No place like home!

Μαριάννα Αξιοπούλου
No place like home!

bet365

Κάποτε απέναντι στη Σάλκε, έγινε σκόρερ στο ντεμπούτο του και πρωταγωνιστής στη «φάση του μήνα». Σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, ο Κλαούντιο Πιζάρο έγραψε και πάλι ιστορία. Με την ίδια φανέλα, κόντρα στην ίδια ομάδα. To gazzetta.gr παρουσιάζει την ιστορία του.

Πόσοι έχουν καταφέρει να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα; Να παίξουν με τον παίκτη που θαύμαζαν, στην ομάδα που συνήθιζαν να συλλέγουν χαρτάκια... Πόσοι πραγματικά έχουν δει τις δυνάμεις του κόσμου να συνωμοτούν για κάτι που θέλουν πολύ και θυμήθηκαν να τις ευχαριστήσουν αφού το απέκτησαν;

Ο Κλαούντιο Πιζάρο είχε πάντα όλα όσα ονειρευόταν. Την παιδική του αγάπη για σύζυγο, την αγαπημένη του ομάδα στο Περού για σύλλογο, τον παίκτη που θαύμαζε για συμπαίκτη και... ένα καλό σταυρόλεξο να λύσει στις κενές του ώρες. Και όταν μέσα σε μια άσχημη χρονιά πήγαν όλα να χαλάσουν, είδε τις ίδιες δυνάμεις να συνωμοτούν εκ νέου υπέρ του. Για να αποκτήσει εκείνο που ακόμα περισσότερο ήθελε και ακόμα περισσότερα!

Συλλέκτης... Panini!

Ο προσανατολισμός του είχε φανεί από την παιδική του ηλικία. Όταν ακόμα φοιτούσε στο σχολείο Naval, το οποίο έδινε έμφαση στο ποδόσφαιρο. Ο μικρός Κλαούντιο, γιος του Κλαούντιο και εγγονός του... Κλαούντιο, φαινόταν τι είχε στο μυαλό του. Όταν δεν έπαιζε μπάλα, θα έτρεχε στο στίβο ή θα εμπλούτιζε τη συλλογή του από χαρτάκια και αφίσες. Όλες από την αγαπημένη του ομάδα, την Alliance Lima και των αγαπημένων του παικτών. Στην αρχή ήταν ο Waldir Saenz, με τον οποίο πρόλαβε να παίξει συμπαίκτης για δύο χρόνια και μετά ο Βαλντεράμα και ο Ρονάλντο.

 

Τη φανέλα της ομάδας που αγαπούσε από μικρό παιδί θα την υπηρετούσε λίγο μετά την ενηλικίωσή του. Θα έπρεπε, όμως, πρώτα να ωριμάσει τόσο σαν άνθρωπος, όσο και σαν ποδοσφαιριστής. Σε ηλικία 11 ετών ήρθε η πρώτη μετακόμιση για την οικογένειά του και η πρώτη αλλαγή στη ζωή του, όταν ο πατέρας του κατετάγη στο ναυτικό και συνεπώς απουσίαζε μεγάλα χρονικά διαστήματα από το σπίτι. Έλειπε και όταν ο Κλαούντιο ξεκίνησε να ξεχωρίζει από τα παιδιά της ηλικίας του.

Ήταν μόλις 13 ετών όταν επέστρεψε στη Λίμα και διακρίθηκε σε τουρνουά όλων των ομάδων σε νεαρή ηλικία. Από τότε, ο Τύπος της χώρας έκανε λόγο για το μελλοντικό αστέρι. Εκείνη η βράβευση τού έδωσε ουσιαστικά το έναυσμα να θέσει το ποδόσφαιρο ως προτεραιότητά του έναντι των σπουδών. Τα όνειρά του να σπουδάσει μηχανολόγος μηχανικός ή να γίνει ναυτικός, όπως ο πατέρας του, μπήκαν στο συρτάρι. Ειδικά, την ημέρα που έφτασε η κλήση από την Εθνική Περού U17. Ο Πιζάρο αρχίζει να γίνεται όλο και πιο γνωστός και ο Τύπος τον λατρεύει. Κοινωνικός, έξυπνος, καλό παιδί και πάντα με τον παιδικό του έρωτα, την Κάρλα Σαλσίντο, την οποία παντρεύτηκε και με την οποία έχει τρία παιδιά (δύο γιους και μια κόρη). Ο μικρός Κλαούντιο, όπως ο πατέρας του, ο παππούς του και ο προπάππους του ήταν ο πρώτος...

Σε επίπεδο συλλόγων, το ξεκίνημα θα γίνει το 1996 με την Ντεσπορτίβο Πεσκέρο, ένα μικρό σύλλογο στα βόρεια του Περού. Γρήγορα των εντόπισαν οι σκάουτερ μιας μεγαλύτερης ομάδας της ευρύτερης περιοχής, όμως παρότι τον κάλεσαν να προπονηθεί μαζί τους, δεν τον απέκτησαν ποτέ. Κάθε εμπόδιο για καλό και η συνωμοσία του σύμπαντος μόλις ξεκινούσε... Η ομάδα που υποστήριζε από παιδί θα τον αποκτήσει το 1997 και εκεί θα αρχίσει να επιδεικνύει το ταλέντο του. Πέτυχε 22 γκολ σε δύο χρόνια, κατέκτησε το πρωτάθλημα και αναδείχθηκε Sportsman της χρονιάς στο Περού.

Λεφτά στην... τράπεζα!

Οι σκάουτερ ανά την Ευρώπη διψούν για τέτοιες περιπτώσεις... Οι καλοί επιθετικοί μπορεί να μην σπανίζουν στην Λατινική Αμερική, όμως οι φτηνοί και με προοπτική δεν είναι και συνηθισμένες περιπτώσεις. Η Ισπανία ήταν η πρώτη αγορά που άνοιξε τις πόρτες της για τον αναγνωρισμένο, όσο και φιλόδοξο Κλαούντιο Πιζάρο. Η ηλικία του (μόλις 21 ετών) ήταν ιδανική, όπως και η κοινή γλώσσα θα μπορούσε να αποτελεί κίνητρο για να μετακομίσει στη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου. Εκείνοι, ωστόσο, που τον κέρδισαν ήταν στην Βρέμη.

Ο τρόπος, ωστόσο, που έμαθαν στην Βέρντερ για τον Κλαούντιο δεν ήταν ο συνηθισμένος, ούτε προϊόν ιδιαίτερου scouting. Αντίθετα, ήταν περισσότερο θέμα συγκυριών και τύχης. Το σύμπαν που λέγαμε... Ο Γιούργκεν Μπορν, ένας εκ των διευθυντών της γερμανικής ομάδας, είχε βρεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επαγγελματικό ταξίδι στο Περού. Δούλεψε για μια γερμανική τράπεζα στην Λίμα επί χρόνια κι έτυχε να παρακολουθήσει τον Πιζάρο σε φιλικό αγώνα νέων με το Μεξικό. Εκείνος τον πρότεινε στην Βέρντερ και με 1,5 εκ. ευρώ (2 εκ. δολάρια τότε) ο 21χρονος επιθετικός θα υπογράψει τετραετές συμβόλαιο.

Με την Βέρντερ θα κάνει εκπληκτικά πράγματα... Σε δύο σεζόν θα πετύχει 29 γκολ και το «Kicker» θα τον συμπεριλάβει στην ιδανική ενδεκάδα της σεζόν 2000-01. Και πάνω που φαίνεται ότι τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα, η Βέρντερ Βρέμης ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο στην καριέρα του ποδοσφαιριστή. Κοινώς, τον... έβγαλε στο σφυρί στην καλύτερη για τον ίδιο εποχή. Η δημοπρασία ξεκίνησε με την Ρεάλ, την Μπαρτσελίνα, την Ίντερ και την Ντόρτμουντ να κάνουν προσφορές, όμως την κρίσιμη στιγμή η Μπάγερν ήταν εκείνη που σήκωσε το ταμπελάκι της. 7,5 εκ. ευρώ και ο Κλαούντιο Πιζάρο μετακόμισε στους πρωταθλητές Ευρώπης του 2001.

Έτοιμος για κορυφή!

Η καριέρα του απογειωνόταν, τη στιγμή που η ζωή του ελάχιστα άλλαζε. Πάντα μαζί με την Κάρλα να περιμένουν πότε θα βρουν ένα καλό σταυρόλεξο να λύσουν (το αγαπημένο τους χόμπι), να δουν μια ωραία ταινία, να παίξουν γκολφ ή να παρακολουθήσουν κωμικές σειρές στην τηλεόραση. Τα γερμανικά δεν ήταν πρόβλημα, αφού ο Πιζάρο από τα πρώτα χρόνια στη χώρα φρόντισε να μάθει τη γλώσσα. Απασχόλησε τον Τύπο για τις ικανότητές του μέσα στο γήπεδο, άντε και για τη μανία του να ποντάρει στον ιππόδρομο (έχει, μάλιστα, τη συνιδιοκτησία ενός αγωνιστικού αλόγου) και μόνο σε δύο περιπτώσεις έγινε αντικείμενο αρνητικού σχολιασμού. Αμφότερες γιατί συνελήφθη να οδηγεί με περισσότερο αλκοόλ από το επιτρεπόμενο και του αφαιρέθηκε το δίπλωμα.

Οι απαιτήσεις της Μπάγερν δεν τον τρόμαξαν... Και πώς να γίνει αυτό, όταν χρειάστηκε μόλις τέσσερα λεπτά στο ντεμπούτο του, προκειμένου να γίνει ήρωας! Απέναντι στην Σάλκε θα σκοράρει στο 4' και το γκολ του θα χαρακτηριστεί ως «η φάση του μήνα». Φαίνεται πως ήταν γραφτό της μοίρας του να σημαδεύεται η πορεία του με τέτοια παιχνίδια. Ο ανταγωνισμός στη θέση του είναι μεγάλος, ωστόσο στα έξι χρόνια που θα μείνει στο Μόναχο θα είναι από τους πιο σταθερούς επιθετικούς. 71 γκολ σε 174 παιχνίδια, τρία πρωταθλήματα, τρία κύπελλα, ένα διηπειρωτικό και ο τίτλος του κορυφαίου λατινοαμερικάνου παίκτη στην Ευρώπη το 2005.

Το 2007 είχε έρθει η στιγμή για να ανανεώσει το συμβόλαιό του. Οι φήμες ήθελαν Σεβίλλη, Μπενφίκα και Ρέιντζερς να περιμένουν στην γωνία, όμως μόλις τα πράγματα ξεκαθάρισαν, το καλύτερο ήρθε για τον Κλαούντιο Πιζάρο. Ο Περουβιανός ζήτησε αύξηση από την Μπάγερν, κάτι που έβγαλε εκτός εαυτού τον Καρλ Χάιντζ Ρουμενίγκε... «Όποιος θέλει να πληρώνεται όσο ο Σεφτσένκο, καλύτερα να αρχίσει να παίζει και σαν τον Σεφτσένκο!». Ούτε να το ήξερε...

Η... μαύρη τρύπα!

Η Τσέλσι παρότι πλήρωνε τον Ουκρανό σούπερ σταρ ήθελε και τον Κλαούντιο Πιζάρο. Εκείνος δεν το σκέφτηκε ιδιαίτερα και υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με την λονδρέζικη ομάδα τον Ιούλιο του 2007. Η μεταγραφή του ανακοινώθηκε για τυπικούς λόγους την 1η του μήνα και η αμοιβή του θα ανερχόταν περίπου στα 3,5 εκ. ευρώ τον χρόνο. Λέγεται πως εκείνοι που τον συμβούλεψαν να πάρει την απόφασή του ήταν ο Σολάνο και ο Χάργκριβς... Εκείνοι, δηλαδή, από τους οποίους θα πρέπει να ζητήσει τον λόγο, αφού στην πρωτεύουσα της Αγγλίας ο νόμος του Κοέλιο έπαψε να δουλεύει!!!

Το σύμπαν έμοιαζε για λίγο καιρό να επαναπαύεται και να σταματάει να τον ευνοεί. Ο Πιζάρο πήρε και στην Τσέλσι το αγαπημένο του «14» και, όπως έκανε στο Μόναχο, φρόντισε στο ντεμπούτο του να σκοράρει και στην Premier League. Σταδιακά, όμως, έχανε τη θέση του. Η απόκτηση του Νικολά Ανελκά και η απομάκρυνση του Ζοσέ Μουρίνιο έκανε τα πράγματα χειρότερα και ο ρόλος του, πλέον, περιοριζόταν να έρχεται από τον πάγκο στα τελευταία λεπτά. Η κατάσταση θα γινόταν σύντομα χειρότερη...

Στις 7 Δεκεμβρίου του 2007 θα ξεκινήσει έρευνα από την ομοσπονδία του Περού μετά το δημοσίευμα εφημερίδας ότι ο Πιζάρο μαζί με άλλους συμπαίκτες του έκαναν πάρτι με πολύ αλκοόλ και πόρνες στο ξενοδοχείο. Ήταν λίγο μετά την ισοπαλία με την Βραζιλία (1-1) και παραμονές του αγώνα με το Εκουαδόρ. Σε εκείνο το ματς, το Περού θα ηττηθεί 5-1 και η ομοσπονδία βρίσκει εξιλαστήρια θύματα. Ο Κλαούντιο θα τιμωρηθεί για 18 μήνες και με πρόστιμο 10.000 ευρώ, όμως εκείνο που τον ενδιαφέρει περισσότερο είναι η υστεροφημία του. Παρά τις συμβουλές δικηγόρων, τις αντιρρήσεις της ΦΙΦΑ και το γεγονός ότι η τιμωρία του θα μειωθεί στους τρεις μήνες, εκείνος θα προσφύγει στο CAS και θα δικαιωθεί.

Το Διεθνές Δικαστήριο θα του επιδικάσει αποζημίωση 10.000 ευρώ, την οποία καλείτο να πληρώσει η περουβιανή ομοσπονδία. «Τα γεγονότα που παρουσίασε η ομοσπονδία δεν στηρίζονταν σε αποδείξεις», θα αναφέρει η απόφαση και ο Πιζάρο θα νιώσει ανακουφισμένος. «Η τιμή μου αποκαταστάθηκε. Η οικογένειά μου και οι φίλοι μου ήταν πάντα δίπλα μου και γνώριζαν πως όλα αυτά ήταν απλά ψέματα. Αυτή η ετυμηγορία, ωστόσο, δίνει βεβαιότητα σε όσους αμφέβαλαν για το αν λέω την αλήθεια».

Το σύμπαν άρχισε και πάλι να συνωμοτεί. Ο Κλαούντιο Πιζάρο θα ψάξει τρόπο να φύγει από την Τσέλσι το καλοκαίρι και την κατάλληλη στιγμή θα έρθει η... Ιθάκη του. Η πρόταση από την Βέρντερ τον γυρίζει εκεί όπου ουσιαστικά ξεκίνησε. Πιο ώριμο, πιο έμπειρο, πιο έτοιμο για να προσφέρει στην γερμανική ομάδα ό,τι δεν κατάφερε την προηγούμενη φορά. Έναν τίτλο...

Ο επίλογος…

Με την πρώτη του ευρωπαϊκή ομάδα, θα επέστρεφε η ηρεμία και θα έβρισκε ξανά την ποδοσφαιρική του γαλήνη. Στην πρώτη του σεζόν πίσω στη Βρέμη θα έφτανε να διεκδικεί έναν τίτλο που ούτε με τη Μπάγερν είχε κατορθώσει να κατακτήσει. Με εφτά γκολ (αποκορύφωμα τα δύο στο Μιλάνο) σε 15 ματς, υπήρξε καθοριστικός για να φτάσει η Βέρντερ στον τελικό του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, όμως δεν κατέκτησε το τρόπαιο. Η απογοήτευση δεν αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα. Έμεινε στην αγαπημένη του Βέρντερ και υπέγραψε τριετές συμβόλαιο, κατορθώνοντας στο διάστημα αυτό να γίνει ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της μπουντεσλίγκα, ξεπερνώντας τον Τζιοβάνι Έλμπερ. Τον Μάιο του 2012 θα ερχόταν το πλήρωμα του χρόνου. «Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση για μένα, επειδή νιώθω τεράστια αγάπη για την ομάδα και την πόλη. Όμως τελειώνω εδώ, θέλοντας κάτι ακόμα από την καριέρα μου».

Το κάτι ακόμα, θα ήταν και πάλι συναισθηματικό. Στις 26 Μαΐου, έντεκα μέρες αργότερα από την ανακοίνωση της αποχώρησής του, μια καινούργια ανακοίνωση θα συνέδεε το παρελθόν με το παρόν. Ο Κλαούντιο Πιζάρο θα αποφάσιζε να επιστρέψει στη Μπάγερν. Η πρώτη του κίνηση μετά το μονοετές συμβόλαιο που υπέγραψε ήταν να… διώξει με τις κλωτσιές – όπως και ο ίδιος είπε χαμογελώντας – τον συμπατριώτη του Ραφίνια από το σπίτι του, αφού ήταν εκείνος που ο Περουβιανός επιθετικός έμενε πάντα στο Μόναχο. «Θέλω να κατακτήσω τα πάντα. Η Μπάγερν ήταν η καλύτερη ομάδα που έπαιξα ποτέ. Στη Γερμανία και στην Ευρώπη. Ήθελα άλλη μια ευκαιρία στην καριέρα μου να κερδίσω κάτι σπουδαίο και ήξερα ότι δεν υπήρχε καλύτερο μέρος». No place like home!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα