Γυναίκες αθλήτριες

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η ΔΟΕ γιορτάζει την Παγκόσμια ημέρα γυναίκας με το ιστορικό «50-50» στο Παρίσι

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Γυναίκας, η ΔΟΕ παρουσίασε ένα γράφημα για το πώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες από το… 0% συμμετοχής γυναικών το 1896, φτάνουμε φέτος στο πρώτο 50%-50% στο Παρίσι.

Τα τελευταία χρόνια η ΔΟΕ έκανε ορισμένες ενέργειες για να υπάρχει μία ισορροπία στην συμμετοχή ανδρών και γυναικών στα αθλητικά δρώμενα, είτε αυτό αφορά το αθλητικό κομμάτι, είτε το παραγοντικό.

Με τα χρόνια το τεράστιο κενό που υπήρχε, άρχισε να καλύπτεται και στο αγωνιστικό κομμάτι, το καλοκαίρι στο Παρίσι για πρώτη φορά στα χρονικά, η λέξη «ισότητα» θα αποκτήσει νόημα κυριολεκτικά.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του καλοκαιριού θα είναι οι πρώτοι που θα γίνουν με άνδρες και γυναίκες αθλήτριες να μοιράζονται ισότιμα στο 50%.

Ιστορική στιγμή, με την ΔΟΕ να κάνει μία αναδρομή στο που βρισκόταν το γυναικείο Ολυμπιακό κίνημα και πού έφτασε.

Το 1896 στην Αθήνα ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που δεν υπήρχε γυναικείο αγώνισμα. Τέσσερα χρόνια μετά στο Παρίσι είχαμε τις πρώτες γυναίκες αθλήτριες, αλλά σε ποσοστό…. 2.2%, το οποίο το 1904 έγινε 0.9%.

Από τότε και με εξαίρεση μόνο το Βερολίνο το 1936, το ποσοστό κάθε 4ετια αυξάνονταν.

Γράφημα ΔΟΕ

Η μεγάλη άνοδος ήρθε στο Λος Αντζελες όπου το ποσοστό αθλητριών έφτασε το 23%, ενώ στην Αθήνα για πρώτη φορά ξεπέρασε το 40% (40.7%).

Στο Τόκιο το 2021 άγγιξε το 48% και φέτος, θα υπάρξει για πρώτη φορά απόλυτη ισορροπία.

Στο Παρίσι τα 28 από τα 32 αθλήματα θα έχουν πλήρη ισορροπία σε αριθμό συμμετοχών ανδρών και γυναικών, ενώ όσον αφορά τα μετάλλια που θα δοθούν, 152 απονομές θα γίνουν συνολικά στις γυναίκες, 157 στους άνδρες και 20 σε μεικτά αγωνίσματα.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]