svetlana_20romashin

Καλλιτεχνική κολύμβηση: Η Ρωσία απουσιάζει και ανοίγει η θέση στον θρόνο των Ολυμπιακών Αγώνων

Πηνελόπη Γκιώνη

Από το 1996 έχουμε να δούμε άλλη χώρα πέραν της Ρωσίας να ανεβαίνει στο πρώτο σκαλί του βάθρου σε ντουέτο και ομαδικό στην καλλιτεχνική κολύμβηση. Χρειάστηκε να περάσουν 30 χρόνια , ένα σκάνδαλο ντόπινγκ και ένας πόλεμος για να το ξαναδούμε.

Από το 1996 έχουμε να δούμε άλλη χώρα πέραν της Ρωσίας να ανεβαίνει στο πρώτο σκαλί του βάθρου σε ντουέτο και ομαδικό στην καλλιτεχνική κολύμβηση. Χρειάστηκε να περάσουν 30 χρόνια, ένα σκάνδαλο ντόπινγκ και ένας πόλεμος για να το ξαναδούμε.

Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000, η Ρωσία είχε κατακτήσει όλα τα χρυσά μετάλλια σε ομαδικό και ντουέτο. Δηλαδή, σε έξι Ολυμπιάδες πήραν 12 μετάλλια και δεν επέτρεψαν σε καμία άλλη χώρα να γευτεί τη γλύκα της κορυφής με τις Κινέζες μάλιστα να έχουν σταθεί αρκετές φορές δίπλα στις Ρωσίδες ως δεύτερες. Τώρα, ήρθε η ώρα της διαδοχής.

Ο θρόνος της καλλιτεχνικής κολύμβησης έχει τα χρώματα της Ρωσίας όμως δεδομένου πως η χώρα τελεί υπό αποκλεισμό λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Φεβρουάριο του 2022, η θέση αδειάζει. Οι Ρωσίδες δεν είχαν δικαίωμα να αγωνιστούν στα προ-Ολυμπιακά τουρνουά ούτε ως ανεξάρτητες μιας και η World Aquatics έχει επιβάλλει αποκλεισμό, με ορισμένες εξαιρέσεις στην κολύμβηση όπου επιτρέπεται η συμμετοχή ως «ουδέτεροι» (neutral).

Μάλιστα, πριν από περίπου έναν χρόνο γράφαμε πως η Βασίλισσα του αθλήματος, Σβετλάνα Ρομάσινα, που έχει πρωταγωνιστήσει με την ομάδα της στους Ολυμπιακούς αποσύρεται από την ενεργό δράση και αφήνει τα σκήπτρα της στις επόμενες.

 sromashina

Στο Παρίσι, θα δούμε μάλλον την Κίνα να παίρνει τα σκήπτρα και να βιώνει την απόλυτη εξιλέωση. Η χώρα μετρά τρία αργυρά και ένα χάλκινο στο ομαδικό και δύο αργυρά και ένα χάλκινο στο ντουέτο. Οι απόλυτα πειθαρχημένες αθλήτριες της ομάδας, με την απίστευτη συμμετρία και μαεστρία, δεν είχαν καταφέρει ποτέ να περάσουν το εμπόδιο που λεγόταν Ρωσία και τώρα είναι η ευκαιρία τους να λάμψουν. Μάλιστα, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, οι Κινέζες κατέκτησαν χρυσό και στα τρία προγράμματα του ομαδικού αλλά και τα δύο προγράμματα του ντουέτου.

Μπορεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες να είναι περίπου έξι μήνες μακριά όμως στην καλλιτεχνική κολύμβηση τα πράγματα έχουν καθοριστεί. Δέκα ομάδες και 16 ντουέτα θα βρεθούν στο Παρίσι και θα βουτήξουν στις πισίνες ώστε με κοφτές ανάσες να παρουσιάσουν τα τεχνουργήματά τους και εκεί να αναδειχθεί η νέα Βασίλισσα του αθλήματος.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η Ελλάδα με τις Ευαγγελία Πλατανιώτη και Σοφία Μαλκογεώργου θα έχει εκπροσώπηση, αφού στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχας εξασφάλισαν την πρόκριση και δημιούργησαν μεγάλες προσδοκίες. Οι δυο τους έχουν μπροστά τους πολλή δουλειά όμως ο πρώτος στόχος έχει επιτευχθεί.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]