Euro 2024.

Από πλευράς Φραπάρ, σύμφωνα με το RMC, που επικαλείται πηγή στο περιβάλλον της τονίζεται: «Σίγουρα πολλοί θα είναι χαρούμενοι που δεν την είδαν στη λίστα του EURO. Τέσσερα χρόνια ήταν σε καταπληκτική φόρμα. Ένα διάλλειμα το καλοκαίρι θα της κάνει καλό. Οι άνδρες διαιτητές είναι ζηλιάρηδες, δεν αντέχουν να βλέπουν μια γυναίκα στη θέση τους».

- Από το 2019 σφυρίζει στη Ligue 1, την κορυφαία κατηγορία ποδοσφαίρου της Γαλλίας

-Την ίδια χρονιά έγινε η πρώτη γυναίκα που διαιτήτευσε μεγάλο ευρωπαϊκό αγώνα ανδρών, όταν ανέλαβε το Λίβερπουλ - Τσέλσι στο UEFA Super Cup

- Αλλά και τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών

- Το 2020 ανέλαβε τον πρώτο της αγώνα Champions League ανδρών

-Το 2022, έγινε η πρώτη γυναίκα ρέφερι που διευθύνει τον τελικό του Κυπέλλου Γαλλίας

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]