despina_georgiadou_fencing world championship silved medallist
28/07/2023
ΞΙΦΑΣΚΙΑ

Γεωργιάδου στο GWomen: «Δουλειά, δουλειά, δουλειά και χρυσό στους Ολυμπιακούς!» (vid)

Σε ένα Παγκόσμιο πρωτάθλημα κάθε βήμα προς το βάθρο είναι μία μικρή επιτυχία. Όταν καταφέρνεις να φτάσεις μία ανάσα από το χρυσό, να κατακτάς το πολυτιμότερο μετάλλιο της χώρας σου στη διοργάνωση και να μοιράζεσαι το βάθρο με μία ακόμη Ελληνίδα, τότε είναι μία μεγάλη επιτυχία. Σαν αυτή της Δέσποινας Γεωργιάδου.

Η 27η Ιουλίου ήταν μοναδική για τον ελληνικό αθλητισμό αφού μετά από μία Ολυμπιακή πρόκριση από τον Απόστολο Σίσκο και μετά την εξασφάλιση μεταλλίου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα από την Εθνική πόλο ανδρών που συνοδεύτηκε επίσης από Ολυμπιακή πρόκριση, το βάθρο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ξιφασκίας βάφτηκε γαλανόλευκο.

Δέσποινα Γεωργιάδου και Δώρα Γκουντούρα ανέβηκαν μαζί στο βάθρο, στη σπάθη γυναικών, με τη Γεωργιάδου να παλεύει ως το τέλος για το χρυσό και τελικά να κατακτά να αναδεικνύεται δευτεραθλήτρια κόσμου και την Γκουντούρα να κατακτά το χάλκινο μετάλλιο. Οι δυο τους αποτελούν τις μεγαλύτερες ελπίδες της χώρας στο άθλημα και, μάλιστα, έχουν κατακτήσει τα μοναδικά παγκόσμια μετάλλια της χώρας στην ξιφασκία. Μέχρι χθες, η Ελλάδα μετρούσε δύο χάλκινα σε Παγκόσμια πρωταθλήματα, ένα από την Γκουντούρα το 2019 και ένα από την Γεωργιάδου το 2022. Μέσα σε λίγα λεπτά, όμως, τα δύο έγιναν τέσσερα- τρία χάλκινα και ένα αργυρό.

Η Δέσποινα Γεωργιάδου έχει δείξει εδώ και καιρό πως έχει απίστευτη θέληση για την κορυφή και πως επιθυμεί διακαώς να την κακατήσει, αφού άλλωστε θα της άξιζε. Στον τελικό της σπάθης γυναικών του Παγκοσμίου έφτασε μία ανάσα μακριά από την απόλυτη επιτυχία του χρυσού μεταλλίου και του παγκόσμιου τίτλου όμως το Νο1 του κόσμου, η Γιαπωνέζα Μισάκι Εμούρα στάθηκε αλύγιστο εμπόδιο μπροστά της. Η Γεωργιάδου θα φύγει από την Ιταλία με το πολυτιμότερο μετάλλιο της ελληνικής ξιφασκίας στις αποσκευές της, ένα αργυρό μετάλλιο που κατέκτησε με πολύ κόπο και που ανήκει σε όλους όσοιθ στάθηκαν δίπλα της, όπως δηλώνει στο GWomen:

«Είναι απίστευτο συναίσθημα, στο Κάιρο (σ.σ. Παγκόσμιο πρωτάθλημα 2022) είχα βρεθεί στην τρίτη θέση. Πλέον είμαι ένα βήμα πιο κοντά στο χρυσό μετάλλιο. Δυστυχώς έχασα στον τελικό αλλά και πάλι τα συναισθήματα είναι απίστευτα. Είναι το τελευταίο Παγκόσμιο πρωτάθλημα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το να βρίσκεσαι στην κορυφή είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσες να φέρεις για τη σεζόν πριν τους Ολυμπιακούς.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που ήταν γύρω μου σε μία τέτοια μέρα και ειδικά τους τελευταίους μήνες, οι οποίοι ήταν πολύ δύσκολοι για μένα μέχρι να βρεθώ στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Αυτοί ήταν που έκαναν όλη τη δουλειά για να έχω αυτό το αποτέλεσμα σήμερα».

«Θα το ήθελα πάρα πολύ το χρυσό Ολυμπιακό»

δεσποινα γεωργιαδου παγκοσμιο πρωταθλημα ξιφασκιας αργυρο μεταλλιο

Η Γεωργιάδου, που βρίσκεται σταθερά στην πρώτη τετράδα του παγκόσμιου ράνκινγκ εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα και που έχει φτάσει μέχρι το Νο2 του κόσμου, έχει κάθε λόγο να σκέφτεται τη διάκριση σε κάθε μεγάλη διοργάνωση που βρίσκεται μπροστά της. Ακόμη και στη μεγαλύτερη όλων, στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εκεί, στο Παρίσι, που εφ' όσον προκριθεί θα μπορέσει να εκπληρώσει το μεγαλύτερο όνειρο ίσως όλων των πρωταθλητών και πρωταθλητριών του κόσμου: Να ανέβει στο Ολυμπιακό βάθρο και να φορέσει στον λαιμό της το χρυσό μετάλλιο:

«Θα το ήθελα πάρα πολύ (σ.σ. το χρυσό στους Ολυμπιακούς). Το μόνο που μένει είναι δουλειά, δουλειά, δουλειά και αν έρθει το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη καλύτερα».

Η 32χρονη πρωταθλήτρια μαζί με τη Δώρα Γκουντούρα έχουν καταφέρει να φέρουν στην επιφάνεια την ξιφασκία, ένα άθλημα που στην Ελλάδα δεν είναι δημοφιλές παρά τα ταλέντα που ξεφυτρώνουν κατά καιρούς. Οι δυο τους μαζί με τους προπονητές τους, Χρήστο Σαΐνη, Κρίστιαν Μπάουερ και Θανάση Δελενίκα, αλλά και με την υπόλοιπη εθνική ομάδα και όσα παιδιά ακολουθούν στις μικρότερες κατηγορίες, έχουν κάνει την Ελλάδα υπολογίσιμη δύναμη στο εξωτερικό σε ένα άθλημα στο οποίο η χώρα δεν έχει παράδοση. Την παράδοση τη δημιουργούν τώρα αυτές οι δύο πρωταθλήτριες, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να φέρουν ακόμη περισσότερα παιδιά στο άθλημα και να το κάνουν όσο μεγαλύτερο μπορούν:

«Αυτό που θα θέλαμε και εγώ και η Δώρα (σ.σ. Γκουντούρα) είναι να αναπτυχθεί αυτό το άθλημα στην Ελλάδα. Να δούμε νέα παιδιά να έρχονται, να φέρνουν όρεξη και αγάπη γι’ αυτό το άθλημα. Αυτό είναι που ζητάμε. Κι εμείς από τη μεριά μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έρθουν αυτά τα παιδιά και να αγαπήσουν αυτό το άθλημα», εξηγεί στο GWomen η δευτεραθλήτρια κόσμου.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]