iliana_triantafyllou_pole_vault_jerusalem
06/08/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Ηλιάνα Τριανταφύλλου: Επιστρέφει στην Ιερουσαλήμ για το replay

Πηνελόπη Γκιώνη

Στο ίδιο στάδιο που έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά της, κερδίζοντας τον Ευρωπαϊκό τίτλο Κ18, επιστρέφει η Ηλιάνα Τριανταφύλλου για έναν ακόμη θρίαμβο.

Στην Ιερουσαλήμ θα διεξαχθεί το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της κατηγορίας εφήβων/νεανίδων και η νεαρή άλτρια του επί κοντώ, Ηλιάνα Τριανταφύλλου, δε θα μπορούσε να λείπει από την ελληνική αποστολή.

Η Σερραία πρωταθλήτρια ανέβηκε στο βάθρο στην περσινή διοργάνωση της κατηγορίας των κορασίδων, που φιλοξενήθηκε στο στάδιο της Ιερουσαλήμ. Εκεί, πέρασε μερικές μέρες προετοιμασίες, αγωνίστηκε στον προκριματικό, έδωσε τον αγώνα της ζωής της στον τελικό και καέγραψε τη μεγαλύτερη διάκριση της καριέρας της- μέχρι την επόμενη. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Κ18 τώρα θα βρεθεί ξανά στο Ισραήλ και το ίδιο στάδιο, για έναν ακόμα μεγάλο αγώνα και μία ακόμη ευκαιρία διάκρισης.

«Το στάδιο είναι γνώριμο. Είναι σαν να πηγαίνω στο Καυταντζόγλειο για να αγωνιστώ. Νιώθω ότι πάω σε δικό μου γήπεδο και αυτό νομίζω ότι είναι ένα αβαντάζ σε σχέση με τις υπόλοιπες αθλήτριες», δήλωσε στην ιστοσελίδα του ΣΕΓΑΣ η αθλήτρια που Σάββα Κεφαλίδη, αναφερόμενη στον επικείμενο αγώνα της.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η προετοιμασία της Τριανταφύλλου ενόψει του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος δεν κύλησε όπως θα ήθελε καθώς ταλαιπωρήθηκε από κάποιους τραυματισμούς: «Έμεινα για περίπου έναν μήνα εκτός αλμάτων γιατί είχα τραυματισμό στο πόδι. Στα “Σπανίδεια” χτύπησα το χέρι μου στον αγκώνα και αυτό με άφησε λίγο πίσω. Τώρα όμως είμαι καλά και ανυπομονώ για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα» τόνισε η Τριανταφύλλου και συνέχισε αναφερόμενη στον στόχο της στην Ιερουσαλήμ:

«Στόχος μου αρχικά είναι να μπω στον τελικό. Από εκεί και πέρα θα κοιτάξω να πάω όσο πιο ψηλά γίνεται να αλλάζω συνεχώς κοντάρια και φυσικά να είμαι στο βάθρο».

Η άνοδος της δεν ήταν εύκολη. Χρειαζόταν να κάνει προπονήσεις μακριά από το σπίτι της, μη έχοντας άλλη υποστήριξη πέρα από αυτή της οικογένειάς της και της τοπικής κοινωνίας. Το 2021 είχε την ευκαιρία να αγωνιστεί σε δύο μεγάλες διοργανώσεις, Ευρωπαϊκό Κ20 και Παγκόσμιο Κ20. Στο πρώτο έκανε 3.95μ. στον προκριματικό και δεν μπήκε στον τελικό. Στο δεύτερο, έκανε τρία άκυρα στο αρχικό ύψος του απευθείας τελικού και ακυρώθηκε. Η απογοήτευση παγιδεύτηκε στα δάκρυά της όμως η μεγάλη ομαδική αγκαλιά που την έκαναν όλες οι υπόλοιπες αθλήτριες που ήταν στον τελικό την έκανε να χαμογελάσει ξανά. Σέρνοντας το κοντάρι της, γύρισε και έφυγε. Η συνέχεια θα ήταν πολύ διαφορετική γι' αυτό το φαινομενικά εύθραυστο κορίτσι. «Φοβάμαι μη μου σπάσει», έχει πει παλιότερα χαριτολογώντας ο προπονητής της Σάββας Κεφαλίδης συγκρίνοντάς τη με προσελάνινη κούκλα.

Αυτή η «κούκλα», όμως, έχει αυτό που λέμε «μέταλλο» και το 2022 το απέδειξε. Είχε ξανά τις ίδιες ευκαιρίες με το 2021, Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο αυτή τη φορά όμως το Ευρωπαϊκό ήταν στα μέτρα- ήταν για την ηλικία της, δεν ήταν η νεότερη από όλες τις υπόλοιπες, ήταν πιο δίκαιο. Και έτσι αυτή τη φορά έκλαψε από χαρά και συγκίνηση και με το χρυσό στο στήθος της.

Η συνέχεια δεν χρειάζεται να γίνει πάνω στο βάθρο, άλλωστε έχει όλο τον καιρό μπροστά της να πετύχει όσα έχει ονειρευτεί. Χρειάζεται όμως να συνεχίσει, με επιμονή και θέληση όπως έχει κάνει έως σήμερα.

Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ20 ξεκινά τη Δευτέρα 7/8 και ο προκριματικός της Τριανταφύλλη είναι προγραμματισμένος για τις 8/8.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]