amber glenn

Αμπερ Γκλεν: Η πρώτη ανοιχτά queer Αμερικανίδα που κατακτά τον εθνικό τίτλο

Πηνελόπη Γκιώνη

Η Άμπερ Γκλεν έγινε η πρώτη queer γυναίκα που κερδίζει το αμερικανικό πρωτάθλημα καλλιτεχνικού πατινάζ και τοποθετώντας την pride σημαία στους ώμους της αποκάλυψε όλες τις σκέψεις που πέρασαν από το μυαλό της μέχρι να φτάσει στη νίκη.

Κατά την παραλαβή του χρυσού μεταλλίου της στο εθνικό πρωτάθλημα των ΗΠΑ, η 24χρονη queer πατινέρ Άμπερ Γκλεν κρατούσε περήφανα τη σημαία Progress Pride στους ώμους της όσο το πλήθος πανηγύριζε μαζι της.

Η Γκλεν το 2019 αποκάλυψε ότι είναι αμφιφυλόφιλη και πανσέξουαλ και μετά το πρώτο της χρυσό σε εθνικό επίπεδο, μιλώντας στο NBC δήλωσε: «Το να είσαι η πρώτη ανοιχτά queer πρωταθλήτρια γυναικών είναι απίστευτο. Όταν το αποκάλυψα αρχικά, ήμουν τρομοκρατημένη. Φοβήθηκα ότι θα επηρέαζε τις βαθμολογίες μου ή κάτι τέτοιο.

Άξιζε τον κόπο να δω τον αριθμό των νέων ανθρώπων που ένιωσαν πιο άνετα στο περιβάλλον τους στο παγοδρόμιο και που ένιωσαν πως εκπροσωπούνται και πως δεν χρειάζεται να κρύβονται. Επειδή έχεις αυτή την πτυχή δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να είσαι κορυφαίος αθλητής».

Αυτή η νίκη δεν ήρθε εύκολα για την Γκλεν καθώς κατά τη διάρκεια του ελεύθερου προγράμματός της, αφού προσγείωσε ένα εμβληματικό τριπλό άξελ η Γκλεν έκανε λάθη σε δύο άλματα που θα μπορούσαν να της στοιχίσουν τον τίτλο, αλλά και πάλι σημείωσε υψηλή βαθμολογία με σύνολο 210.46 βαθμών: «Δεν ήταν ακριβώς έτσι όπως ήθελα να κερδίσω τον πρώτο μου εθνικό τίτλο αλλά είμαι εξαιρετικά ευγνώμων γι' αυτό», δήλωσε.

Η νίκη της έρχεται μετά από μερικά δύσκολα χρόνια, τα οποία ξεκίνησαν με μια σοβαρή διάσειση μετά από σύγκρουση με άλλη πατινέρ το 2021. Στη συνέχεια, αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τις Ολυμπιακά trials για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2022, αφού βρέθηκε θετική στην Covid-19, αλλά συμμετείχε ως αναπληρωματικό μέλος της ομάδας καλλιτεχνικού πατινάζ των ΗΠΑ.

Παράλληλα, η ίδια έχει μιλήσει ανοιχτά για τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετώπισε και τα οποία, όπως έχει τονίσει, μεγεθύνονταν καθώς η κοινότητα του πρωταθλητισμού θεωρούσε την πίεση και τις κρίσεις φυσιολογικές με αποτέλεσμα να μην εισακούεται ποτέ και άρα να μη βρίσκει λύση. Κάποια στιγμή κατέρρευσε ψυχολογικά και τότε αποφάσισε πως θα αλλάξει τη στάση της ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να κάνει αυτό που αγαπά χωρίς να καταλήξει να το μισεί.

Σήμερα, αποτελεί ένα σύμβολο όλης της LGBTQ+ κοινότητας στον αθλητισμό.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]