Όπως είναι γνωστό από τις αρχές Δεκέμβρη το τελευταίο «κάστρο» στην Κούβα έπεσε, με τις γυναίκες να κατακτούν έναν ακόμα χώρο που είχε κριθεί απαγορευμένος για εκείνες. Τα ρινγκ. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πυγμαχίας της Κούβας περιγράφει τον «θεμελιώδη στόχο» για τη γυναικεία πυγμαχία στη χώρα που είναι «να διασφαλιστεί ότι η πυγμαχία θα ασκείται μαζικά από γυναίκες».
Παρόλο που η Κούβα ηγείται του πίνακα μεταλλίων όλων των εποχών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πυγμαχίας (IBA) και θεωρείται δύναμη στο άθλημα, οι γυναίκες δεν μπορούσαν να λάβουν μέρος μέχρι την απόφαση που ελήφθη τον περασμένο μήνα. Τώρα το τοπίο αλλάζει και γίνονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την ένταξη των γυναικών στα «κλουβιά».
Πιο συγκεκριμένα, η Κουβανική Ομοσπονδία Πυγμαχίας σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια διαδικασία προεπιλογής για την ένταξη καλά εκπαιδευμένων πυγμάχων γυναικών που αγωνίζονταν σε περιφερειακό επίπεδο και ο πρόεδρος περιέγραψε τις ελπίδες του για την ανάπτυξη του αθλήματος.
«Θα προσελκύσουμε επίσης αθλήτριες από άλλα μαχητικά αθλήματα που έχουν επαρκές επίπεδο φυσικής κατάστασης και τις απαραίτητες δεξιότητες κλειδιά για τα μαχητικά αθλήματα. Οι αθλήτριες αυτές θα πρέπει να τελειοποιήσουν τις τεχνικές και τις τακτικές της πυγμαχίας. Το σχέδιο είναι να φέρουμε μια γυναικεία ομάδα στους επερχόμενους Αγώνες Κεντρικής Αμερικής και στη συνέχεια στους Παναμερικανικούς Αγώνες και ελπίζουμε ότι θα κερδίσουν μετάλλια για την κουβανική αποστολή. Ωστόσο, ο θεμελιώδης στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι η πυγμαχία θα ασκείται μαζικά από γυναίκες που έχουν κίνητρο να ασχοληθούν με αυτό το άθλημα», ανέφερε ο Alberto Puig de la Barca.
Μάλιστα αιτιολόγησε τη χρονική στιγμή της άρσης της απαγόρευσης: «Μελετήσαμε για πολλά χρόνια τα υπέρ και τα κατά και έγιναν έρευνες πριν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ένταξη των γυναικών στην πυγμαχία. Υπάρχουν προστατευτικά μέτρα στο γυναικείο μποξ που μπορούν να εγγυηθούν ότι δεν υπάρχουν τραυματισμοί. Σε προηγούμενες διοργανώσεις, τόσο διεθνείς όσο και περιφερειακές, δεν υπήρξαν περιπτώσεις τραυματισμών που υπέστησαν γυναίκες πυγμάχοι. Αυτό το γεγονός μας παρακίνησε να πάρουμε την απόφαση».
Η Κούβα ήρε επίσης τους περιορισμούς στην επαγγελματική πυγμαχία για τους άνδρες αθλητές πέρυσι. Οι γυναίκες είχαν ήδη επιτραπεί να αγωνίζονται σε άλλα αθλήματα επαφής, όπως η πάλη, η άρση βαρών, το καράτε, το ταεκβοντό και το τζούντο στη χώρα. Πριν από τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο, η γυναικεία πυγμαχία είχε συμμετάσχει ποτέ στους Αγώνες, μόνο σε έναν επίδειξης στο Σεντ Λούις το 1904. Ωστόσο, η IBA, πρώην γνωστή ως AIBA, πίεζε για να αγωνιστούν οι Κουβανές γυναίκες στην πυγμαχία εδώ και αρκετά χρόνια.
Το μέλλον της πυγμαχίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες παραμένει αβέβαιο λόγω των συνεχιζόμενων ανησυχιών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για τη διακυβέρνηση της IBA.