Παπαφωτίου-Βασιλαντωνάκη

Παπαφωτίου/Βασιλαντωνάκη στο GWomen: «Εξαιρετική εμπειρία στην Αριστοτέλους, ίσως να παίξουμε ξανά σε κάποιο τουρνουά»

Φώτης Καρακούσης

Η Αθηνά Παπαφωτίου και Ανθή Βασιλαντωνάκη μιλάνε στο GWomen για την εμπειρία τους να αγωνιστούν στο Thessaloniki Grand Slam, για τις διαφορές ανάμεσα στην σάλα και το μπιτς βόλεϊ, αλλά και για τα όνειρά τους για τη νέα αγωνιστική χρονιά σε Παναθηναϊκό και Γαλατάσαραϊ.

Στο Thessaloniki Grand Slam που διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία στην Πλατεία Αριστοτέλους εκτός από τους αθλητές του μπιτς βόλεϊ, το παρών έδωσαν και πολλοί και πολλές που αγωνίζονται με μεγάλη επιτυχία στη σάλα. Το ζευγάρι που συγκέντρωσε επάνω του τα περισσότερα φώτα της δημοσιότητας ήταν το Αθηνά Παπαφωτίου και Ανθή Βασιλαντωνάκη.

Δύο παίκτριες που στη σάλα έχουν κάνει και κυρίως συνεχίζουν να κάνουν μεγάλη καριέρα. Η πιο έμπειρη στην άμμο (είχε αγωνιστεί πολλά χρόνια πριν) Παπαφωτίου, μετά από χρόνια στο εξωτερικό, πέρσι επέστρεψε στην χώρα μας κατακτώντας το πρωτάθλημα και το Κύπελλο με τον Παναθηναϊκό. Η νέα στο μπιτς βόλεϊ, Βασιλαντωνάκη συνεχίζει να αγωνίζεται στο ψηλότερο επίπεδο και ένα πολύ μεγάλο πρωτάθλημα όπως αυτό της Τουρκίας, όπου και θα συνεχίσει να φοράει τη φανέλα της Γαλατάσαραϊ.

Η 33χρονη πασαδόρος και η 26χρονη ακραία πλέον, αγωνίστηκαν στο Thessaloniki Grand Slam και μπορεί αγωνιστικά να μην τα κατάφεραν γνωρίζοντας δύο ήττες και μένοντας εκτός από τη φάση των ομίλων στο κυρίως ταμπλό, αλλά όπως λένε και στο GWomen το χάρηκαν και με το παραπάνω. Τόσο πολύ που άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να αγωνιστούν φέτος και σε άλλο τουρνουά. Εκτός από το μπιτς βόλεϊ μίλησαν και για τη νέα χρονιά σε Παναθηναϊκό και Γαλατά, αλλά και για τα αθλητικά τους όνειρα.

Πρώτη φορά ζευγάρι στο μπιτς βόλεϊ, για την Ανθή συνολικά και πρώτη φορά στο άθλημα. Πως ζήσατε αυτή την εμπειρία του τουρνουά της Θεσσαλονίκης με τους αγώνες στην γεμάτη Πλατεία Αριστοτέλους;

Παπαφωτίου: «Ήταν πολύ ωραία διοργάνωση και αυτή και του Συντάγματος. Εγώ είχα παίξει στο Σύνταγμα όταν είχε διεξαχθεί εκεί την πρώτη φορά. Είναι ωραίο να γίνονται τουρνουά σε κεντρικά σημεία γιατί και περισσότερος κόσμος έρχεται και περισσότερος μαθαίνει το άθλημα. Ήταν δύο πολύ ωραίες πρωτοβουλίες και μακάρι να γίνονται περισσότερα τέτοια τουρνουά. Όσον αφορά την δική μας παρουσία ήταν σύντομη, αλλά το ευχαριστηθήκαμε πολύ. Είναι τελείως διαφορετικό σε σχέση με τη σάλα που αγωνιζόμαστε και είναι φυσικά ο στόχος μας. Ωστόσο το χαρήκαμε, είναι διαφορετικά αθλήματα, θα θέλαμε να μπορούσαμε να παίξουμε και περισσότερο στους αγώνες, αλλά δεν είχαμε προετοιμαστεί σωστά. Όμως η εμπειρία ήταν ωραία όπως και η πίεση».

Βασιλαντωνάκη: «Εμένα που ήταν και η πρώτη, πρώτη, πρώτη εμπειρία στην άμμο, χαίρομαι που την μοιράστηκα μαζί με την Αθηνούλα. Θα θέλαμε σίγουρα να τα πάμε καλύτερα στα παιχνίδια, αλλά επειδή ήταν η πρώτη φορά, ας το δικαιολογήσουμε έτσι. Ευχαριστούμε όλους όσοι μας υποδέχθηκαν εδώ και συνεχίζουμε».

Η Ανθή έπαιξε για πρώτη φορά, ενώ και η Αθηνά έχει πολλά χρόνια να παίξει μπιτς βόλεϊ. Πόσο πιο δύσκολο και διαφορετικό είναι αυτό το άθλημα σε σχέση με τη σάλα;

Βασιλαντωνάκη: «Είναι όντως διαφορετικό άθλημα. Ίσως για εμένα που είμαι επιθετικός και μπλοκέρ να είναι λίγο πιο εύκολο, αλλά για τους αμυντικούς είναι τελείως διαφορετικό άθλημα».

Παπαφωτίου: «Εννοείται πως συμφωνώ. Είναι διαφορετικό άθλημα όντως, έχει άλλη προσέγγιση και πίεση που δέχεσαι, γιατί όλες οι μπάλες είναι μεταξύ δύο παικτριών. Εγώ όμως επιμένω πως αν παίξουμε και άλλα παιχνίδια θα τα πάμε καλύτερα».

Παπαφωτίου-Βασιλαντωνάκη

Θα παίξετε περισσότερα παιχνίδια;

Βασιλαντωνάκη: «Θα δούμε...».

Παπαφωτίου: «Εντάξει εμείς το κάνουμε ουσιαστικά όλο αυτό γιατί το μπιτς βόλεϊ είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να μένουμε σε πολύ καλή φόρμα, ενόψει της περιόδου της σάλας».

Αυτό που λες γινόταν και πριν μια δεκαετία, με πολλούς αθλητές της σάλας να παίζουν μπιτς βόλεϊ για να είναι έτοιμοι για τα πρωταθλήματα.

Παπαφωτίου: «Ναι ναι, εμείς γι' αυτό το κάνουμε, αλλού είναι συγκέντρωσή μας, αλλού η επένδυσή μας, αλλά το καλοκαίρι το μπιτς βόλεϊ είναι ένας ευχάριστος τρόπος να γυμνάζεσαι».

Δηλαδή μπορεί να σας δούμε και σε άλλο τουρνουά το καλοκαίρι;

Παπαφωτίου: «Μπορεί να γίνει αυτό, αναλόγως πως θα βγει το πρόγραμμα. Δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο».

Και αφήνουμε την άμμο και πάμε στην σάλα ξεκινώντας από εσένα Ανθή. Παραμένεις στη Τουρκία και θα παίζεις στην Γαλατάσαραϊ. Πως είναι τα πράγματα στη Τουρκία και πόσο διαφορετικά από την χώρα μας όπου και εδώ έχεις αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο.

Βασιλαντωνάκη: «Νομίζω πως γενικά στο εξωτερικό αντιμετωπίζουν τους αθλητές ως επαγγελματίες. Αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά για εμένα. Και το επίπεδο είναι ψηλότερο, αν και στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα έχει ανέβει, αλλά και η δουλειά που γίνεται μέσα στο γήπεδο και έξω από αυτό είναι καλύτερη και ο αθλητής έχει την ευκαιρία να δουλέψει σε καλύτερο περιβάλλον και μπορεί να αποδώσει σε καλύτερο επίπεδο».

H Βασιλαντωνάκη

Δηλαδή βλέποντας αυτή την δουλειά η επιστροφή είναι κοντά για εσένα ή όχι;

Βασιλαντωνάκη: «Ναι η επιστροφή είναι μακριά και για άλλους λόγους, αλλά και γι' αυτό».

Πάμε σε εσένα Αθηνά. Φέτος η χρονιά ήταν εξαιρετική για τον Παναθηναϊκό και εσένα, καθώς κατακτήσατε το πρωτάθλημα και το Κύπελλο. Τι βλέπεις για τη νέα χρονιά; Αν και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί το ρόστερ.

«Ήταν όντως μια πολύ καλή χρονιά όπως έχουμε ξαναπεί και η επιστροφή μου συνδυάστηκε με την κατάκτηση των τίτλων, κάτι που με έκανε ακόμα πιο χαρούμενη. Όμως όπως είπα και στις δηλώσεις μου όταν ανανέωσα, είναι πιο δύσκολο να κρατηθείς στην κορυφή, παρά να φτάσεις σε αυτή. Και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη χρονιά. Τώρα δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω πάνω σε αυτό, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί το ρόστερ της ομάδας. Μπορώ να μιλήσω περισσότερο για τις άλλες τις ομάδες που έχουν ολοκληρώσει και φαίνεται πως οι ομάδες επενδύουν σε καλές αθλήτριες. Ονόματα ξένων παικτριών που παλιά δεν ερχόντουσαν στην χώρα μας πλέον έρχονται και αυτό είναι μία ένδειξη. Αλλά ειδικά στο οργανωτικό κομμάτι υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης».

Μιλώντας η Αθηνά για την οργάνωση, εσύ στην Τουρκία πως ζεις αυτό το κομμάτι;

Βασιλαντωνάκη: «Η αλήθεια είναι πως εγώ την Ελλάδα την έζησα πριν πολλά χρόνια. Τώρα έχουν βελτιωθεί τα πράγματα και δε νομίζω να είμαι σε θέση να συγκρίνω τώρα, αλλά στην Τουρκία η οργάνωση είναι πολύ καλή».

Ποια είναι τα όνειρά σας, ξεκινώντας από την Ανθή που παρότι είναι μόλις 26 αγωνίζεται για χρόνια σε πολύ ψηλό επίπεδο.

Βασιλαντωνάκη: «Τα όνειρα. Η αλήθεια είναι πως δεν έχω αυτή την στιγμή κάποιο στόχο. Απολαμβάνω αυτό που κάνω και πηγαίνω εκεί που νιώθω πως είναι καλύτερα για εμένα τόσο όσον αφορά το περιβάλλον της ομάδας, όσο και η ζωή και όλα. Χαίρομαι το άθλημα και θέλω να συνεχίσω να το κάνω. Όσον αφορά την ομάδα μου θέλω να βρεθούμε στην 4άδα στο πρωτάθλημα και να κατακτήσουμε το Ευρωπαϊκό».

Παπαφωτίου: «Τα όνειρα πάντα συνδέονται με την ομάδα που αγωνίζεσαι. Κάθε χρονιά για εμένα είναι σημαντική και διαφορετική. Ξέρω πως και την επόμενη χρονιά θα είμαι στον Παναθηναϊκό, οπότε είναι αυτά για την ώρα, να μείνουμε στην κορυφή και να έχουμε μια καλή χρονιά και βλέπουμε».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]