Αυτοκινητοβιομηχανία εναντίων Google

Γιώργος Βαρίνος
Αυτοκινητοβιομηχανία εναντίων Google
Το ερώτημα που γεννάται με την ενασχόληση της παραδοσιακής αυτοκινητοβιομηχανίας με τα αυτόνομα αυτοκίνητα είναι το εξής: Μπορεί να ξεπεράσει την Google;

Το όραμα που έχει ο κολοσσός της τεχνολογίας, Google, διαφέρει κάπως από εκείνο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η Google έχει σαν στόχο να εξελίξει αυτοκίνητα που όχι απλά δεν θα τα οδηγείς, αλλά δεν θα σου ανήκουν επίσης. Κάτι σαν μη επανδρωμένη συγκοινωνία, δηλαδή. Φαντάζεται πως θα ήταν υπέροχο να μπορείς να ειδοποιείς το πλησιέστερο διαθέσιμο όχημα μέσω εφαρμογής, να το χρησιμοποιείς και ύστερα να το αφήνεις, στην διάθεση κάποιου άλλου. Στην ουσία λοιπόν, προκύπτει το συμπέρασμα πως η Google δεν θέλει να «πουλήσει» ένα καταναλωτικό προϊόν, αλλά μια υπηρεσία μετακινήσεων, γιατί όπως λέει το κάθε αυτοκίνητο περνάει το 97% της ζωής του παρκαρισμένο.

Στον αντίποδα, η αυτοκινητοβιομηχανία δεν το βλέπει έτσι. Θέλει να συνεχίσει να πουλάει τα οχήματά της σε ιδιώτες, ανεξάρτητα αν αυτά θα οδηγούνται από εκείνους ή όχι. Η General Motors που εξελίσσει και εκείνη τα αυτόνομα οχήματα (σε συνεργασία με την Tesla) θα προσφέρει άμεσα στα ακριβά της μοντέλα (Cadillac CT6) ένα σύστημα που αναλαμβάνει την κίνηση του αυτοκινήτου στον αυτοκινητόδρομο, το οποίο ονομάζεται Super Cruise. H διαφορά προσέγγισης φαίνεται ακόμη και σήμερα, όπου βλέποντας ένα πειραματικό Tesla Model S με Autopilot, μπορείς να διακρίνεις αυτοκινητικά στοιχεία. Τιμόνι, γκάζι, φρένο, είναι εκεί και με την παρουσία τους σου υπενθυμίζουν που βρίσκεσαι. Στα τελευταία οχήματα της Google, αισθάνεσαι σαν να βρίσκεσαι σε πολυτελές τελεφερίκ με οθόνες.

Η διαφορά ανάμεσα στις δύο προτάσεις είναι τεράστια. Μπορεί να έχουν κοινή λογική, αλλά οι διαφορές είναι σαφώς περισσότερες από τις ομοιότητες. Άλλωστε, όταν δεν δραστηριοποιείσαι σε έναν χώρο και αποφασίζεις να ασχοληθείς, οι ιδέες σου είναι πιο ριζοσπαστικές, αφού σε ένα ήδη «φτιαγμένο» κλάδο δεν πρόκειται να αναδειχθείς, αν δεν έχεις να προσφέρεις κάτι καινούργιο και ιδιαίτερο. Η GM λέει πως το μέλλον είναι στην οδήγηση «μερικής απασχόλησης», καθώς είναι πολύ ευκολότερο να γίνει μαζικά αποδεκτό. Η Google εργάζεται πάνω σε ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο μετακίνησης, που θα αργήσει να βρει το κοινό της, αν το βρει.

Δείτε το video με την μορφή των πραγμάτων που έρχονται.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!