Ο... Γκάλης του '60 (pics & vids)!
Ο «καλύτερος και από τον Γκάλη», όπως αναφέρουν όσοι έχουν δει και τους δύο τεράστιους αθλητές να αγωνίζονται, γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1945 και ξεκίνησε την καριέρα του στον Σπόρτινγκ και τα Πατήσια.
Λάτρης της επίθεσης
Υπήρξε ο μεγαλύτερος σκόρερ τη δεκαετία του '60 και μετά το Σπόρτινγκ πήγε το 1966 στον Παναθηναϊκό, κάνοντας τα καλάθια στον «τάφο του Ινδού» να τον θυμούνται ακόμα. Με το τριφύλλι στο στήθος ο Γιώργος Κολοκυθάς κατέκτησε 4 πρωταθλήματα (1967, 1969, 1971, 1972), ενώ το 1969 αγωνίστηκε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων και το 1972 στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.
Το ατομικό του ρεκόρ πόντων σε έναν αγώνα το σημείωσε τη πρώτη του σεζόν στον Παναθηναϊκό με 51 πόντους, ενώ το 1969 αγωνίστηκε στα ημιτελικά του τότε Κυπέλλου Κυπελλούχων, σημειώνοντας από 36 πόντους στον διπλό προημιτελικό απέναντι στην Μπενφίκα.
Ήταν πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος για τρεις χρονιές. Το 1964, το 1966 και το 1967, πετυχαίνοντας συνολικά 3.529 πόντους στο ελληνικό πρωτάθλημα.
Ο δικός του μύθος...
Ο Γιώργος Κολοκυθάς έφτιαξε τον δικό του μύθο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη αγωνιζόμενος με τα πράσινα, αλλά και με την γαλανόλευκη. Δεν λένε ψέμματα όσο τον χαρακτήρισαν ως το σπανιότερο και πιο αυθεντικό ταλέντο που ανέδειξε το Ελληνικό μπάσκετ.
Ο μεγάλος αυτός άνθρωπος σε ένα αφιέρωμα που του είχε κάνει ο ΣΚΑΪ είχε πει πως: «Μου άρεσε η επίθεση, ήθελα να βάζω καλάθια. Είχα ένα πολύ καλό άλμα που με βοηθούσε και κέρδιζα κάποιους πόντους. Βρισκόμουν μέσα στη ρακέτα και και ερχόντουσαν οι πόντοι», είχε πει για τους πόντους που πετύχαινε παρότι δεν ήταν ιδιαίτερα ψηλός (1,95 μ.).
Ο Γιώργος Κολοκυθάς όπως μαρτυρούν άνθρωποι που τον ήξεραν και τον είχαν παρακολουθήσει ήταν πολύ καλός σουτέρ κοντά στην ρακέτα, είχε πλαστικότητα στις κινήσεις του, ενώ η αλτικότητα του έμεινε στην ιστορία του αθλήματος.
Δις πρώτος σκόρερ στο Ευρωμπάσκετ
Ο Κολοκυθάς δεν είχε φόβο απέναντι σε αντίπαλο, ακόμα και όταν έπαιζε με τα μεγαθήρια του ευρωπαϊκού μπάσκετ με το εθνόσημο. Μάλιστα, στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Φινλανδίας που έγινε το 1967 στο Ελσίνκι και στο Τάμπερε βγήκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, πετυχαίνοντας με την Ισπανία 43 πόντους στην ήττα με 99-95. Τελείωσε τη διοργάνωση με 206 πόντους, δηλαδή μέσο όρο 22,9 και αυτή ήταν η πρώτη διάκριση Έλληνα παίκτη σε διεθνές επίπεδο στην ιστορία.
Αυτό ήταν και το ατομικό ρεκόρ του με το εθνόσημο στο στήθος. Πάντως, 43 πόντους πέτυχε κόντρα στην Β' Βουλγαρίας στο βαλκανικό πρωτάθλημα του 1966!
Δύο χρόνια αργότερα (1969), στο Ευρωμπάσκετ στην Καζέρτα αναδείχτηκε και πάλι πρώτος σκόρερ με 159 πόντους, έχοντας μέσο όρο 22,7! Με την Εθνική Ελλάδος αγωνίστηκε σε 90 αγώνες και σκόραρε 1807 πόντους. Είχε 25 συμμετοχές σε Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα με την Εθνική και σημείωσε συνολικά 492 πόντους (μέσο όρο 19,7) και ο μόνος που τον ξεπερνάει μέχρι σήμερα ήταν ο Νίκος Γκάλης.
Η αρχή και το τέλος
Στις 4 Μαΐου 1971 στο αντίο του από την Εθνική Ελλάδος σκόραρε 35 πόντους εναντίον της Σκωτίας. Το βάπτισμα του πυρός με την Εθνική Ελλάδος το είχε πάρει σε ένα φιλικό με τη Ρουμανία στην Αθήνα στις 20 Νοεμβρίου 1962 πετυχαίνοντας 10 πόντους στο 59-63!
Ο Γιώργος Κολοκυθάς σταμάτησε την ενεργό δράση σε ηλικία μόλις 28 ετών λόγω προβλημάτων στο γόνατό του, όμως, είχε καταφέρει να γράψει τη δική του ιστορία που θα μείνει για πάντα χαραγμένη με χρυσά γράμματα.
Μετά την καριέρα του ως αθλητής έγινε έφορος και στη συνέχεια πρόεδρος των εθνικών ομάδων, με τις οποίες ασχολούνταν μέχρι και σήμερα.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.