Οι αριθμοί της Μόντσα

Νίκος Τσιώκος
Οι αριθμοί της Μόντσα
Διαβάστε στο gazzetta.gr τους αριθμούς και τα στατιστικά που... συνοδεύουν τη θρυλική πίστα της Μόντσα, όπου θα συνεχιστεί η δράση της Formula1 το επόμενο τριήμερο.

Στη θρυλική πίστα της Μόντσα συνεχίζεται η δράση της Formula1 από το πρωί της Παρασκευής (5/9), καθώς εκεί θα φιλοξενηθεί το Γκραν Πρι της Ιταλίας. Το σιρκουί... συνοδεύται από πάρα πολλά στατιστικά, τα οποία σας παρουσιάζει το gazzetta.gr.

Ο πρώτος αγώνας διεξήχθη το 1950, που σήμανε την παρθενική σεζόν της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Διαβάστε ποιος κατέχει το ρεκόρ γύρου, τον πιλότο, την ομάδα και την κατασκευάστρια εταιρεία κινητήρων με τις περισσότερες νίκες και pole position, τα σερί που... τρέχουν, καθώς και άλλα ενδιαφέροντα στατιστικά.

Αναλυτικά

5,793 χιλιόμετρα είναι το μήκος της πίστας.

 

11 είναι ο αριθμός των στροφών, με 7 προς τα δεξιά και 4 προς τα αριστερά.

2 είναι οι ζώνες χρησιμοποίησης συστήματος DRS.

53 γύρους πρέπει να συμπληρώσουν οι πιλότοι για να τερματίσουν τον αγώνα.

306,720 χιλιόμετρα είναι η απόσταση που καλύπτει ένας πιλότος σε όλο τον αγώνα.

1:21.046 είναι το ρεκόρ γύρου και το κατέχει ο Ρούμπενς Μπαρικέλο με Ferrari το 2004.

1950, η χρονιά που διεξήχθη το πρώτο Γκραν Πρι Ιταλίας. Νικητής ήταν ο Νίνο Φαρίνα με Alfa Romeo.

63 φορές έχει φιλοξενήσει τη Formula1 η Μόντσα και 1 η Ίμολα.

5 είναι οι αγώνες από τους τελευταίους 14, όπου έχει κάνει την εμφάνισή του τουλάχιστον μία φορά το αυτοκίνητο ασφαλείας.

2 ώρες, 51 λεπτά και 17.4 δευτερόλεπτα διήρκεσε ο μακρύτερος αγώνας το 1950.

1 ώρα, 7 λεπτά και 4.54 δευτερόλεπτα διήρκεσε ο συντομότερος αγώνας το 1978.

1:23.755 είναι ο χρόνος που έκανε ο Σεμπάστιαν Φέτελ πέρυσι με Red Bull για να κατακτήσει την pole position.

14 είναι οι περισσότερες συμμετοχές πιλότου απ' όσους βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο γκριντ και τις μετράει ο Τζένσον Μπάτον. 12 έχει ο Φερνάντο Αλόνσο, 11 ο Κίμι Ραϊκόνεν, 10 ο Φελίπε Μάσα, 8 ο Νίκο Ρόσμπεργκ, 7 οι Σεμπάστιαν Φέτελ, Λιούις Χάμιλτον και 6 ο Άντριαν Σούτιλ.

5 είναι οι περισσότερες νίκες πιλότου, τις οποίες έχει πανηγυρίσει ο Μίκαελ Σουμάχερ. Ακολουθούν ο Νέλσον Πικέ με 4, οι Χουάν Μανουέλ Φάντζιο, Στέρλινγκ Μος, Ρόνι Πέτερσον, Αλέν Προστ, Ρούμπενς Μπαρικέλο, Σεμπάστιαν Φέτελ με 3, οι Αλμπέρτο Ασκάρι, Φιλ Χιλ, Τζον Σέρτις, Τζάκι Στιούαρτ, Κλέι Ρεγκατσόνι, Νίκι Λάουντα, Άιρτον Σένα, Ντέιμον Χιλ, Χουάν Πάμπλο Μοντόγια, Φερνάντο Αλόνσο με 2, ενώ από 1 έχουν οι Νίνο Φαρίνα, Τόνι Μπρουκς, Γκράχαμ Χιλ, Τζιμ Κλαρκ, Λουντοβίκο Σκαρφιότι, Ντένι Χούλμ, Πίτερ Γκέθιν, Έμερσον Φιτιπάλντι, Μάριο Αντρέτι, Τζόντι Σέκτερ, Ρενέ Αρνού, Γκέραρντ Μπέργκερ, Νάιτζελ Μάνσελ, Τζόνι Χέρμπερτ, Ντέιβιντ Κούλθαρντ, Χάιντζ-Χάραλντ Φρέντζεν, Λιούις Χάμιλτον.

18 είναι οι περισσότερες νίκες που έχει ομάδα και τις έχει πανηγυρίσει η Ferrari. 10 μετράει η McLaren, 6 η Williams, 5 η Lotus, 3 οι BRM, Brabham, 2 οι Mercedes, Maserati, Vanwall, Renault, Red Bull και από 1 οι Alfa Romeo, Cooper, Honda, Matra, March, Benetton, Jordan, Toro Rosso, Brawn.

19 είναι οι περισσότερες νίκες που έχει κατασκευάστρια εταιρεία κινητήρων, με τη Ferrari να έχει τα ηνία. 8 έχουν οι Ford/Cosworth, Renault, 7 η Mercedes, 6 η Honda, 3 η BRM, 2 οι Maserati, Vanwall, Climax, Alfa Romeo, TAG/Porsche, BMW και 1 η Mugen-Honda.

5 είναι οι περισσότερες pole position που έχει κατακτήσει ένας πιλότος, με τους Χουάν Μανουέλ Φάντζιο και Άιρτον Σένα να μοιράζονται την κορυφή. Από 3 έχουν οι Τζιμ Κλαρκ, Τζον Σέρτις, Μίκαελ Σουμάερ, Χουάν Πάμπλο Μοντόγια, Σεμπάστιαν Φέτελ, 2 οι Αλμπέρτο Ασκάρι, Στέρλινγκ Μος, Τζάκι Ισκχ, Νίκι Λάουντα, Ρενέ Αρνού, Μάριο Αντρέτι, Νέλσον Πικέ, Ζαν Αλεζί, Φερνάντο Αλόνσο, Λιούις Χάμιλτον και από 1 οι Στούαρτ Λιούις-Έβανς, Φιλ Χιλ, Βόλγκανγκ φον Τριπς, Μάικ Παρκς, Γιόχεν Ριντ, Κρις Έιμον, Ρόνι Πέτερσον, Ζακ Λαφίτ, Τζέιμς Χαντ, Ζαν Πιερ Ζαμπουίγ, Ρικάρντο Πατρέσε, Τέο Φάμπι, Νάιτζελ Μάνσελ, Αλέν Προστ, Ντέιβιντ Κούλθαρντ, Ντέιμον Χιλ, Μίκα Χάκινεν, Ρούμπενς Μπαρικέλο, Κίμι Ραϊκόνεν.

19 είναι οι περισσότερες pole position που έχει κατακτήσει μια ομάδα και πρόκειται για τη Ferrari. 11 μετράει η McLaren, 7 οι Williams, Lotus, 3 η Renault, 2 οι Alfa Romeo, Mercedes, Vanwall, Brabham, Beneton, Red Bull και από 1 οι Cooper, Honda, Matra, Ligier, Toro Rosso.

20 είναι οι περισσότερες pole position που έχει κατακτήσει κατασκευάστρια εταιρεία κινητήρων, με τη Ferrari να έχει και πάλι τα ηνία. Ακολουθούν οι Renault μεε 11, Mercedes με 8, Honda με 6, Ford/Cosworth, BMW με 5, Climax με 3 και Alfa Romeo, Vanwall, Matra με 2.

21 είναι οι αγώνες από τους 64 (33%), στους οποίους ο κάτοχος της pole position έχει πάρει και τη νίκη. Αυτό έχει συμβεί στους 8 από τους τελευταίους 10 αγώνες, δηλαδή σε ποσοστό 80%.

11η είναι η χαμηλότερη θέση από την οποία έχει εκκινήσει πιλότος και έχει κερδίσει τον αγώνα. Το έπραξε ο Πίτερ Γκέθιν με BRM το 1971.

147 είναι οι περισσότεροι γύροι που οδήγησε την κούρσα πιλότος απ' όσους βρίσκονται τώρα στο γκριντ. Ο Σεμπάστιαν Φέτελ ηγείται και σειρά παίρνουν οι Φερνάντο Αλόνσο με 78, Λιούις Χάμιλτον με 68, Τζένσον Μπάτον με 59, Κίμι Ραϊκόνεν με 26, Σέρχιο Πέρεζ με 5 και Φελίπε Μάσα με 2.

6 είναι οι περισσότερες παρουσίες στο βάθρο που έχει πιλότος από το τωρινό γκριντ και είναι ο Φερνάντο Αλόνσο. 4 έχει ο Τζένσον Μπάτον, 3 οι Κίμι Ραϊκόνεν, Σεμπάστιαν Φέτελ, 2 ο Λιούις Χάμιλτον και από 1 οι Φελίπε Μάσα, Σέρχιο Πέρεζ.

82 είναι ο αριθμός των Ιταλών που έχουν εκκινήσει τουλάχιστον ένα Γκραν Πρι της πατρίδας τους.

2 είναι οι περισσότερες νίκες Ιταλών πιλότων στον... εντός έδρας αγώνα τους. Τις έχει ο Αλμπέρτο Ασκάρι, ενώ από 1 μετρούν οι Νίνο Φαρίνα και Λουντοβίκο Σκαρφιότι.

79 συνεχόμενους αγώνες μετράει η Ferrari, όπου έστω ένας πιλότος της έχει τερματίσει εντός των βαθμών. Αυτό είναι το μεγαλύτερο σερί στην ιστορία της Formula1.

15 σερί τερματισμούς εντός των βαθμών μετράει ο Φερνάντο Αλόνσο έχοντας ξεκίνησει το... μέτρημα από πέρυσι.

4 σερί pole position έχει κατακτήσει ο Νίκο Ρόσμπεργκ τη φετινή σεζόν.

6 τερματισμούς έχει η Mercedes τη φετινή σεζόν και θέλει ακόμα 4 για να ισοφαρίσει το ρεκόρ της McLaren το 1988 και άλλους 5 για να το καταρρίψει.

1988 ήταν η τελευταία χρονιά που μονοθέσιο της Ferrari με τούρμπο κέρδισε τον αγώνα στη Μόντσα.

Το βάθρο του περσινού αγώνα: 1ος Σεμπάστιαν Φέτελ (Red Bull), 2ος Φερνάντος Αλόνσο (Ferrari), 3ος Μαρκ Γουέμπερ (Red Bull).

Το 63% της φετινής σεζόν έχει συμπληρωθεί μέχρι τώρα, με εφτά αγώνες να απομένουν για το φινάλε.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!