Tesla 3: Top 3 στην ευρωπαϊκή αγορά

Gazzetta team
Tesla 3: Top 3 στην ευρωπαϊκή αγορά
Ιστορική στιγμή για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και την Tesla, καθώς το Δεκέμβριο του 2019 το Model 3, κατάφερε να είναι τρίτο σε πωλήσεις σε 27 ευρωπαϊκές χώρες.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του αυτοκινήτου ένα ηλεκτρικό μοντέλο καταφέρνει να αναρριχηθεί έως το top 3 των πωλήσεων μια ολόκληρης ηπείρου και να “κοντράρει” εμπορικά στα ίσια τα συμβατικά μοντέλα.

Αυτό συνέβη το Δεκέμβριο του 2019 στην Ευρώπη, όπου σύμφωνα με τις ταξινομήσεις 27 χωρών το Tesla 3 βρέθηκε στην τρίτη θέση πίσω από το δεύτερο Renault Clio και το πρώτο VW Golf.

Φυσικά αυτό είναι η αποτύπωση μιας μόνο στιγμής ενός ολόκληρου έτους και μπορεί να έχει πολλές εξηγήσεις (έλλειψη παραγωγής τους προηγούμενους μήνες και μαζικές ταξινομήσεις το Δεκέμβριο για παράδειγμα). Δεν παύει ωστόσο να αποτελεί μια πολύ ισχυρή ένδειξη, καθώς δεν είχε ποτέ συμβεί στο παρελθόν, για τη δυναμική των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και μιας νέας τάξης πραγμάτων στην αγορά.

Tesla Model 3

Να σημειωθεί ότι όλο το 2019 το Tesla Model 3 ήταν το πιο δημοφιλές ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην ευρωπαϊκή αγορά, παρότι δεν είναι το φτηνότερο ενώ η Tesla δεν έχει τη φήμη και το δίκτυο των υπόλοιπων κατασκευαστών. Μολαταύτα, τα μοναδικά χαρακτηριστικά του μοντέλου αλλά και η εξαιρετική αποδοχή του από τον ειδικό Τύπο του αυτοκινήτου, έχουν δημιουργήσει μια απαράμιλλη δυναμική.

Όπως μπορείτε να δείτε στη δεξιά στήλη του πίνακα που ακολουθεί, τα ηλεκτροκίνητα οχήματα ήταν ο μεγάλος νικητής τον Δεκέμβριο, με την αύξηση της ζήτησης να φτάνει στο 69% - που ισοδυναμεί με 132.200 μονάδες ή μερίδιο αγοράς 11%. Στην πραγματικότητα, το Tesla 3 ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής, με 22.100 μονάδες. Ξεπερνώντας πολλά δημοφιλή αυτοκίνητα όπως τα Volkswagen Polo, Peugeot 208, Nissan Qashqai και Skoda Octavia.

European sales December 2019 by Make and Model

Η εικόνα του συνόλου της αγοράς

Ο Δεκέμβριος ήταν ένας άλλος μη προβλέψιμος μήνας για τις ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη. Ο συνολικός όγκος αυξήθηκε κατά 21% στις 1.258.412 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο που καταγράφηκε ποτέ για το μήνα Δεκέμβριο. Η απότομη άνοδος του Δεκεμβρίου μπορεί να εξηγηθεί λόγω του νέου κανονισμού μέτρησης κατανάλωσης και ρύπων, του WLTP, που επηρεάζει τη βιομηχανία. Το Δεκέμβριο οι κατασκευαστές αυτοκινήτων πίεσαν του κατά τόπους εισαγωγείς για την ταξινόμηση των οχημάτων που δεν είναι πλέον αποδεκτά σύμφωνα με το νέο κανονισμό για τις εκπομπές, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2020.

Στο σύνολο των πωλήσεων η πιο δημοφιλής κατηγορία αυτοκινήτων ήταν αυτή των SUV, με ένα εμφατικό ποσοστό 41,7%. Σε μεγάλη απόσταση πίσω από τα SUV, τα οποία ωστόσο περιλαμβάνουν τα μοντέλα όλων των μεγεθών, έρχονται τα αυτοκίνητα πόλης της κατηγορίας B και τα μικρά – μεσαία οικογενειακά της κατηγορίας C, με σχεδόν ταυτόσημα ποσοστά, 16,8% και 15,6% αντίστοιχα. Από εκεί και πέρα επέρχεται το χάος, όπως μπορείτε να δείτε και στο σχετικό πίνακα στη συνέχεια. Γεγονός που δικαιολογεί και το λόγο για τον οποίο κάθε κατασκευαστής παρουσιάζει με καταιγιστική συχνότητα SUV μοντέλα κάθε μεγέθους.

European auto sales December 2019 by segment


Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!