bobana_velickovic

Μπομπάνα Βελίτσκοβιτς: Όταν η προεκλαμψία στέρησε τη ζωή από την πρωταθλήτρια της σκοποβολής

Πηνελόπη Γκιώνη

Το τελευταίο διάστημα, ο θάνατος της Τόρι Μπόουι και τα αίτια αυτού έχουν συγκλονίσει τον κόσμο του αθλητισμού. Πριν από τρία χρόνια, η Μπομπάνα Βελίτσκοβιτς είχε χάσει τη ζωή της από την ίδια ακριβώς αιτία…

Στις 21 Ιουνίου του 2020, ο χώρος της σκοποβολής σκεπάστηκε από τη σκιά του θανάτου της μόλις 30 ετών τότε Μπομπάνα Βελίκοβιτς.

Η Σέρβα πρωταθλήτρια της σκοποβολής, που είχε αναδειχθεί Παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2014 στα 10μ. αεροβόλο ενώ είχε και 13 ευρωπαϊκά μετάλλια και είχε αγωνιστεί σε διοργανώσεις ως αντίπαλος της Άννας Κορακάκη, είχε αγωνιστεί δύο φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Λονδίνο 2012 και το Ρίο 2016, όμως δεν πρόλαβε να βρεθεί στη μεγαλύτερη διοργάνωση του αθλητισμού για τρίτη φορά.

Το 2020 η Βελίτσκοβιτς περίμενε το πρώτο της παιδί όμως εμφάνισε το σπάνιο σύνδρομο της προεκλαμψίας. Δυστυχώς, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε ξένα μέσα, οι γιατροί δεν κατάφεραν να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα του συνδρόμου, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε εκλαμψία που μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό και επιληπτικές κρίσεις, με τον κίνδυνο του θανάτου να είναι εξαιρετικά υψηλός.

Η Βελίτσκοβιτς έπεσε σε κώμα για δέκα ημέρες και έπειτα άφησε την τελευταία της πνοή, αφού φάνηκε αδύνατο να αντιστραφεί η κατάστασή της. Σύμφωνα με πληροφορίες το παιδί που γέννησε η Σέρβα πρωταθλήτρια έζησε και είναι υγιές.

Τρία χρόνια αργότερα, μία ακόμη περίπτωση πασίγνωστης αθλήτριας που έχασε τη ζωή της λόγω του ίδιου συνδρόμου, έγινε γνωστή με τον θάνατο της Τόρι Μπόουι από προεκλαμψία, και η κοινότητα του αθλητισμού εκπροσωπώντας όλες τις γυναίκες του κόσμου διαμαρτύρεται για την ελλιπή περίθαλψη που λαμβάνουν οι εγκυμονούσες.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]