jade_carey

Τζέιντ Κάρεϊ: Από το παραπάτημα στο βάθρο και ξανά από την αρχή ως το Παρίσι

Πηνελόπη Γκιώνη

Παραπάτησε, ηττήθηκε, επανήλθε, νίκησε. Αυτές οι λέξεις περιγράφουν την ιστορία γεμάτη δύναμη, της Αμερικανίδας Τζέιντ Κάρεϊ που τώρα στοχεύει στο να «σβήσει» τις άσχημες στιγμές του Τόκιο, δημιουργώντας ομορφότερες στο Παρίσι.

Πολλοί μιλούν για τις επιτυχίες, τις αποτυχίες, τον δρόμο ως τη διάκριση και την προσπάθεια. Λίγοι, όμως, αναφέρονται σε εκείνο το διάστημα μετά την επιτυχία που μπορεί να έρθει αστάθεια, η οποία είναι αρκετά τρομακτική. Η χρυσή Ολυμπιονίκης της ενόργανης γυμναστικής, Τζέιντ Κάρεϊ, πέρασε αυτή τη φάση της αστάθειας, τη φάση που τα αποτελέσματά της δεν ήταν αρκετά καλά και που αμφισβητούσε τον εαυτό της όσο οι προσδοκίες, φυσικά, ήταν τεράστιες.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, η Κάρεϊ χρειάστηκε να ορθοποδήσει μετά από μία κακή στιγμή στον τελικό του άλματος όταν στο πρώτο της άλμα, και ενώ ήταν φαβορί για το βάθρο, παραπάτησε στα τελευταία της βήματα στον διάδρομο και δεν εκτέλεσε το πρώτο της άλμα της σωστά. Έτσι, έμεινε στην όγδοη θέση. Την επόμενη μέρα, όμως, μάζεψε όση δύναμη είχε για να αγωνιστεί στις ασκήσεις εδάφους και να κατακτήσει το χρυσό.

«Ακόμη σκέφτομαι εκείνη τη στιγμή (σ.σ. στον τελικό του άλματος). Αν έχω μία κακή μέρα, χρησιμοποιώ αυτή την ανάμνηση για να δώσω κίνητρο στον εαυτό μου δηλαδή να σκεφτώ ότι και πριν είχα κακές μέρες και να ανακάμψω. Πιστεύω πως το ότι το πέρασα αυτό με έκανε πιο δυνατή πνευματικά γιατί ξέρω πως ακόμη κι αν κάτι δεν πάει καλά ή όπως το έχω σχεδιάσει, δεν σημαίνει πως έχουν τελειώσει όλα. Θα ζήσεις κι άλλες μέρες και θα συνεχίσεις να παλεύεις για τα όνειρά σου», εξηγεί η ίδια μιλώντας στο Olympics.com.

Μετά από αυτό το rollercoaster συναισθημάτων στο Τόκιο, η Κάρεϊ πήρε τη ρεβάνς από… τον εαυτό της στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2022 όταν τελικά έτρεξε ολόσωστα στον διάδρομο και έκανε ένα εξαιρετικό άλμα, που της έδωσε και τον Παγκόσμιο τίτλο στο όργανο. Παράλληλα, κατέκτησε το χρυσό με το ομαδικό και το χάλκινο στις ασκήσεις εδάφους.

Το 2023, όμως, δεν ήταν όπως το περίμενε. Τα αποτελέσματά της δεν ήταν αυτά που ήθελε, δεν μπορούσε να βρει τον εαυτό της, δεν ήταν στην ομάδα για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Αμβέρσα. «Οι ασκήσεις μου και όλα πήγαιναν τέλεια αλλά μου ήταν πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσω να το δείξω αυτό στο πρόγραμμά μου», έχει εξηγήσει χωρίς όμως να χάνει τη δύναμή της και ελπίζοντας πως στο Παρίσι θα έχει μία ακόμη ευκαιρία στο όνειρο.

«Το να βρίσκομαι στους Ολυμπιακούς ήταν κάτι που δεν πίστευα πως θα έκανα και τώρα που το πέτυχα την πρώτη φορά έχω μεγάλο κίνητρο για να το ξανακάνω, να αποδείξω στον εαυτό μου και σε όλους πως μπορώ να το ξανακάνω. Νομίζω πως αυτό θα ήταν πολύ ιδιαίτερο», λέει η Τζέιντ Κάρεϊ που ως στόχο της για το Παρίσι 2024 έχει να σβήσει εκείνο το λάθος του 2021.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]