ona_carbonel

Η Καρμπονέλ αποχαιρέτησε τις πισίνες ζητώντας περισσότερη μέριμνα για τις μητέρες στον πρωταθλητισμό

Πηνελόπη Γκιώνη

Στα 33 της η Ισπανίδα Ολυμπιονίκης και Παγκόσμια πρωταθλήτρια είπε «αντίο» στις πισίνες και την καλλιτεχνική κολύμβηση αλλά ξεκαθάρισε πως δεν έχει σκοπό να μείνει μακριά από το άθλημα.

«Κάθε καλοκαίρι, από τότε που ήμουν παιδί, οι γονείς μου πήγαιναν στο νησί Μπαλεάρικ της Μενόρκα και κάθε μέρα ήμουν εκεί, για 10 ώρες μέσα στο νερό και μου έλεγαν πως ζω πια σαν ψάρι. Η ενόργανη γυμναστική μαζί με τη ρυθμική, συνδυάστηκαν με τη μουσική και το νερό και με το που το δοκίμασα κατάλαβα πως αυτό είναι το άθλημά μου», εξομολογείται η Όνα Καρμπονέλ αφού πλέον αποσύρθηκε από το άθλημα που λάτρεψε.

Η Ισπανίδα Παγκόσμια πρωταθλήτρια και Ολυμπιονίκης της καλλιτεχνικής κολύμβησης ανακοίνωσε πως αποσύρεται από την ενεργό δράση όμως δεν η μεσογειακή της ιδιοσυγκρασία δεν της επέτρεψε να κάνει μία απλή «έξοδο». Στο αντίο της είπε όλα όσα έλεγε και όλα αυτά τα χρόνια και για όσα έπρεπε να αλλάξουν για τις μητέρες στον αθλητισμό.

«Ο αθλητισμός έχει εξελιχθεί πολύ και γρήγορα σε πάρα πολλά επίπεδα, από τη βιομηχανική έως τη διατροφή και τη φυσική και ψυχολογική προπόνηση. Όμως, για τις μητέρες δεν έχουμε δει καμία εξέλιξη», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής μητρότητας και αθλητισμού της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ισπανίας η οποία στοχεύει σε λίγο καιρό να υπάρχουν αθλητικά κέντρα που να έχουν και παιδότοπους/νηπιαγωγεία ώστε οι μητέρες να μπορούν να συνεχίζουν τον πρωταθλητισμό στο ελίτ επίπεδο, με τη βοήθεια της πολιτείας. «Χρειαζόμαστε περισσότερους επαγγελματίες που να ξέρουν πως να δουλεύουν με ελίτ αθλήτριες που είναι και μητέρες. Πρέπει να φέρουμε τη γνώση των γιατρών και της ιατρικής κοινότητας στους προπονητές, για να τους βοηθήσουμε. Οι μήνες μετά την εγκυμοσύνη, η επιστροφή, οι αγώνες σε υψηλό επίπεδο ξανά… χρειαζόμαστε περισσότερο επαγγελματισμό σε αυτά», εξήγησε.

Παραμένει στο άθλημα, από διαφορετική σκοπιά

carbonel 1

Είναι σύνηθες για αθλητές και αθλήτριες που αποσύρονται από την ενεργό δράση να αναλαμβάνουν θέσεις σε media, τα οποία καλύπτουν τις διοργανώσεις στις οποίες μέχρι πριν κάποιο διάστημα συμμετείχαν. Αυτό κάνει και η Όνα Καρμπονέλ.

«Είμαι κοντά στο άθλημα αλλά με έναν δαφορετικό τρόπο», δηλώνει η ίδια που δεν είχε κανένα πρόβλημα να βρεθεί μπροστά στην κάμερα αφού όλη της η καριέρα είχε να κάνει με το να δείχνει τα συναισθήματά της στο κοινό. «Πάντα ήθελα να είμαι κοντά στο άθλημα, στην καλλιτεχνική κολύμβηση. Είναι ο κόσμος μου, το πάθος μου, η ζωή μου. Αλλά τώρα είναι καλό να το βλέπω από μία διαφορετική σκοπιά. Τώρα δεν χρειάζεται να κρατάω την ανάσα μου και να κρυώνω, οπότε είναι όλα καλά», λέει γελώντας και συνεχίζει: «Δεν ξέρω αν θέλω να το κυνηγήσω αυτό για πλήρη απασχόληση. Η προτεραιότητά μου, αυτή τη στιγμή, είναι να είμαι μητέρα και να ασχοληθώ με το brand μου. Στο μέλλον, γιατί όχι;».

Η πρωτοβουλία για μαγιό από τα πλαστικά της θάλασσας

Η Ισπανίδα, πέρα από την προσπάθειά της να βοηθήσει όλες τις πρωταθλήτριες που έγιναν μητέρες με κάθε δυνατό τρόπο, τώρα που ολοκληρώνει την καριέρα της θα συνεχίσει να ασχολείται και με το άλλο της πάθος: τον σχεδιασμό μαγιό. Η Καρμπονέλ έχει ήδη ξεκινήσει, έχει σχεδιάσει τις εμφανίσεις της ισπανικής ομάδας ενώ έχει και το δικό της brand με μαγιό τα οποία πέρα από όμορφο σχεδιασμό έχουν και υφάσματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί το πιο πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

«Όλα έχουν φτιαχτεί από πλαστικά που υπάρχουν στη θάλασσα. Όλα τα υφάσματα, όσα χρειάζονται για να φτιάξεις ένα μαγιό είναι από ανακύκλωση. Σκεφτόμαστε τα πάντα να γίνουν με τον σωστό τρόπο, ακόμη και τον τρόπο που βάφουμε τα ρούχα μας είναι μία διαφορετική διαδικασία. Δεν μολύνουμε το περιβάλλον όταν βάφουμε τα υφάσματα. Κάθε βήμα μας επικεντρώνεται στο να φροντίσουμε τον πλανήτη μας, ειδικά τον ωκεανό. Δουλεύουμε με ντόπιους ψαράδες, μαζεύουν πάρα πολύ πλαστικό από τη θάλασσα. Και ξέρω πως είναι δύσκολο και πιο ακριβό να σχεδιάζεις με αυτό τον τρόπο αλλά θα ήθελα να αλλάξω το σκεπτικό πίσω από τη μόδα», εξηγεί αναλυτικά η Καρμπονέλ η οποία συνεχίζει να ζει και να εργάζεται στη Βαρκελώνη.Η Όνα Καρμπονέλ των 36 μεταλλίων έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα στο Τόκιο και τον θηλασμό

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]