Με αποχώρηση από την F1 απειλεί η Ferrari

Ένα από τα χαρακτηριστικά της των μονοθέσιων της F1 σήμερα είναι η εξαιρετική μηχανολογική πολυπλοκότητα, με τα υβριδικά συστήματα κίνησης, που καθιστά την υπόθεση της δημιουργίας ενός «αποδοτικού και αξιόπιστου» κινητήρα πολύ ακριβή.
Οι προϋπολογισμοί των ομάδων είναι εντυπωσιακοί, ενώ οι μεγαλύτερες από αυτές αποκτούν σημαντικό πλεονέκτημα, λόγω της δυνατότητάς τους να έχουν στις τάξεις τους τους καλύτερους μηχανικούς.
Η νέα αρχή της F1, η Libetry Media, μαζί με την FIA και τις ομάδες, κατέληξαν σε μια πρώτη συμφωνία ώστε οι κινητήρες προδιαγραφών 2021 να είναι λιγότερο πολύπλοκοι και περισσότερο εντυπωσιακοί σε απόδοση και ήχο, ώστε να δοθεί ένα πρόσθετο ενδιαφέρον για νέους κατασκευαστές και ομάδες να συμμετέχουν. Ταυτόχρονα, μια τέτοια κατεύθυνση θα κλείσει την ψαλίδα απόδοσης των μονοθέσιων μεταξύ των κορυφαίων και των μικρότερων ομάδων, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό και το ενδιαφέρον των θεατών.
Προς την κατεύθυνση αυτή, την περασμένη Τρίτη 31 Οκτωβρίου η Liberty Media πρότεινε οι νέες προδιαγραφές κινητήρων για το 2021 να προβλέπουν πολλά κοινά εξαρτήματα, κοινά ηλεκτρονικά μέρη και τη δυνατότητα των πλαισίων να δέχονται χωρίς μετατροπές κινητήρες διαφορετικών κατασκευαστών.
Αυτές οι προστάσεις αποτέλεσαν το κόκκινο πανί για τους παραδοσιακούς κατασκευαστές κινητήρων στην F1, με την Ferrari μάλιστα να φτάνει «στα άκρα», δηλώνοντας, μέσω του διευθύνοντος συμβούλου Σέρτζιο Μαρκιόνε, πως «αν οι προδιαγραφές των νέων κινητήρων δεν εξυπηρετούν τους στόχους της Ferrari, τότε θα αποχωρήσουμε μετά το 2020 από την F1».
Τόσο η Ferrari όσο και ο Μαρκιόνε δεν είναι οι μόνοι που έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για τις προθέσεις της Liberty Media και της FIA. Ο διευθυντής της αγωνιστικής ομάδας της Mercedes Τότο Βολφ και ο ομόλογός του στη Renault Σιρίλ Αμπιτενμπούλ, έχουν δηλώσει πως παρότι χαιρετίζουν τη λογική της μείωσης του κόστους των κινητήρων, δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση την τυποποίηση.
Οι παραδοσιακοί κατασκευαστές κινητήρων -Ferrari, Renault και Mercedes- θέλουν τα σύνολα που εξελίσσουν να έχουν τη σφραγίδα τους, ώστε η επικράτηση να τους αποφέρει όλα τα οφέλη, επικοινωνιακά και τεχνολογικά. Έτσι η περίπτωση της τυποποίησης ή της ανάπτυξης κοινών μερών για τα μηχανικά μέρη, τους βρίσκει αντίθετους.
Από την πλευρά της η Ferrari ήταν η μόνη ωστόσο, που δήλωσε πως αν οι νέοι κανονισμοί δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντά της, δεν το έχει σε τίποτα να αποχωρήσει. Παρότι, όπως εξήγησε ο Μαρκιόνε, η συμμετοχή της ιταλικής μάρκας στην F1 είναι απόλυτα συνυφασμένη με την ίδια της την ύπαρξη.
Η απειλή της Ferrari από την άλλη μεριά δείχνει σαν προσπάθεια να βάλει μια νέα κατεύθυνση στην ατζέντα της συζήτησης για τους νέους κινητήρες, παρά σαν ειλημμένη απόφαση. Θέλει επίσης να έχει αυτή το πάνω χέρι στο επερχόμενο Strategy Group την Τρίτη 7 Νοεμβρίου, όπου θα συζητηθούν οι πιθανές προδιαγραφές των κινητήρων για το 2021.
Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!