vinesh phogat wrestling
01/01/2024
ΠΑΛΗ

Πάλη: Η Φογκάτ επέστρεψε τα μετάλλιά της ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το σκάνδαλο κακοποίησης στην Ινδία

Πηνελόπη Γκιώνη

Μια από τις κορυφαίες πρωταθλήτριες της πάλης, η Βινές Φογκάτ, επέστρεψε δύο από τα μετάλλιά της για να διαμαρτυρηθεί τη φερόμενη σεξουαλική παρενόχληση αθλητριών στη χώρα της και το σκάνδαλο που έχει ξεσπάει.

Μια από τις κορυφαίες πρωταθλήτριες της πάλης, η Βινές Φογκάτ, επέστρεψε δύο από τα μετάλλιά της για να διαμαρτυρηθεί τη φερόμενη σεξουαλική παρενόχληση αθλητριών στη χώρα της και το σκάνδαλο που έχει ξεσπάει.

Η Βινές Φογκάτ, μία από τις πρωταθλήτριες πάλης της Ινδίας με τα περισσότερα μετάλλια στο άθλημα, άφησε σημαντικά τρόπαιά της σε ένα πεζοδρόμιο στην άκρη του δρόμου, αφού της αρνήθηκαν την άδεια να συναντήσει τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι. Η ίδια και αρκετοί ακόμη παλαιστές κατηγορούν τον πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδίας Πάλης της Ινδίας (WFI) Μπριχ Μπουσάν Σινγκ ότι παρενοχλούσε σεξουαλικά γυναίκες αθλήτριες της πάλης επί χρόνια, με τον ίδιο να αρνείται τους ισχυρισμούς.

Η Φογκάτ ανακοίνωσε πριν από μερικές μέρες ότι επιστρέφει το βραβείο Khel Ratna, την ύψιστη αθλητική τιμή της χώρας που της απονεμήθηκε το 2020, μαζί με το βραβείο Arjuna, βραβείαπου απονέμονται και τα δύο από την κυβέρνηση. Η ίδια είχε προγραμματίσει να παραδώσει τα βραβεία της στον Μόντι αλλά εμποδίστηκε από την αστυνομία και έτσι άφησε τα βραβεία της σε ένα πεζοδρόμιο στο Δελχί και δήλωσε πως τέτοιου είδους τιμητικές διακρίσεις έχουν χάσει το νόημά τους σε μια εποχή που οι παλαιστές αγωνίζονται να δικαιωθούν.

Πριν λίγο καιρό, τη θέση του Σινγκ στην ομοσπονδία ανέλαβε ένας στενός φίλος και συνεργάτης του, γεγονός που πυροδότησε ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις με την επίσης εξαιρετική αθλήτρια της πάλης, Σακσί Μάλικ, να δηλώνει πως εγκαταλείπει το άθλημα σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς αυτή την κίνηση.

Οι διαμαρτυρίες των παλαιστών ξεκίνησαν για πρώτη φορά τον Ιανουάριο όταν η Φογκάτ, η οποία έχει Παγκόσμια μετάλλια, ισχυρίστηκε ότι τουλάχιστον 10 γυναίκες της είχαν πει ότι είχαν υποστεί σεξουαλική εκμετάλλευση από τον Σινγκ, ο οποίος είναι σημαίνων νομοθέτης και πολιτικός του κυβερνώντος κόμματος Bharatiya Janata (BJP).

Το δικαστήριο εκδικάζει τις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση και εγκληματικό εκφοβισμό εναντίον του Σινγκ ενώ τον περασμένο Μάιο οι παλαιστές που διαδήλωναν ισχυρίστηκαν ότι κακοποιήθηκαν και δέχθηκαν επίθεση από την αστυνομία στο Δελχί, όπου είχαν διαμαρτυρηθεί.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]