Γαλλικές συνοικίες...

gazzetta default image fallback

bet365

«Μη γελάτε. Είμαι εδώ για να πάρω τη θέση σας». Στα αποδυτήρια της Λυών, φάνηκε το απίστευτο θράσος ενός πιτσιρικά επιθετικού. Ο Καρίμ Μπενζεμά, όμως, το εννοούσε. Το gazzetta.gr παρουσιάζει την ιστορία του Γάλλου, που πλήγωσε τον ΑΠΟΕΛ.

The streets have no name!

Το ταξίδι ξεκινάει το 1950. Ο Ντα Λακεχάλ Μπενζεμά αφήνει την πατρίδα του για να βρει μια καλύτερη ζωή στη Γαλλία. Από το μικρό χωριό Τιγκζέρτ στα βόρεια της Αλγερίας εγκαθίσταται στο Λυών και προσπαθεί να ξεκινήσει από το μηδέν, προκειμένου να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά του και στα εγγόνια του. Ένα από εκείνα γεννιέται στις 19 Δεκεμβρίου του 1987 και παίρνει το όνομα Καρίμ. Μουσουλμανικό όνομα σε μια οικογένεια που δεν ξέχασε ποτέ την καταγωγή της, τις παραδόσεις της και τη θρησκεία. Κανένας από τα 11 (!!) μέλη.

Η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ από τη Ρεάλ Μαδρίτης πληρώνει 3.40 στην betfair

Ο Αφίφ και η Μαλίκα φρόντισαν ώστε τα εννέα παιδιά τους να μην παρασυρθούν από τους επικίνδυνους δρόμους στη Γαλλία, όπου συχνά οι μετανάστες σχηματίζουν συμμορίες και δρουν στο περιθώριο. Ο Καρίμ ήταν το έκτο κατά σειρά από τα εννέα παιδιά, πέντε κορίτσια και τέσσερα αγόρια, που μεγάλωσε με τις αυστηρές αρχές που είχε ο παππούς και που πάντα έπαιζε στη γειτονιά με αυστηρό ωράριο. Ο Σαμπρί είναι ο μικρότερος και κατά πολλούς πιο ταλαντούχος στο ποδόσφαιρο από τον μεγαλύτερο αδελφό του.

«Τον θυμάμαι πολύ καλά σαν παιδί. Ήταν κάθε μέρα στο γήπεδο με μια μπάλα στα πόδια του. Η παιδεία που είχε ήταν πολύ αυστηρή, ώστε να παρασυρθεί σε κάτι κακό. Ουδέποτε τον θυμάμαι να κάνεις χαζομάρες της ηλικίας του. Ούτε καν να δοκιμάσει τσιγάρο», θα πει σε συνέντευξή του ένας παιδικό φίλος του Καρίμ, ο οποίος από τότε σκεφτόταν το ποδόσφαιρο. Άλλοτε με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης κι άλλοτε της Νιγηρίας που στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ξεχώριζε στις μεγάλες διοργανώσεις.

«Όταν ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο ήθελα να γίνω επαγγελματίας και να είμαι ο καλύτερος στον κόσμο. Είμαι μόλις 23 ετών και παραμένει στόχος μου να πάρω τη χρυσή μπάλα», θυμήθηκε πρόσφατα σε μια εξομολόγησή του για την πρώτη του επαφή με το ποδόσφαιρο. Εξάλλου, το μότο του είναι «desire to succeed» (σ.σ. επιθυμία για επιτυχία) και δεν θα άφηνε καμία ευκαιρία στο δρόμο του να πάει χαμένη.

Η πρώτη ευκαιρία του θα ερχόταν με την ένταξή του σε μια τοπική ομάδα, όπου έμεινε μέχρι τα εννέα του χρόνια. Ακολούθως, ήρθε η Λυών... Κι ένας μύθος άρχισε να δημιουργείται!

Το μεγάλο κεφάλαιο...

Ο μύθος έρχεται σε τρεις εκδοχές... Η ρομαντική: Μια εκδοχή που θέλει τον πατέρα του Καρίμ να πηγαίνει στη Λυών και να παρακαλεί προκειμένου να δεχτούν να δοκιμάσουν τον γιο του. Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να τους πει πως θα πλήρωνε κιόλας για να βοηθήσει να αναδειχθεί το ταλέντο του. Η αγωνιστική (και λίγο πεζή): Οι σκάουτερ της Λυών ανακάλυψαν τον Μπενζεμά στην Μπρον Τερεγιόν, όπου αγωνιζόταν και τον πήραν στις ακαδημίες του μεγάλου γαλλικού συλλόγου. Η ηρωϊκή: Σε ηλικία εννέα ετών, ο Καρίμ Μπενζεμά έπαιξε εναντίον της Λυών, σκόραρε δύο γκολ και ανάγκασε την μετέπειτα ομάδα του να τον αποκτήσει!

Η ουσία είναι πως από το 1997 ο Καρίμ Μπενζεμά βρισκόταν σε μια από τις σπουδαιότερες ομάδες της Γαλλίας και είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Εκείνη την εποχή ακόμα «έκλεβε» τις κινήσεις του Ρονάλντο και χάζευε με όσα μπορούσε να κάνει στα καλά του χρόνια το «φαινόμενο». Μεγαλώνοντας, θα είχε να αντιμετωπίσει πιο σοβαρά ερωτήματα από το ποιος είναι ο παίκτης που θαυμάζεις! Το όνομά του θα αρχίσει να γίνεται θέμα συζήτησης στη Γαλλία, αφού τα επιτεύγματά του μιλούσαν για εκείνον. Πέτυχε 38 γκολ σε μια σεζόν με την ομάδα κάτω των 16 ετών και 12 γκολ σε 14 ματς με την ομάδα κάτω των 18, πριν έρθει η κλήση στην Εθνική Γαλλίας.

«Η Αλγερία είναι η πατρίδα των γονιών μου, όμως εγώ θα παίξω στην Εθνική Γαλλίας», θα πει και αργότερα θα αιτιολογήσει στην απόφασή του στο γεγονός ότι οι τρικολόρ ήταν εκείνοι που τον κάλεσαν. Φυσικά, μια τέτοια απόφαση – έστω κι αν την ίδια έχουν λάβει δεκάδες ακόμα παίκτες – παραμένει πάντα αντικείμενο σχολιασμού. «Πιστεύετε ότι αν ο Καρίμ δεν επέλεγε τη Γαλλία, θα είχε την ίδια εξέλιξη, την ίδια προώθηση;», θα αναρωτηθεί ένας παιδικός του φίλος σε αφιέρωμα που έκανε αλγερινό περιοδικό στον Μπενζεμά και πρόσθεσε σε ακόμα πιο σκληρή γλώσσα. «Οι Γάλλοι δεν μας θεωρούν συμπατριώτες του. Αν δεν γίνεις διάσημος, παραμένεις κάποιος μετανάστης που έχεις πάει να τους κλέψεις το ψωμί και θα πεθάνεις κάποια στιγμή σε μια γωνία στα προάστιά τους».

Ο Καρίμ, παρότι ανυπομονεί να επιστρέψει στην Αλγερία για να δει τα ξαδέλφια του, να επισκεφτεί το χωριό του μπαμπά του και της μαμάς του, παρότι μιλάει αραβικά και προσεύχεται στο Ραμαζάνι, δεν αλλάζει την Εθνική Γαλλίας και δεν μετανιώνει για την απόφασή του.

Ο απειλητικός λόγος!

Έχουμε φτάσει στον Ιανουάριο του 2005. Ο Καρίμ Μπενζεμά ακόμα δεν έχει τη δυνατότητα να βγάλει δίπλωμα οδήγησης, ωστόσο στα αποδυτήρια της Λυών θα κάνει το... κομμάτι του! Η παράδοση του γαλλικού συλλόγου θέλει κάθε καινούργιο παίκτη να βγάζει ένα μικρό λόγο προς τους συμπαίκτες του στα αποδυτήρια. Ο 17χρονος επιθετικός σηκώθηκε μπροστά στον Έλμπερ, στον Βιλτόρ, τον Μαχαμαντού Ντιαρά και στα υπόλοιπα αστέρια, που εκείνη τη στιγμή γελούσαν εις βάρος του και είπε: «Μην γελάτε. Εγώ είμαι εδώ για να σας πάρω τη θέση».

Στις 15 του ίδιου μήνα έκανε ντεμπούτο στη μεγάλη κατηγορία και πέντε μέρες αργότερα θα υπογράψει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο, διάρκειας τριών χρόνων. Η καταξίωση χρειάζεται υπομονή... Στην πρώτη του χρονιά θα παίξει σε έξι παιχνίδια, στην επόμενη θα αγωνιστεί σε 16 και θα πετύχει τα πρώτα του γκολ, επεκτείνοντας παράλληλα το συμβόλαιό του ως το 2010. Η επόμενη σεζόν θα ήταν εκείνη που θα τον εξελίξει από ταλέντο σε έτοιμο παίκτη. Κυρίως, διότι ο ανταγωνισμός με Γκοβού, Βιλτόρ, Φρεντ, Κάριου, Μπάρος χρειαζόταν πολλά κότσια για να ξεπεραστεί. Ο 19χρονος επιθετικός θα ανταπεξέλθει και θα κλείσει τη σεζόν με 27 εμφανίσεις και οκτώ γκολ. Πλέον, δεν ήταν άγνωστος στη Γαλλία, αλλά ούτε και στην Ευρώπη.

«Η αγαπημένη μου ομάδα από τότε που ήμουν παιδί είναι η Ρεάλ Μαδρίτης, ο κορυφαίος σύλλογος στον κόσμο. Αλλά στα όνειρά μου υπάρχουν και αγγλικές ομάδες, όπως η Τσέλσι». Το 2007, όταν κλήθηκε να απαντήσει για τις ομάδες των ονείρων του, ο Ζοσέ Μουρίνιο ήταν προπονητής στην λονδρέζικη ομάδα και σίγουρα ο Καρίμ δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα συνδύαζε τα όνειρά του. Πριν έρθει, όμως, η Ρεάλ στο κατώφλι του, θα περνούσαν πολλές ομάδες από το γραφείο του Ζαν Μισέλ Αουλάς, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν το νεαρό Γάλλο. Μίλαν, Μάντσεστερ και Άρσεναλ κατέθεσαν προτάσεις κοντά στα 50 εκ. ευρώ και όλες απορρίφθηκαν.

Ο Καρίμ Μπενζεμά δεν έδειξε να ενοχλείται. Νέο συμβόλαιο με τη Λυών ως το 2012 και η εκτόξευση της καριέρας του θα ήταν γεγονός. Τη σεζόν 2007-08 θα σκοράρει 31 γκολ σε 52 αγώνες και στο τέλος της σεζόν θα επεκτείνει το συμβόλαιό του για έναν ακόμα χρόνο με την αμοιβή του, πλέον, να φτάνει κοντά στα 350.000 ευρώ μηνιαίως!!! Η επόμενη υπογραφή του θα ήταν εκείνη που θα τον έφερνε στο παιδικό του όνειρο.

Βασιλιάς στην Μαδρίτη!

Στην 1η Ιουλίου του 2009 το παιδικό όνειρο, ένα ακόμα παιδικό όνειρο, γινόταν πραγματικότητα. Έναντι περίπου 35 εκ. ευρώ η Ρεάλ Μαδρίτης αποκτούσε τον Καρίμ Μπενζεμά κι εκείνος ετοιμαζόταν για τη μεγάλη περιπέτεια της ζωής του. Στη Ρεάλ, έπρεπε να προσαρμοστεί σε μια διαφορετική ζωή, σε ξένη χώρα, σε μια γλώσσα που δεν γνώριζε. Κυρίως, έπρεπε να μάθει να ζει μακριά από την οικογένειά του, κάτι που ήταν το δυσκολότερο. Σε περίπτωση που έχετε μπερδευτεί, άλλωστε, μιλάμε για ένα παιδί που ακόμα ήταν 22 ετών.

Οι δύο πρώτες του σεζόν αποδείχθηκαν προβληματικές. Στο ξεκίνημα δεν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Μανουέλ Πελεγκρίνι και τη δεύτερη σεζόν εμφανίστηκε υπέρβαρος και με προβλήματα στην πλάτη του, γεγονός που έκανε τον Ζοσέ Μουρίνιο να τον κρατάει στον πάγκο. Ο Φεβρουάριος του 2011 θα ήταν το κομβικό σημείο στην καριέρα του. Η Ρεάλ κληρώθηκε να αντιμετωπίσει τη Λυών στους «8» του Champions League και λίγες ώρες πριν την έναρξη του αγώνα, στη μικρή αλγερινή κοινότητα και γειτονιά επικρατεί πανικός! Ο Καρίμ μαθαίνει πως δεν θα ξεκινήσει στο ματς και καλεί τους γονείς του να μην έρθουν στο γήπεδο.

«Ηταν φυσιολογικό να αντιδράσω έτσι. Είχα πολλά ανάμεικτα συναισθήματα. Για να είμαι ειλικρινής, δεν περίμενα ότι θα είμαι στον πάγκο. Απογοητεύτηκα, αλλά σεβάστηκα την επιλογή του προπονητή. Δεν ήθελα να έρθει η μαμά μου στο γήπεδο και να με βλέπει στον πάγκο». Η μαμά έμεινε σπίτι, ωστόσο ο πατέρας του παράκουσε την οδηγία του και βρέθηκε στο «Ζερλάν». Και δεν το μετάνιωσε... Όπως δεν μετάνιωσε και ο Ζοσέ Μουρίνιο την απόφασή του να τον ρίξει στο παιχνίδι.

Η εμπιστοσύνη του Πορτογάλου προς τον Καρίμ αποκαταστάθηκε και ξεκίνησε από πιο στέρεες βάσεις τη φετινή σεζόν. Ίσως γιατί και ο ίδιος ο Μπενζεμά δούλεψε περισσότερο το καλοκαίρι και πήγε στο Μεράνο (σ.σ. ειδική κλινική στην Ιταλία) για να φτιάξει τη φυσική του κατάσταση. Έχασε εφτά κιλά, όσα και τα γκολ που πέτυχε σε οκτώ φιλικά προετοιμασίας, δείχνοντας τις διαθέσεις του για τη σεζόν. Μια σεζόν, στην οποία έχει πετύχει ως τώρα 27 γκολ σε 41 ματς (σ.σ. εφτά σε εννέα στο Champions League) και σε συνδυασμό με 14 ασίστ τον καθιστούν εκ των πρωταγωνιστών της Ρεάλ φέτος.

Σεξ, ραπ και αυτοκίνητα!

Το αγωνιστικό κομμάτι είναι η μια πλευρά του παιδιού που μεγαλώνοντας αποκτά χρήματα και δόξα. Υπάρχει και το κοινωνικό, όπου ο Καρίμ Μπενζεμά δεν δείχνει να έχει την ίδια επιτυχία! Το όνομά του στο πέρασμα των χρόνων έχει απασχολήσει και άλλου είδους έντυπα, πλην τον αθλητικών. Βρέθηκε μπλεγμένος στο σκάνδαλο με την γαλλίδα πόρνη Ζαχία Ντεχάρ μαζί με τον Φρανκ Ριμπερί και τον Σίντνεϊ Γκοβού, ενώ φήμες τον ήθελαν και έχει το ίδιο πρόβλημα και στην Ισπανία, όταν κάποιος που χρησιμοποιούσε το όνομά του στο Facebook έκανε ακατάλληλες συζητήσεις με 14χρονη!

Στο βιογραφικό έχει καταγεγραμμένη μια συμμετοχή σε ραπ τραγούδι με το όνομα «Fais moi la passé», κάνοντας ντουέτο με τον διάσημο ράπερ Rohff, παρέα με τον οποίο... διέλυσαν μια λαμποργκίνι στα γενέθλια του Καρίμ το Δεκέμβριο του 2009. Η σχέση του με τα αυτοκίνητα και την ταχύτητα είναι κάπως ακραία, αφού το περασμένο καλοκαίρι τιμωρήθηκε με πρότισμο 250 ευρώ στις διακοπές του στην Ίμπιζα, γιατί έκανε κόντρες με τους φίλους του, με αποτέλεσμα να καλέσουν οι ντόπιοι την αστυνομία.

Το όριο ταχύτητας δεν ήταν το μόνο που παραβίασε. Γιατί ο Καρίμ Μπενζεμά της φετινής σεζόν φαίνεται να μην έχει όρια.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα