titmus_ledecky

Τίτμους - Λεντέκι - Μάκιντος: Μια μαγική τριάδα που καθηλώνει τα βλέμματα στα κολυμβητήρια

Δημήτρης Ντζάνης

Οι Αριάρν Τίτμους, Κέιτι Λεντέκι και Σάμερ Μάκιντος προετοιμάζουν τους φίλους της κολύμβησης για μοναδικές μονομαχίες στα 400μ. ελεύθερο με αποκορύφωμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα η μονομαχία στο ανοικτό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ στα 200μ. ελεύθερο ανδρών πέρασε στις all time classic στιγμές των Αγώνων. Ο Ίαν Θορπ ήταν ο νικητής με 1:44.71, με τους Πίτερ φαν ντε Χούγκεμπαντ (1:45.23), Μάικλ Φελπς (1:45.32) να τον ακολουθούν στο βάθρο με τον Γκραντ Χάκετ να μένει στην 5η θέση (1:46.56).

Στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών υπήρξε η αντίστοιχη μονομαχία των γυναικών στα 400μ. ελεύθερο, με την Αυστραλή, Αριάρν Τίτμους να νικά την ανίκητη Κέιτι Λεντέκι και να την εκθρονίζει, σημειώνοντας ολυμπιακό ρεκόρ με 3:56.69, με την Αμερικανίδα να σημειώνει 3:57.36. Σε εκείνη την κούρσα υπήρχε και η 15χρονη Σάμερ Μάκιντος, με την Καναδή να τερματίζει στην 4η σε 4:02.42. Πέρυσι, στις 22 Μαϊου, η Τίτμους προχώρησε ακόμα περισσότερο, με 3:56.40 αφαίρεσε το παγκόσμιο ρεκόρ στο αγώνισμα που είχε η Λεντέκι (3:56.46) από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Το σενάριο έγινε ακόμα καλύτερο, καθώς η Μάκιντος παρουσιάζοντας εκπληκτική πρόοδο, στις 22 Μαρτίου 2023, έκανε δικό της το ρεκόρ κόσμου με 3:56.08!

 ledeciky macintosh

Κι όλα αυτά προετοιμάζουν τους φίλους της κολύμβησης για τα επικείμενα μεγάλα ραντεβού, τα παγκόσμια πρωταθλήματα, φέτος τον Ιούλιο στη Φουκουόκα, τον ερχόμενο Φεβρουάριο στην Ντόχα και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Η Αυστραλή, πέρυσι, μετά την επίτευξη του παγκοσμίου ρεκόρ επέλεξε να μην ταξιδέψει στη Βουδαπέστη για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα, εκεί όπου η 26χρονη Λεντέκι με 3:58.15 νίκησε την Μάκιντος (3:59.39), φθάνοντας στο 4ο διαδοχικό χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα στα παγκόσμια πρωταθλήματα. Η Τίτμους αντί για τη Βουδαπέστη πήγε στο Μπέρμιγχαμ για τους Αγώνες της Κοινοπολιτείας και με 3:58.06 νίκησε τη Μάκιντος (3:59.32).

Σε αυτή την υπέροχη τριάδα, τη συγκεκριμένη στιγμή το μεγάλο ερωτηματικό είναι η αγωνιστική κατάσταση της Αριάρν Τίτμους. Πριν από ενάμιση μήνα η Τίτμους προσπαθώντας να υπερασπιστεί τον τίτλο της στο πρωτάθλημα Αυστραλίας, η προσοχή όλων στράφηκε στο χρονόμετρο, που έγραψε 4:00.49. «Απλώς παλεύω, δεν μου αρέσει να δικαιολογώ, δεν στόχευα σε αυτή τη συνάντηση» δήλωσε η Τίτμους μετά την κούρσα της, ευρισκόμενη σε στάδιο προετοιμασίας για τους αγώνες επιλογής της ομάδας της Αυστραλίας μέσα στον Ιούνιο για το παγκόσμιο πρωτάθλημα το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου στη Φουκουόκα.

Η Τίτμους στοχεύει στο Παρίσι να διατηρήσει τον τίτλο της, μόνο που πριν από δύο χρόνια στο Τόκιο είχε μόνη μπροστά της την Κέιτι Λεντέκι.

Το Τίτμους-Λεντέκι-Μάκιντος ήδη προαναγγέλεται ως μια από τις πιο αμφίρροπες συναντήσεις σε ένα χρόνο στην «πόλη του Φωτός». Και ίσως να μην είναι η τελευταία φορά για αυτό το τρίο, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την Κέιτι Λεντέκι, η κολυμβήτρια από τις ΗΠΑ, που βρίσκεται στην κορυφή από το 2012, είναι 26 ετών.

Το βέβαιο είναι ένα, η άνοδος της Μάκιντος κάνει ένα πράγμα ξεκάθαρο, αν η Τίτμους πίστευε πως ήταν η αδιαμφισβήτητη «βασίλισσα» μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, μία έφηβη από τον Καναδά έχει διαφορετικά σχέδια.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]