H Αναστασία Μυλωνά

Αναστασία Μυλωνά στο GWomen: «Οι πολεμικές τέχνες είναι ένα μέσο για να αισθανόμαστε περισσότερη ασφάλεια»

Η 15χρονη Παγκόσμια πρωταθλήτρια στο grappling, Αναστασία Μυλωνά εξηγεί στο GWomen γιατί «μαγεύουν» πλέον τις γυναίκες οι πολεμικές τέχνες και γιατί είναι χρήσιμες για όλα τα άτομα, ανεξαρτήτως φύλου.

Η άσκηση στις πολεμικές τέχνες για τις γυναίκες, ήταν κάτι ασυνήθιστο στην Ελλάδα. Οχι ακριβώς… ταμπού, αλλά η αλήθεια είναι πως πριν το millenium, με δισταγμό κάποιοι κοίταζαν γυναίκες που ασχολούνταν με μαχητικά ή δυναμικά σπορ.

Με τα χρόνια αυτό άλλαξε και άλλαξε λόγω καταστάσεων. Και κυρίως γιατί οι γυναίκες είχαν (και έχουν) την ανάγκη να προστατέψουν τον εαυτό τους όποτε και αν χρειαστεί. Παράλληλα βέβαια, η αδρεναλίνη, αλλά και αυτά που προσφέρει ο αθλητισμός γενικότερα, ήταν ένα επιπλέον κίνητρο για πολλά νέα κορίτσια να ασχοληθούν με αυτά τα αθλήματα.

Ενα από αυτά τα νέα κορίτσια είναι η Αναστασία Μυλωνά. Η νεαρή Θεσσαλονικιά, με την προτροπή της μητέρας της, ασχολήθηκε από νωρίς με το καράτε, για να καταλήξει στο ζίου ζίτσου και το grappling, ένα άθλημα υποταγής, στο οποίο, στα 15 της μόλις χρόνια, πριν από ένα μήνα περίπου, κατέκτησε δύο μετάλλια στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της κατηγορίας της.

Η Αναστασία Μυλωνά με μετάλλιο

Η νεαρή πρωταθλήτρια, μίλησε στο GWomen για τους λόγους που την οδήγησαν να ασχοληθεί με τα δυναμικά σπορ, τα όνειρά της για το μέλλον, αλλά και τους λόγους για τους οποίους μία γυναίκα πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο ενός μαχητικού αθλήματος.

image

Τα μαχητικά αθλήματα ενισχύουν την αυτοπεποίθηση μία γυναίκας

- Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το grappling και το ζίου ζίτσου?

Άρχισα να ασχολούμαι με το καράτε σε ηλικία 6 χρονών μετά από παρότρυνση της μητέρας μου. Στην πορεία όμως και σε μεγαλύτερη ηλικία όταν πήρα τη μαύρη ζώνη στο καράτε ήθελα να ασχοληθώ και με κάποια άλλη πολεμική τέχνη. Όταν ήρθε στη σχολή ο δάσκαλος Σάββας Καρυπίδης και μας δίδαξε νέες τεχνικές, μου κέντρισε το ενδιαφέρον γιατί ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που έκανα μέχρι τότε. Το Ζίου Ζίτσου και το Grappling είναι αθλήματα πλήρους επαφής, με ρίψεις και έλεγχο του αντιπάλου στο έδαφος και φυσικά με στόχο την υποταγή. Από την αρχή κατάλαβα ότι αυτό είναι το είδος της πολεμικής τέχνης που μου ταιριάζει.

- Γιατί ένα νέο κορίτσι διαλέγει ένα μαχητικό άθλημα σαν το ζίου ζίτσου και το grappling;

Δεν είναι πολλά τα νέα κορίτσια που επιλέγουν τα μαχητικά αθλήματα. Ο χώρος είναι περισσότερο ανδροκρατούμενος. Όμως τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια τάση προς τις πολεμικές τέχνες. Ίσως ξεκινάει από την ανάγκη των κοριτσιών να προστατέψουν τον εαυτό τους, να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση τους και να αισθάνονται δυνατές. Ίσως αυτό σκέφτηκε και η μητέρα μου, ως γυναίκα, όταν με πήγε στη σχολή. Στην πορεία όμως μεγαλώνοντας ανακάλυψα τη μαγεία που κρύβεται στο Ζίου Ζίτσου και στο Grappling. Πρέπει να μάθεις πολλές τεχνικές και να μπορείς να τις εφαρμόσεις σε δευτερόλεπτα την κατάλληλη στιγμή. Αυτό είναι πρόκληση. Είναι ένας χώρος όπου οι γυναίκες ανακαλύπτουν τη δύναμή τους.

H Mυλωνά σε αγώνα grappling

- Οι πολεμικές τέχνες και η αυτοάμυνα είναι ένα στοιχείο της καθημερινότητας που δυστυχώς δείχνει πως είναι απαραίτητο σήμερα και ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Είναι κάτι που επέλεξες και για λόγους αυτοάμυνας;

Οι πολεμικές τέχνες και η αυτοάμυνα μπορούν να είναι χρήσιμες για όλα τα άτομα, ανεξαρτήτως φύλου. Όπως ανέφερα πριν, η ανάγκη αυτοπροστασίας, ιδίως για τα νέα κορίτσια και τις γυναίκες, είναι σήμερα πολύ σημαντική. Οι πολεμικές τέχνες δεν είναι μόνο ένα άθλημα, αλλά και ένα μέσο για να αισθανόμαστε λίγη περισσότερη ασφάλεια. Η αυτοάμυνα είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι και ήταν ένας από τους λόγους που ξεκίνησα τα πολεμικά αθλήματα.

image

Κάθε αγώνας είναι μια ευκαιρία να μάθω και να εξελιχθώ

- Εχεις χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις για αυτοπροστασία το άθλημά σου;

Όχι, ευτυχώς δεν έχω βρεθεί σε κάποια δύσκολη θέση ώστε να χρειαστεί να αμυνθώ χρησιμοποιώντας το άθλημά μου. Ούτε επίσης κινδύνεψε κάποιος φίλος μου ώστε να μου ζητήσει βοήθεια. Αυτό όμως που μαθαίνω τόσα χρόνια από τους προπονητές μου είναι, ότι μόνο σε εξαιρετική ανάγκη και εφόσον δεν μπορώ να αποφύγω τη δύσκολη κατάσταση, τότε μόνο θα πρέπει απλά να αμυνθώ. Εύχομαι να μη χρειαστεί αυτό στο μέλλον, ούτε σε εμένα ούτε σε κάποιον άλλον.

- Τα παιδιά της ηλικίας σου πώς σε αντιμετωπίζουν; Ενθουσιάζονται όταν ακούνε για το μετάλλιο στο παγκόσμιο ; Υπάρχουν παιδιά που σε… φοβούνται τώρα;

Τα παιδιά της ηλικίας μου δεν γνωρίζουν πολύ καλά τα αθλήματα που κάνω. Επίσης, δεν καταλαβαίνουν τη σημασία και τη σημαντικότητα μιας διάκρισης σε παγκόσμιο ή ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι περισσότεροι δεν αντιδρούν όταν ακούνε για τα μετάλλιά μου. Μόνο τα πολύ κοντινά μου άτομα, που ξέρουν τι είναι το Ζιου Ζιτσου και το Grappling και τις θυσίες που έχω κάνει για αυτά, ενθουσιάζονται με κάθε μου επιτυχία.
Δεν μου έχει δείξει κάποιος πως με φοβάται ή κάτι παρόμοιο. ‘Όσοι μαθαίνουν με τι ασχολούμαι, συνήθως λένε: "πρέπει να σε φοβόμαστε εσένα" ή "δέρνεις εσύ" και άλλα τέτοια, αλλά μόνο χιουμοριστικά.

- Σε ενδιαφέρει να ασχοληθείς πιο επαγγελματικά με τον αθλητισμό; Με δεδομένο πως δεν είναι άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων, θα σκεφτόσουν να πας σε ένα άλλο άθλημα; Και ποιο;

Μέχρι στιγμής δεν έχω σκεφτεί το ενδεχόμενο να ακολουθήσω το άθλημα μου σαν επάγγελμα. Μου αρέσει πολύ ο αθλητισμός, αλλά θα ήθελα να σπουδάσω και να ασχοληθώ με κάτι διαφορετικό, που ίσως θα μπορούσε να συνδυαστεί με τον αθλητισμό. Σκέφτομαι την ιατρική και πιο συγκεκριμένα να γίνω αθλίατρος ή φυσιοθεραπεύτρια.
Προς το παρόν δεν με ανησυχεί που τα αθλήματα που κάνω δεν είναι στους Oλυμπιακούς Aγώνες. Η συμμετοχή και διάκριση σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο είναι πολύ σημαντικές. Είμαι ικανοποιημένη που μπορώ να λάβω μέρος σε αγώνες, σε όποιο επίπεδο και αν είναι αυτοί, γιατί κάθε αγώνας είναι μια ευκαιρία να μάθω και να εξελιχθώ, να τεστάρω συνεχώς τον εαυτό μου και να βελτιώνομαι με όλους τους δυνατούς τρόπους. Παρ’ όλα αυτά η πάλη είναι ένα ολυμπιακό άθλημα που ίσως αργότερα ακολουθήσω, γιατί μου αρέσει αρκετά και μοιάζει με το Grappling.

image

Φαντάζομαι το μέλλον μου στον τομέα της Υγείας

- Πέρα από τον αθλητισμό ποια είναι τα ενδιαφέροντά σου; Εχεις σκεφτεί τι θες να κάνεις στο μέλλον πέρα από τον αθλητισμό; ΄’Η είναι ακόμη νωρίς για τέτοιες σκέψεις;

Τα τελευταία χρόνια έχω αφοσιωθεί πλήρως στον αθλητισμό και δεν κάνω κάποια άλλη δραστηριότητα ταυτόχρονα. Ωστόσο, η εξέλιξη του νου είναι εξίσου σημαντική, γι’ αυτό στον ελεύθερο χρόνο μου ζωγραφίζω, διαβάζω, μαθαίνω ξένες γλώσσες και ακούω μουσική.
Πιστεύω πως όντως είναι ακόμα νωρίς για να αποφασίσω με σιγουριά το επάγγελμα που θέλω να ασκήσω. Παρ’ όλα αυτά έχω κάποιες ιδέες, όπως τα επαγγέλματα που προανέφερα και γενικότερα στον τομέα της υγείας.

Η Μυλωνά σε ρινγκ


- Πώς φαντάζεσαι γενικότερα το μέλλον σου στον αθλητισμό; Με ποιον απώτερο σκοπό το κάνεις και γιατί θεωρείς πως είναι σημαντικό για μια νέα κοπέλα να ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ειδικά με τις πολεμικές τέχνες.

Θέλω να έχω μέλλον στον αθλητισμό και να βρίσκομαι πάντα στο πιο ψηλό σκαλί. Αθλούμαι πάνω από όλα γιατί μου αρέσει και πιστεύω πως ο καθένας μας πρέπει να κρατάει το σώμα του υγιές και σε φόρμα. Στοχεύω πολύ ψηλά, θα διεκδικήσω όσες περισσότερες διακρίσεις γίνεται. Θα ήθελα και εγώ κάποια στιγμή να γίνω πρότυπο αθλήτριας και να εμπνεύσω και άλλες κοπέλες να ακολουθήσουν τον δρόμο των πολεμικών τεχνών.

Μια κοπέλα, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να ασχολείται με τον αθλητισμό καταρχάς για λόγους υγείας. Όσον αφορά τις πολεμικές τέχνες βοηθούν στο να μάθει να υπερασπίζεται τον εαυτό της και να μη φοβάται. Προσφέρουν πολύ, στη διαμόρφωση του χαρακτήρα, στο να αποκτήσει πειθαρχία, επιμονή, υπομονή, να μάθει να αναγνωρίζει τα λάθη της και να δέχεται συμβουλές και καθοδήγηση, να μην έχει εγωισμό, να αγωνίζεται συνεχώς, να είναι ομαδική και αυτόνομη.


-. Εχεις κάποιο πρότυπο αθλήτριας;

Η λέξη πρότυπο έχει μεγάλη βαρύτητα. Υπάρχουν πολλές αθλήτριες που θαυμάζω και με εμπνέει το παιχνίδι τους, αλλά δεν γνωρίζω τη φιλοσοφία ή τον τρόπο ζωής τους ώστε να τις θεωρήσω πρότυπα. Οι προπονητές μου αποτελούν για μένα πραγματικά πρότυπα. Ιδιαίτερα θαυμάζω τον δάσκαλό μου Σάββα Καρυπίδη, για την αφοσίωση και την αγάπη που επιδεικνύει στο άθλημα. Ποτέ δεν έχει σταματήσει να αγωνίζεται παρά τις δυσκολίες και τους τραυματισμούς. Βλέποντας τις θυσίες που κάνει για την προσωπική και αθλητική του ανάπτυξη, βρίσκω έμπνευση για το δικό μου ταξίδι.

Καρυπίδης και Μυλωνά

image

Who is who

Ονοματεπώνυμο: Αναστασία Μυλωνά

Τόπος γέννησης: Μετέωρα Πολίχνης, Θεσσαλονίκη

Ημ. γέννησης: 9/5/2008

Αθλήματα: Ζίου ζίτσου, πάλη υποταγής (grappling), brazilian ζίου ζίτσου

Προπονητές: Σάββας Καρυπίδης, Εύη Μπούμπουλα

@Photo credits: eurokinissi, ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]