Οι νεκροί του Πολυτεχνείου!

Βασίλης Γαλούπης Βασίλης Γαλούπης
Οι νεκροί του Πολυτεχνείου!
Ο Βασίλης Γαλούπης, με αφορμή την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου, παρουσιάζει δημοσιεύματα – ντοκουμέντα εκείνων των ημερών, κι όχι μόνο.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Για το Πολυτεχνείο, άλλωστε, έχουν γραφτεί εκατομμύρια λέξεις από το 1973 και ύστερα.

Ακόμα και το πόρισμα του εισαγγελέα πρωτοδικών Τσεβά το 1974 μπορεί να το βρει ο καθένας εύκολα πια για να το διαβάσει, με μια απλή αναζήτηση στο ίντερνετ. Όπως, βέβαια, και την έρευνα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με την επίσημη λίστα για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου.

Ξενύχτησα, λοιπόν, αρκετά βράδια για να βρω από το αρχείο μου δημοσιεύματα που να φωτίζουν ακόμα περισσότερο εκείνες τις μέρες. Πρωτοσέλιδα, ρεπορτάζ, αποκαλύψεις, όλα δημοσιευμένα μεταξύ Νοεμβρίου 1973 – 1975. Κι αφού είχε μεσολαβήσει η σφαγή του Πολυτεχνείου, αλλά και η διερεύνηση του θέματος από τις αρμόδιες αρχές μετά την πτώση της Χούντας.

Δίχως πολλές κουβέντες, λοιπόν, γιατί στους νεκρούς δεν ταιριάζει η φλυαρία, ας πάμε στα δημοσιεύματα, έτσι ώστε ο καθένας να καταλάβει, όσο είναι εφικτό, τι συνέβη εκείνη τη μαύρη μέρα.

 

Να σημειωθεί πως τα ρεπορτάζ εκείνων των ημερών του Πολυτεχνείου λογοκρίνονταν ασύστολα. Κι έτσι στο φως ερχόταν μονάχα ό,τι ήταν υπερβολικά ηχηρό για να κρυφτεί από τα σκοτάδια του καθεστώτος...

Βασίλης Γαλούπης
Βασίλης Γαλούπης

Από πιτσιρίκι στα γήπεδα και στα τσικό του Αστέρα Ζωγράφου μεταπήδησε ως έφηβος στην πυγμαχία και τα ρίγκ. Με το που γράφτηκε σε σχολή δημοσιογραφίας έπιασε ταυτόχρονα δουλειά στον "Φίλαθλο" το 1990, σε ηλικία 19 ετών, κάνοντας αρχικά βαρέα αθλήματα και περνώντας σταδιακά από ρεπορτάζ ποδοσφαίρου, μπάσκετ κλπ.

Από τον Μάιο του 2001 απέκτησε την δική του στήλη “ΝΤΟΠΕρμαν” κάνοντας προολυμπιακά άνω – κάτω τον ελληνικό αθλητισμό με διαδοχικές αποκαλύψεις σκανδάλων ντόπινγκ, σοκάροντας το πανελλήνιο με τις φριχτές παρενέργειες της χρήσης αναβολικών. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην κοινωνική διάσταση του αθλητισμού, όπως και σε θέματα επιστήμης των σπορ (τραυματισμοί, φυσική κατάσταση, προπόνηση, τεχνολογία, στατιστικές αναλύσεις, αιφνίδιοι θάνατοι κλπ.), αλλά και σε καυτά εξωαθλητικά ζητήματα (θέματα υγείας, οικονομική κρίση στην Ελλάδα, σκάνδαλο Siemens, διεθνή γεγονότα όπως ο πόλεμος στο Ιράκ, διαφθορά, μεταλλαγμένα κλπ.).

Αρθρογράφησε από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας της στην κυριακάτικη εφημερίδα "Real News", ενώ είχε καθημερινή παρουσία για μεγάλο διάστημα στον ραδιοφωνικό σταθμό "Sprint fm", όπως και στον "Champions 89.2".

Έχει συνεργαστεί με το μουσικό περιοδικό "Ποπ&Ροκ", με το ειδικό κοινωνικοπολιτικό μηνιαίο ένθετο της "Ελευθεροτυπίας" «Κοντέινερ» κλπ.

Η... χαλαρή συνεργασία του με το "Gazzetta" ξεκίνησε με παρεμβάσεις για θέματα της επικαιρότητας, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2011 παρουσίασε, μαζί με τον Μιχάλη Στεφάνου, το καθημερινό μαγκαζίνο του web radio “Gazzetta On Air”.