Νικάτ Ζαρέεν: «Αναρωτιούνταν γιατί κάνω πυγμαχία, φορώντας σορτσάκι ενώ είμαι κορίτσι»
13/02/2023
ΠΥΓΜΑΧΙΑ

Νικάτ Ζαρέεν: «Αναρωτιούνταν γιατί κάνω πυγμαχία, φορώντας σορτσάκι ενώ είμαι κορίτσι»

Πηνελόπη Γκιώνη

Η Ινδή Παγκόσμια πρωταθλήτρια και νικήτρια των ΚΟινοπολιτειακών Αγώνων, Νικάτ Ζαρέεν, είναι μία από τις υποψήφιες κορυφαίες Ινδές αθλήτριες από την ψηφοφορία του BBC.

Ο πατέρας της την έβαλε στον δρόμο της πυγμαχίας και ήταν ο πρώτος προπονητής της. Η Νικάτ Ζαρέεν είχε τη στήριξη του πατέρας της στην προσπάθεια που έκανε να αναδειχθεί στο άθλημα που αγάπησε από μικρή. Η ινδή πρωταθλήτρια εντοπίστηκε γρήγορα, αφού ξεχώριζε με το ταλέντο της, και άλλαξε προπονητή με στόχο να μπορέσει να διακριθεί διεθνώς. Αυτή η στιγμή δεν άργησε πολύ.

Όταν μπήκε για πρώτη φορά σε ρινγκ δεν ήξερε πως να καλυφθεί σωστά και έτσι επέστρεψε σπίτι της με ματωμένη μύτη και ένα μαύρο μάτι. «Πως με έδειρε τόσο πολύ;» αναρωτήθηκε και έκτοτε αποφάσισε να μην επιτρέψει να ξανασυυμβεί αυτό. Το 2011 κέρδισε την πρώτη της διάκριση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων γυναικών ενώ κέρδισε ασημένιο στο Παγκόσμιο νέων του 2014. Το 2018 είχε ένα ατύχημα στον ώμο της και θα έπρεπε να κάνει επέμβαση και να ακολουθήσει μεγάλο διάστημα αποκατάστασης. Αργότερα, δεν την είχαν επιλέξει για την Ολυμπιακή ομάδα του Τόκιο 2020 αλλά ούτε αυτό την «έσπασε» και συνέχισε. Πέρασε αρκετός καιρός μέχρι να φτάσει στην απόλυτη ευτυχία ενός Παγκόσμιο τίτλου όμωες ήρθε. Το 2022 ήταν η χρονιά τους αφού κέρδισε χρυσό στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα και χρυσό στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες. Η χώρα της τη δόξασε.

Σε αυτό το διάστημα αρκετοί αναρωτήθηκαν γιατί ασχολείται με την πυγμαχία ενώ είναι κορίτσι και γιατί φορά σορτσάκι όταν αγωνίζεται. Η 24χρονη σήμερα πυγμάχος εξήγησε: «Οι ίδιοι άνθρωποι, που έκαναν αυτά τα σχόλια, χαμογέλασαν με την επιτυχία μου, όταν κέρδισα το χρυσό» δήλωσε αργότερα στο BBC. Η μητέρα της, από την άλλη, ανησυχούσε για τις προοπτικές της στον γάμο λόγω της ασχολίας της με την πυγμαχία: «Παλιότερα η μητέρα μου ανησυχούσε ποιλύ, έκλαιγε και έλεγε πως κανείς δεν θα με παντρευτεί αλλά τώρα μου λέει να επικεντρωθώ στην πυγμαχία. Θα έλεγα πως πρέπει να δουλέψει κανείς τόσο σκληρά ώστε να αναγκάσεις την οικογένειά σου να σε στηρίξει. Δεν θα μπορούσα να έχω κάνει τίποτα χωρίς τη στήριξη των γονιών μου».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]