Σόγιερς: «Μου έχουν πει πως δεν θέλουν να ακούνε για την περίοδό μας γιατί είναι αηδιαστικό»
13/06/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Σόγιερς: «Μου έχουν πει πως δεν θέλουν να ακούνε για την περίοδό μας γιατί είναι αηδιαστικό»

Πηνελόπη Γκιώνη

Τα ταμπού γύρω από την περίοδο στον αθλητισμό (αλλά και γενικά) καταρρίπτεται, με μικρούς προσωπικούς αγώνες των ίδιων των αθλητριών που σε κάθε ευκαιρία θίγουν τα ζητήματα που θέλουν να αλλάξουν. Η Βρετανίδα πρωταθλήτρια του μήκους, Τζάζμιν Σόγιερς, είναι μία από αυτές τις πρωταθλήτριες.

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης στον κλειστό, Τζάζμιν Σόγιερς, που εντυπωσίασε με την εμφάνισή της στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου στην Κωνσταντινούπολη όταν για πρώτη φορά έσπασε το φράγμα των 7 μέτρων, θέλησε να σπάσει και άλλα φράγματα όπως αυτά που βάζει η κοινωνία. Η περίοδος είναι κάτι που οι αθλήτριες έχουν -αναγκαστικά- συνηθίσει να έχουν κατά τη διάρκεια μεγάλων αγώνων και επειδή ποτέ δεν το θίγουν αρκετά, ή το θίγουν μόνο εκτός δημοσιότητας, αρκετοί είναι αυτοί που δεν αντιλαμβάνονται πόσο δύσκολο μπορεί να είναι.

«Όταν πρωτομίλησα γι' αυτό, το 2017, δέχθηκα θετικά και αρνητικά σχόλια. Πολλές αθλήτριες μου είπαν πως "Τώρα νιώθω μπως μπορώ να μιλήσω κι εγώ στον προπονητή μου γι' αυτό, σε ευχαριστώ", γιατί δεν το συζητούσαν πριν και μου έλεγαν ευχαριστώ που ξεκίνησα αυτή τη συζήτηση γιατί συνήθως δεν μιλάει κανείς γι' αυτά. Άλλοι, όμως, μου είπαν πως "Η γυναίκα μου πηγαίνει για δουλειά όταν έχει περίοδο" ή "Οι περισσότερες γυναίκες έχουν περίοδο και το διαχειρίζονται, γιατί εσύ δεν μπορείς απλά να το διαχειριστείς;" ή, το άλλο "Δεν θέλουμε να ακούμε γι' αυτό, είναι αηδιαστικό"», εξήγησε η πρωταθλήτρια του στίβου όταν βρέθηκε στο πάνελ του Eurosport, που αφορούσε στην περίοδο.

Η Σόγιερς, μεταξύ άλλων πρωταθλητριών, υποστήριξε πως πολλές φορές έχει ανησυχήσει γι’ αυτό το ζήτημα και πως θεωρεί ότι αρκετοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται αυτή την ανησυχία. Από την άλλη, επιβραβεύει τα αθλητικά brands τα οποία προνοούν όλο και περισσότερο για να υπάρχει ποικιλία στις επιλογές των αθλητριών, διάφορα υφάσματα και περισσότερα χρώματα ώστε να καλύπτονται σε κάθε περίπτωση.

«Προσωπικά, λέω πάντα ότι η περίοδός μου έχει "FOMO" (Fear Of Missing Out - φόβος να χάσω κάτι) γιατί κάθε φορά που έχω ένα σημαντικό πρωτάθλημα, ανεξάρτητα από τη μέρα, η περίοδός μου είναι σαν να σκέφτεται "Aχ κάτι συμβαίνει, θέλω να είμαι εδώ". Έτσι, έχω συνηθίσει πολύ να αγωνίζομαι με περίοδο. Και έχω συνηθίσει πώς να το διαχειρίζομαι αυτό και να μην ανησυχώ για διαρροές ή οτιδήποτε άλλο.

Αλλά νομίζω ότι οι άνθρωποι υποτιμούν την ανησυχία που μπορεί να προκαλέσει και το πόσο επηρεάζει την απόδοση μιας αθλήτριας η σκέψη και μόνο. Εκτός από την απλή αλλαγή, ώστε οι γυναίκες να μπορούν να φορούν πιο σκούρα ρούχα, πολλές μάρκες κάνουν τώρα προπονητικά ρούχα τα οποία είναι ανθεκτικά στην περίοδο, δηλαδή σορτς, κολάν και άλλα πράγματα - υπάρχουν πολλά παντελόνια περιόδου στην αγορά. Έτσι, νομίζω ότι αν ρίξετε μια ματιά τώρα, τα πράγματα γίνονται όλο και καλύτερα όσον αφορά τα ειδικά φτιαγμένα ρούχα περιόδου για τις αθλήτριες. Νομίζω ότι αυτό είναι πραγματικά σε άνοδο και είναι κάτι που με μεγάλη μου χαρά βλέπω τη διαθεσιμότητα τέτοιων ειδών.

Περιστασιακά, ανησυχούσα επειδή συχνά θα αγωνίζομαι και θα μου έρχεται η περίοδος. Συνήθως είναι η πρώτη μέρα η πιο βαριά, αλλά έχω συνηθίσει κάπως σε αυτό. Έτσι, έχω πλέον μια φόρμουλα, ξέρω τι πρέπει να κάνω. Ξέρω τι πρέπει να έχω στο χέρι. Ξέρω τι πρέπει να είναι έτοιμο στην τσάντα μου. Ξέρω πόσες φορές πρέπει να πάω στην τουαλέτα και απλά να τα έχω όλα υπό έλεγχο».

Σε συνέχεια της γενναίας απάντησης της τριαθλήτριας, Πάλαντ Μπράουν, σε έναν χρήστη που της σχολίασε πως η φωτογραφία που ανήρτησε στην οποία φαίνεται η περίοδός της, δεν είναι κολακευτική, φαίνεται ξεκάθαρα πως ι γυναίκες πια συσπειρώνονται και «μάχονται» ακόμη κι αν βρίσκκονται μίλια μακριά.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]