«Το εθνόσημο δεν πουλιέται!»
Η κορυφαία αθλήτρια της χρονιάς, η Βάσω Βουγιούκα μιλάει στο gazzetta.gr για την τιμητική διάκριση, αλλά στέκεται κυρίως στο θέμα της πρότασης που είχε για μεταγραφή στην Τουρκία!
Οταν κυκλοφορεί στο δρόμο, ελάχιστοι καταλαβαίνουν ποια είναι. Όπως λίγοι γνωρίζουν για το άθλημα το οποίο αγωνίζεται, την ξιφασκία και τις τεράστιες διακρίσεις που έχει φέρει στην χώρα μας.
Η Βάσω Βουγιούκα, όμως, από το βράδυ της Δευτέρας είναι η κορυφαία αθλήτρια του 2012 για την Ελλάδα, μετά την 5η θέση στους Ολυμπιακούς.
Γεννημένη στις 20 Ιουνίου 1986, η Βουγιούκα, ξεκίνησε να ασχολείται με την ξιφασκία από την ηλικία των 14 ετών. Η πρώτη της σημαντική διεθνής συμμετοχή ήταν τον Απρίλιο του 2001, στο ξίφος ασκήσεως νεανίδων, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Γκντανσκ και από τότε οι επιτυχίες της είναι αμέτρητες, με σημαντικότερες από αυτές να είναι εκτός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου,η δεύτερη θέση στο ευρωπαικό πρωτάθλημα στο Λενιάνο της Ιταλίας και η πρώτη θέση στο Κύπελλο Κόσμου το Φεβρουάριο στο Λονδίνο που της έδωσε το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς.
Η θεαματική εξέλιξη της, ήταν ο λόγος που δέχτηκε τηλεφώνημα από την τουρκική ομοσπονδία για να δεχτεί μια διόλου ευκαταφρόνητη πρόταση. Να αγωνιστεί με τα χρώματα της έναντι σεβαστού ποσού.Η ίδια μιλάει για αυτό το θέμα στο gazzetta.gr και διαψεύδει κατηγορηματικά την τουρκική πλευρά ότι η ίδια η Βουγιούκα ήταν αυτή που ζήτησε να αλλάξει χώρα με την οποία θα αγωνίζεται στο εξωτερικό.
Βάσω πολλά έχουν ακουστεί για την επαφή με τους Τούρκους. Θα θέλαμε να μας πεις πως προέκυψε η επαφή σου με την τουρκική ομοσπονδία;
Μου κάνανε μια τηλεφωνική πρόταση με το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων να συνεχίσωμε τα χρώματά τους. Πράγμα που με ξάφνιασε ευχάριστα, γιατί ανεξαρτήτου χώρας ένιωσα πως αναγνωρίζεται η προσπάθειά μου και ο αγώνας που δίνω.
Πως αντέδρασες μετά από μια τέτοια πρόταση και ισχύει εάν όντως επισκέφτηκες την Τουρκία για να συζητήσεις;
Δεν πήγα ποτέ στην Τουρκία για τον συγκεκριμένο λόγο και οι δηλώσεις των Τούρκων είναι ψευδείς. Το μόνο που ήθελα και για αυτό δέχτηκα να μιλήσουμε ξανά μετά τους Ολυμπιακούς, ήταν να ακούσω καλύτερα την πρόταση και να συγκρίνω τι μας προσφέρουν σε σχέση με την Ελλάδα.
Τι ήταν αυτό που θέλανε οι Τούρκοι από εσένα ακριβώς. Πιστεύεις πως πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι ήθελαν να εκμεταλλευτούν τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε σαν χώρα και να κερδίσουν μια μάχη εντυπώσεων;
Όχι, δεν το πιστεύω αυτό σε καμία περίπτωση. Άλλωστε έχουν πάρει δύο Ουκρανές και σκοπός τους είναι να αναπτύξουν το άθλημα. Για αυτό απευθύνθηκαν σε εμένα γιατί ήμουν πέμπτη τον κόσμο και πιστεύουν πως θα μπορούσα να φέρω άμεσα μετάλλια στην χώρα τους.
Ο πρόεδρος της τουρκικής ομοσπονδίας, Μουμινχάν Μπιλγκίν, σε δηλώσεις του υποστήριξε πώς εσύ απευθύνθηκες σε αυτούς με σκοπό να αλλάξεις ομοσπονδία;
Κάτι τέτοιο δεν ισχύει! Με κάλεσαν και επειδή δεν τους απάντησα θετικά, δεν απευθύνθηκαν στην ομοσπονδία μου. Επίσης ουδέποτε μίλησα με τον κ. Μπιλγκίν, αλλά με μέλος του συμβουλίου την τουρκικής ομοσπονδίας.
Έχουν ακουστεί διάφορα ποσά και ανέσεις που σου πρόσφεραν σε περίπτωση μετακίνησης σου στη γειτονική χώρα. Θα μπορούσες να μας πεις τι πρόταση σου κατατέθηκε και με ποιους το συζήτησες ;
Η πρόταση για τη μεταγραφή μου έφθανε τα 100.000 ευρώ. Συν τα μπόνους σε περίπτωση μεταλλίων. Δηλαδή η πέμπτη θέση που κατέκτησα στους Ολυμπιακούς θα μου έφερνε 100.000 ευρώ, η δεύτερη θέση στο Ευρωπαικό πρωτάθλημα 110.000 ευρώ και η πρώτη θέση στο κύπελλο κόσμου άλλες 70.000 ευρώ. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς ότι τα ποσά είναι τεράστια, ειδικά για την χώρα μας, αυτή την στιγμή που όλοι δοκιμάζονται. Σε καμία περίπτωση δεν ζητάω τέτοια ποσά από την χώρα μου, κατανοώντας τις εποχές που ζούμε, όμως πλέον δεν έχουμε ούτε τα βασικά και το ωραίο της υπόθεσης είναι πως μας έκοψαν και ΟΛΑ τα προνόμια (δημόσιο, σώματα ασφαλείας, άδεια ΟΠΑΠ, εισαγωγή σε ΑΕΙ άνευ πανελληνίων ) και πλέον δεν υπάρχει κανένα κίνητρο. Με ρωτάμε τα παιδάκια στα σχολεία όταν πηγαίνω να παρουσιάσω το άθλημά μου, πια είναι τα προνόμια ενός αθλητή και δεν ξέρω τι να τους απαντήσω.
«Εχουν καταστρέψει τον αθλητισμό στην Ελλάδα».
Τα ποσά που σου πρόσφεραν είναι τεράστια, ειδικά για τα ελληνικά δεδομένα. Υπήρξε κάποιο δίλημμα στην απάντησή σου έστω για μια στιγμή;
Υπήρχε στεναχώρια και όχι δίλημμα. Δυστυχώς η χώρα περνάει δύσκολες καταστάσεις και έτσι η ομοσπονδία δεν μπορεί να μας στηρίξει όπως θα έπρεπε. Από την μεριά μου εγώ την απέρριψα αμέσως.
Αν στην θέση της Τουρκίας βρισκόταν άλλη χώρα και σου πρόσφερε όλα αυτά τα προνόμια, θα το σκεφτόσουν περισσότερο;
Δεν κάνω διάκριση στις χώρες, ούτε έχω κάτι με την Τουρκία. Ίσα - ίσα σέβομαι την πρόταση που μου έκαναν, όμως όπως μου είπαν και οι γονείς μου, το εθνόσημο δεν πουλιέται. Εμείς που είμαστε νέοι πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό και να προσπαθήσουμε ώστε να κάνουμε την χώρα μας καλύτερη.
Ο περίγυρος σου (συναθλητές - οικογένεια), πως αντέδρασαν όταν ενημερώθηκαν για την πρόταση αυτή και τι σε συμβούλεψαν;
Όπως προείπα η οικογένεια μου από την αρχή ήταν αρνητική. Από εκεί και πέρα οι απόψεις διίστανται με πολλούς να μου λένε πως τα λεφτά είναι πολλά και να το ξανασκεφτώ, ενώ άλλοι πως σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να πουληθώ.
Πέμπτη θέση στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου. Πιστεύεις πως αν δεν είχες τον άσχημα τραυματισμό (σπάσιμο δοντιών), θα είχες κατακτήσει κάποιο μετάλλιο;
Το πιστεύω ακράδαντα. Είχα προετοιμαστεί σκληρά για την διοργάνωση αυτή, παρά την δύσκολη κλήρωση που είχα. Κληρώθηκα με δυο αθλήτριες που ήταν οι μόνες που είχα χάσει μέσα στην χρονιά. Με την Σόχα από την Πολωνία, παρόλο που αγωνιζόμουν με σπασμένα δόντια την κέρδισα. Με την Κορεάτισα Κιμ, αν και ήμουν αρκετά μπροστά στο σκορ με 8-3, ενώ το παιχνίδι λήγει στα 15, λόγο του ότι είχα κλειστό το στόμα από τον τραυματισμό μου και δεν μπορούσα να πάρω σωστά ανάσες στο τέλος κουράστηκα και μοιραία έχασα.
Αναδείχθηκες κορυφαία αθλήτρια για το 2012, στη ψηφοφορία των αθλητικών συντακτών. Τι σημαίνει για εσένα μια τέτοια διάκριση;
Ηταν ιδιαίτερη στιγμή για εμένα από πολλές πλευρές. Ανταμείβονται οι κόποι πολλών ετών και μια τέτοια διάκριση είναι η πρώτη στο άθλημα της Ξιφασκίας. Πέρα από την τεράστια ικανοποίηση με γεμίζει και περισσότερες ευθύνες για το μέλλον!
Είσαι 26 ετών και στο άθλημά σου τα ηλικιακά όρια είναι μεγάλα. Σκοπεύεις να ασχοληθείς για πολλά χρόνια ακόμα με την ξιφασκία ή θα σε κερδίσει η οδοντιατρική;
Αυτό εξαρτάται με το αν η Πολιτεία θα μπορέσει να στηρίξει εμένα και τον προπονητή μου, του οποίου το συμβόλαιο λήγει τέλος του χρόνου και κανείς δεν γνωρίζει αν θα ανανεωθεί. Αν όλα πάνε καλά, που το εύχομαι, θα συνεχίσω αν όμως δεν βρεθεί λύση δεν μου δίνεται δεύτερη επιλογή.
Σαν επίλογο θα θέλαμε να μας αποκαλύψεις τις προσωπικές σου φιλοδοξίες και τι να περιμένουμε από την Βάσω Βουγιούκα στο μέλλον;
Σίγουρα ένα μετάλλιο στους επόμενους Ολυμπιακούς για εμένα θα είναι μια δικαίωση για αυτό που έχασα στο Λονδίνο. Από εκεί και πέρα, όλα θα εξαρτηθούν από διαφορετικούς παράγοντες και ευχή μου είναι να φτάσω στην διοργάνωση αυτή. Επίσης σκοπός μου είναι να πάρω το πτυχίο μου και μόλις τελειώσω με τον αθλητισμό, όνειρό μου είναι να ασχοληθώ με την οδοντιατρική.
Tη συνέντευξη πήρε ο Παναγιώτης Τσιάρας
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.