Τρώγανε το χαράτσι στον Μαζωνάκη

Gazzetta team
Τρώγανε το χαράτσι στον Μαζωνάκη
Το όνειρο του εύκολου και γρήγορου πλουτισμού κατέληξε σε εφιάλτη για τον Αρη (Αριστείδη) Φλώρο και τον Βασίλη Μηλιώνη. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού, όσο και αν τους βγήκε για αρκετούς μήνες η «δουλειά», κάποια στιγμή το Δημόσιο θα ανακάλυπτε ότι οι δύο ιδιωτικές εταιρείες, που έδιναν ρεύμα σε περίπου 200.000 κόσμο, είχαν παρακρατήσει τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ (χαράτσια στα ακίνητα, τέλη για τους δήμους κ.λπ.) που είχαν εισπράξει από τους πελάτες τους για λογαριασμό του κράτους και δημόσιων φορέων και δεν τα είχαν αποδώσει ποτέ…


Την οικογένεια Φλώρου τη συναντάμε για πρώτη φορά στα ενεργειακά μας πράγματα στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Ο πατέρας Αχιλλέας Φλώρος είχε εμφανιστεί ως μεσάζων της βελγικής Tractebel στην υπόθεση της κατασκευής του πρώτου ιδιωτικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο Λαύριο. Ηταν μια δουλειά, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και αρμόδιου υπουργού του Στέφανου Μάνου, η οποία δεν προχώρησε ποτέ λόγω αντιδράσεων. Αργότερα, το 2005 ο γιος Αρης Φλώρος, 34 ετών σήμερα και με σπουδές στην εμπορία ηλεκτρισμού, εμφανίζεται με την Energa να πουλά ρεύμα σε μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες, όταν είχε αρχίσει να απελευθερώνεται η αγορά. Πολύ γρήγορα, όμως, λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής των καυσίμων -η οποία είχε οδηγήσει στο «μαύρο» 2008 με ζημίες 400 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ- συνέφερε την εταιρεία του να πουλά το ρεύμα που εισήγαγε μόνο στη χονδρική, επιβαρύνοντας βεβαίως την κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού που το αγόραζε και βγάζοντας εύκολα κέρδη μέχρι να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο.


Υπερβολές και φλυαρία
Ο ίδιος όλα αυτά τα χρόνια είχε κρατήσει ένα σαφώς συντηρητικό lifestyle. Σε αντίθεση με τον ιθύνοντα νου της Hellas Power, τον Βασίλη Μηλιώνη, που πολύ γρήγορα έγινε σημείο αναφοράς της κοσμικής Αθήνας, μιας χλιδάτης διαβίωσης και μιας συνεχούς φλυαρίας περί των στενών σχέσεών του με σημαίνοντα πρόσωπα. Τριάντα δύο ετών σήμερα ο Μηλιώνης, είχε ως «κληρονομιά» τα όσα είχε αποφέρει στη μητέρα του η εταιρεία μεταφορών που διατηρούσε και η οποία εμφανιζόταν να έχει αρκετές δουλειές με το Δημόσιο. Τον συνόδευε επίσης κλίμα στενής φιλίας με τον Κώστα Μπακογιάννη, καθώς και με σημερινό βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, γιο παλαιότερου πανίσχυρου κομματικού παράγοντα επί κυβέρνησης Καραμανλή. Οι δε εμφανίσεις του σε κοσμικά στέκια, με πανάκριβα ντυσίματα και αυτοκίνητα τύπου Porsche, που συχνά έκαναν «πλατείες» στο Κολωνάκι και στο Ψυχικό, ανέκαθεν προκαλούσε συζητήσεις. Στην Ελλάδα η εταιρεία του εμφανίστηκε αρχικά ως Blue Energy και, μάλιστα, είχε αγοράσει μια μεγάλη έκταση στους Αγίους Θεοδώρους προκειμένου να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο ηλεκτρισμού που θα λειτουργούσε μόνο σε ώρες αιχμής. Μάλιστα, σε ενεργειακό νομοσχέδιο που είχε προωθηθεί επί Τίνας Μπιρμπίλη, μια διάταξη που τελικά αποσύρθηκε από την ίδια την υπουργό, είχε εκτιμηθεί ως φωτογραφική για την προνομιακή τιμολόγηση της ενέργειας που θα πωλούσε το συγκεκριμένο εργοστάσιο, το οποίο δεν κατασκευάστηκε, όμως, ποτέ. Και οι δύο νέοι είχαν βρεθεί κάποια στιγμή με γνωστούς επιχειρηματικούς εταίρους. Ο Φλώρος με την αυστριακή Verbund και ο Μηλιώνης με την Aegean του ομίλου Μελισσανίδη. Αμφότεροι αποχώρησαν αρκετά γρήγορα από το σκηνικό, αντιλαμβανόμενοι ίσως πού έμπλεκαν.

Εξαγωγές με ζημιά
Η αφορμή για να ξεσκεπαστεί το παιχνίδι που είχε στηθεί δόθηκε όταν η κρατική εταιρεία που διαχειρίζεται τη μεταφορά ηλεκτρισμού στη χώρα μας (πρώην ΔΕΣΜΗΕ, νυν ΑΔΜΗΕ) παρατήρησε κάτι ιδιαίτερα παράδοξο: οι δύο εταιρείες εμφανίστηκαν να πραγματοποιούν μεγάλες εξαγωγές ρεύματος προς τα Σκόπια και την Αλβανία, εισπράττοντας τιμές χαμηλότερες από αυτές που είχαν πληρώσει για να εισάγουν το ρεύμα που πωλούσαν στους πελάτες τους! Με λίγα λόγια, πωλούσαν με ζημία, ζημιώνοντας και τον ΔΕΣΜΗΕ, δηλαδή το κράτος. Η εξέλιξη δημιούργησε οσμή λαθρεμπορίας και έφερε την παρέμβαση της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, το μπλοκάρισμα των λογαριασμών των δύο εταιρειών και την εισαγγελική παρέμβαση. Η συνέχεια παίζεται αυτές τις μέρες ανάμεσα στο γραφείο του ανακριτή και τη ΓΑΔΑ.

 


Το κατηγορητήριο αποκαλύπτει τη μεγάλη κομπίνα

Την απίστευτη κομπίνα με την απευθείας κλοπή μέσα από τις τσέπες εκατοντάδων καταναλωτών ρεύματος και τη μεταφορά των χρημάτων αυτών σε τράπεζες του εξωτερικού αντί της απόδοσής τους στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου φέρνει στο φως το πολυσέλιδο κατηγορητήριο της Δικαιοσύνης για το μεγάλο σκάνδαλο των εταιρειών Energa και Hellas Power. Πρόκειται για μια πρωτοφανή υπόθεση υπεξαίρεσης με τους κατηγορουμένους εκπροσώπους των δύο εταιρειών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που οδηγούνται ήδη στις Φυλακές Κορυδαλλού να μην αποδίδουν ποτέ στο Δημόσιο περί τα 152 εκατ. ευρώ, χρήματα που εισέπρατταν από το λεγόμενο «χαράτσι» στα ακίνητα, τέλη και άλλες επιβαρύνσεις. Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό, στο οποίο αν συνυπολογιστούν και τα χρήματα που άλλαζαν χέρια για να ξεπλυθούν μέσω offshore εταιρειών, ακόμη και μέρος των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, που τώρα προωθεί η κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα ίσως και να είχαν αποφευχθεί. Το πολυσέλιδο «κατηγορώ» της Δικαιοσύνης σε βάρος των επτά κατηγορουμένων περιγράφει καρέ-καρέ τον χορό των εκατομμυρίων και τα ιλιγγιώδη ποσά που υπεξαιρέθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο και επιχειρήθηκε να ξεπλυθούν στη συνέχεια κάνοντας τον γύρο του κόσμου μέσω offshore εταιρειών σε Ευρώπη, Ασία, Κίνα, ακόμη και στη Βουλγαρία.

Διαβάστε τη συνέχεις στο protothema.gr