Μία συσκευή στο κράνος μπορεί να σου σώσει τη ζωή

Gazzetta team
Μία συσκευή στο κράνος μπορεί να σου σώσει τη ζωή
Τέσσερις φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δημιούργησαν μία συσκευή, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί πάνω στο κράνος και να σώσει τη ζωή κάθε μοτοσικλετιστή.

Όταν έχει τη δημιουργικότητα μέσα σου, μπορείς να φτιάξεις τα πάντα, και μάλιστα χρήσιμα πράγματα. Ειδικά αυτό που έφτιαξαν τέσσερις φοιτητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι πιο χρήσιμο από κάθε άλλο που μπορούσαν να δημιουργήσουν, αφού μπορεί να σου σώσει τη ζωή.

Οι Δημήτρης, Άγγελος, Σταύρος και Κώστας έφεραν στον... κόσμο το Roader. Τι είναι αυτό; Πρόκειται για μία συσκευή, η οποία τοποθετείται πάνω σε οποιοδήποτε κράνος και έχει εγκατεστημένο στη μνήμη της το κάθε κέντρο πρώτων βοηθειών, ανάλογα με τη χώρα που βρίσκεται ο μοτοσικλετιστής, αλλά και τα στοιχεία του.

Οι αισθητήρες που διαθέτει θα δίνουν τη δυνατότητα για συλλογή δεδομένων κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος, όσον αφορά τις δυνάμεις που αναπτύσσονται, καθώς και την επίδρασή τους στον κάτοχο του οχήματος. Συνάμα, το Roader θα στέλνει στο ΕΚΑΒ αυτοματοποιημένο μήνυμα τηλεφωνικά, το οποίο ωστόσο θα μοιάζει με κανονική κλήση.

Ακολούθως, θα δίνονται οι πληροφορίες για το ακριβές σημείο του ατυχήματος, τα στοιχεία του τραυματία, η ομάδα αίματός του, χρόνιες παθήσεις και ιατρικές παρατηρήσεις που θα ήταν χρήσιμες για τις πρώτες βοήθειες, αφού η συσκευή θα έχει αποθηκευμένο το ιατρικό ιστορικό του. Μάλιστα, σε περίπτωση που ο τραυματίας έχει τις αισθήσεις του, θα έχει τη δυνατότητα να μιλήσει ο ίδιος μέσω της συσκευής, εφόσον έχουν προηγηθεί όλα τα παραπάνω.

 

«Γενικά ψαχνόμασταν για να δημιουργήσουμε κάτι από την αρχή. Κάτι δικό μας. Ήμασταν όλη μέρα μαζί και πετούσαμε διάφορες ιδέες. Μέχρι που ξαφνικά μας ήρθε αυτό. Το αναπτύξαμε και το κατεβάσαμε να διαγωνιστεί στο Ideatree. Και πήγαμε καλά... Τα παιδιά ανέπτυξαν ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ανίχνευσης ατυχήματος και ειδοποίησης του αρμόδιου φορέα έκτακτου ανάγκης.

Τα σχέδια μας έχουν να κάνουν για μία ηλεκτρονική συσκευή» εξηγεί ο Σταύρος, βελτιστοποιημένη για χρήση σε μοτοσικλέτες, η οποία περιλαμβάνει εξειδικευμένα αισθητήρια όργανα, συστήματα επικοινωνίας και εντοπισμού (GPS). Η όλη σύγχυση με το κράνος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η συσκευή μας θα τοποθετείται στο κράνος του αναβάτη και μάλιστα θα είναι προγραμματισμένη να ανιχνεύει οποιαδήποτε σφοδρή πρόσκρουση σε αυτό», δήλωσε ο Άγγελος.

«Το ξέρεις ότι δεν υπάρχει μέρα που δεν χτυπάει το τηλέφωνο στο ΕΚΑΒ για κάποιο τροχαίο; Αυτό δεν είναι δικιά μας διαπίστωση. Είναι όλα όσα βρήκαμε με την έρευνα σε νοσοκομεία και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Θέλαμε να βρούμε κάτι το οποίο θα μειώσει τα ποσοστά αυτά. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας λοιπόν με το «Roader» η θνησιμότητα στα τροχαία με δίκυκλα, που προκύπτει από τη μη έγκυρη ειδοποίηση στις αρχές θα μειωθεί κατά 10% με 15%.

Το πόσο γρήγορα θα ειδοποιηθεί το πλησιέστερο κέντρο έκτακτης ανάγκης από τη στιγμή του ατυχήματος, αποτελεί παράγοντα καθοριστικής σημασίας για την επιβίωση του τραυματία. Σκέψου ο αναβάτης αυτός να μην μπορεί να ειδοποιήσει τις αρχές επειδή έχει χάσει τις αισθήσεις του.

Και τώρα προσπαθεί να προβλέψεις -δεν είναι και δύσκολο- τι θα συμβεί σε περίπτωση που το ατύχημα γίνει σε έναν δρόμο χωρίς κόσμο ή σε περίπτωση εγκατάλειψης του θύματος από ασυνείδητο οδηγό», είπε από τη μεριά του ο Κώστας. Τέλος, να σημειωθεί ότι η τιμή αγοράς του εν λόγω προϊόντος εκτιμάται στα 120 με 150 ευρώ.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!