Υπόθεση Βαλίεβα: «Πολιτικό κίνητρο» βλέπει η Ρωσία για την τιμωρία της 17χρονης

Κώστας Ευθυμιάδης
Υπόθεση Βαλίεβα: «Πολιτικό κίνητρο» βλέπει η Ρωσία για την τιμωρία της 17χρονης

bet365

Η απόφαση του CAS να τιμωρήσει με 4ετη αποκλεισμό την Καμίλα Βαλίεβα, κλείνει έναν τριετή κύκλο κόντρας, με την 17χρονη πλέον αθλήτρια να περιμένει ως το 2026 για να αγωνιστεί ξανά.

Στα 15 της η Καμίλα Βαλίεβα σημαδεύτηκε από υπόθεση ντόπινγκ, χωρίς να φταίει η ίδια, με την WADA να πανηγυρίζει μεν για την απόφαση του CAS, αλλά να τονίζει δε, πως αυτοί που θα πρέπει να πληρώσουν, είναι αυτοί που της χορήγησαν τις ουσίες,αφού ένα τόσο μικρό παιδί δεν θα μπορούσε να κάνει από μόνο του χρήση αναβολικών.

«Το ντόπινγκ σε παιδιά είναι ασυγχώρητο. Ενθαρρύνουμε τις κυβερνήσεις να αλλάξουν την νομοθεσία -μερικές το έχουν κάνει ήδη- ώστε να εντάξουν την χορήγηση ντόπινγκ σε ανήλικα παιδιά ως εγκληματική ενέργεια» ανέφεραν, ζητώντας δράση κατά προπονητών, staff και γιατρών που θα εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις.

Η Βαλίεβα θα μείνει τιμωρημένη ως τα Χριστούγεννα του 2025, την ώρα που η ομάδα της, που ευθύνεται για το ντόπινγκ, τιμωρήθηκε μόλις με 15 μήνες αποκλεισμό.

Την ίδια ώρα το Κρεμλίνο κάνει λόγο για «πολιτική» απόφαση στην οποία δεν συμφωνεί όπως είπε ο εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Για την ΔΟΕ, η απόφαση του CAS την φέρνει σε μία άβολη κατάσταση. Σε αντίθεση με άλλα σπορ όπως ο στίβος, ο κανονισμός στην Παγκόσμια ομοσπονδία καλλιτεχνικού πατινάζ, αναφέρει πως σε περίπτωση υπόθεσης ντόπινγκ μεταλλιούχου, προβλέπεται αποκλεισμός κατά την διάρκεια της διοργάνωσης και όχι 8 εβδομάδες πριν. Η ΔΟΕ με την υπόθεση να εκκρεμεί, δεν έκανε ποτέ την απονομή των μεταλλίων στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς και τώρα καλείται να πάρει σημαντικές αποφάσεις.

«Οι συνέπειες που συνδέονται με τον αναδρομικό αποκλεισμό της κ. Βαλίεβα από προηγούμενες διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου 2022, δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής αυτής της διαδικασίας διαιτησίας και θα πρέπει να εξεταστούν από τις ενδιαφερόμενες αθλητικές οργανώσεις» ανέφερε στην απόφασή του το Διεθνές Δικαστήριο της Λωζάνης.

Να τονιστεί πως η αθλήτρια έχει προθεσμία 30 ημερών να ασκήσει έφεση πριν καταστεί οριστική η απόφαση του δικαστηρίου.

 

Τελευταία Νέα