Ο άνθρωπος «αστραπή» (vids)

Γιώργος Βροντάκης
Ο άνθρωπος «αστραπή» (vids)

bet365

Ο Γιουσέιν Μπολτ πανηγυρίζει κάνοντας την... αστραπή και όχι άδικα αφού έτσι τρέχει! Το gazzetta.gr παρουσιάζει τον Τζαμαϊκανό σπρίντερ.

Ο ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο γεννήθηκε στις 21 Αυγούστου του 1986 στο χωριό Τρελόνι της Τζαμάικα. Ο Μπολτ δεν είναι από πλούσια οικογένεια, αφού οι γονείς του, Γουέλεσλι και Τζένιφερ, είχαν ένα μανάβικο στην περιοχή.

Θα κερδίσει το χρυσό μετάλλιο και στα 200 μέτρα ο Μπολτ; Σε απόδοση 1.142 στην sportingbet

Με περιορισμένο τρεχούμενο νερό

Στο χωριό Τρελόνι στη βορειοανατολική ακτή του νησιού η ζωή δεν ήταν ιδανική καθώς δεν είχε φωτισμό στους δρόμους και το τρεχούμενο νερό ήταν περιορισμένο. Τα παιδιά στην ηλικία του Μπολτ πάνε στη δεξαμενή για να γεμίσουν κουβάδες με νερό και όλοι χαιρετούν τα αυτοκίνητα που περνούν, ενώ οι γηραιότεροι καβαλούν γαϊδούρια.

 

Ο Γιουσέιν δεν ξεκίνησε από μικρός τον στίβο, καθώς αρεσκόταν να παίζει κρίκετ (με ένα πορτοκάλι για μπάλα και κλαδιά μπανανιάς για φράχτη) και ποδόσφαιρο. Ομως, όταν άρχισε να κάνει σπριντ ξεδίπλωσε το πλούσιο ταλέντο του. Μόλις σε ηλικία 12 ετών ήταν ο ταχύτερος 100άρης στο σχολείο του. Ο Μπολτ συμμετείχε κάθε χρόνο στους σχολικούς αγώνες και είχε ως αντιπάλους παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας.

Υπερκινητικός

Ο Τζαμαϊκανός γεννήθηκε υπερκινητικός και η μητέρα του θεωρεί πως αυτό οφείλεται στα πολλά γλυκά που έτρωγε στην εγκυμοσύνη της. Μάλιστα, ο Μπολτ δεν... έτρεξε για να γεννηθεί αφού είδε το πρώτο φως του ήλιου με καθυστέρηση δέκα ημερών.

Ο Γιουσέιν είναι το μοναδικό παιδί του Γουέλεσλεϊ και της Τζένιφερ, αφού ο πατέρας του είχε άλλα τρία παιδιά από έναν άλλο γάμο και επειδή τα έσοδα στο μανάβικο δεν ήταν αρκετά για να θρέψουν άλλα παιδιά αποφάσισαν να προσφέρουν ό,τι είχαν στον Γιουσέιν. Αλλωστε, η μητέρα του δεν δούλευε.

Η παρότρυνση των καθηγητών

Στο γυμνάσιο (William Knibb Memorial High School), ο Τζαμαϊκανός δεν είχε δώσει πολύ βάση στα σπριντ και συνέχιζε να ασχολείται πιο πολύ με άλλα αθλήματα. Ομως, η παρότρυνση του προπονητή του στο κρίκετ τον έκανε να δοκιμάσει την τύχη του στα αγωνίσματα του σπριντ.

Ο Μπολτ έχοντας ως προπονητές τους Πάμπλο ΜακΝίλ (είχε συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες στα 100 μέτρα) και Ντουέιν Μπάρετ βγήκε δεύτερος στο σχολικό πρωτάθλημα σε όλη τη Τζαμάικα με χρόνο 22.04 το 2001 στα 200 μέτρα.

Το ενθύμιο...

Τα πρώτα παπούτσια τού τα αγόρασαν οι καθηγητές στο σχολείο, με επικεφαλής τη γυμνάστρια Λόρνα Θορπ. Το William Knibb Memorial High School έχει ως ενθύμιο ένα ζευγάρι παπούτσια στίβου του Μπολτ και διαθέτει τα απολύτως απαραίτητα. Στίβο με γρασίδι και βάρη κατασκευασμένα από μαθητές στην τάξη της μεταλλουργίας.

Η ταχύτητα του τον έκανε να λάβει μέρος στους αγώνες της Καραϊβικής CARIFTA κατακτώντας και εκεί στα 200 μέτρα το αργυρό μετάλλιο με χρόνο 21.81, αλλά και στα 400 μέτρα με χρόνο 48.28!

Ατομικό ρεκόρ στους Νέους

Την ίδια χρονιά πήρε μέρος παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων στο Ντέμπρετσεν της Ουγγαρίας, αλλά παρότι έκανε ατομικό ρεκόρ στα 200 μέτρα (21.73) δεν προκρίθηκε στον τελικό.

Το 2002 συμμετείχε και πάλι στους αγώνες της Καραϊβικής CARIFTA και αφού πρώτα κρύφτηκε για να μην αγωνιστεί στον τελικό των 200 μέτρων, τελικά πήρε μέρος και σημείωσε ρεκόρ αγώνων, τόσο στα 200μ. (21.12) όσο και στα 400μ. (47.33).

Λίγο αργότερα, στους αγώνες νέων Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής έριξε και άλλο τον χρόνο του κάνοντας τα 200 μέτρα σε 20.61!

Η εκτόξευση το 2002

Ομως, το «μπαμ» το έκανε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα juniors του 2002 που διεξήχθη στη Τζαμάικα. Ο 15χρονος Μπολτ με ύψος 1,95 ξεχώριζε από μακριά και κατέκτησε την πρώτη θέση2 στα 200 μέτρα με επίδοση 20.61, όντας ο νεότερος κάτοχος χρυσού μεταλλίου σε παγκόσμιο πρωτάθλημα juniors.

Ενα χρόνο αργότερα, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων ο Μπολτ ήταν και πάλι πρώτος με νέο ρεκόρ αγώνων καθώς έτρεξε στα 20.40. Οι επιδόσεις του Γιουσέιν έκαναν μέχρι και τον Πρωθυπουργό της Τζαμάικα, Π. Τζ. Πάτερσον να κανονίζει τη μετακόμισή του στο Κίνγκστον, μαζί με τον Τζερμέιν Γκονσάλες, όπου θα έκανε προπονήσεις στην Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας.

Οι διατροφικές του... ανησυχίες

Παρά τις τεράστιες επιτυχίες, ο Μπολτ συνέχιζε την ζωή του μην προσέχοντας τι τρώει, ενώ ξενυχτούσε συνεχώς χορεύοντας σε κλαμπ της πρωτεύουσας της Τζαμάικα. Πάντως, η διατροφή του στηρίζεται στις γλυκοπατάτες, ενώ λατρεύει τιςι γκοφρέτες με γεύση πραλίνας, αλλά τις τρώει μετά τους αγώνες. Οσον αφορά το γεύμα το στηρίζεται στο κοτόπουλο πανέ.

Το 2003, ο Μπολτ θα λάμβανε μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Παρίσι, όντας η πρώτη του μεγάλη διοργάνωση σε επίπεδο ανδρών, αλλά τραυματίστηκε και δεν πήγε στη Γαλλία. Όμως, η IAAF τον τίμησε και πάλι με το βραβείο του ανερχόμενου αστεριού της χρονιάς.

Ο Μπολτ σε ηλικία 18 ετών είχε σωματικά προβλήματα καθώς υπέφερε από σκολίωση και επηρέαζε τους τένοντες και τις επιδόσεις του. Ο μάνατζερ του, Περτ βρήκε τους ανθρώπους που με την κατάλληλη αγωγή έλυσαν το πρόβλημα.

Οι αλλαγές προπονητών

Μια χρονιά μετά ο Γιοσέιν Μπολτ άλλαξε προπονητή και πλέον θα έτρεχε υπό τις οδηγίες του Φιτζ Κόλεμαν. Η αλλαγή φάνηκε και στις επιδόσεις του Τζαμαϊκανού στους αγώνες CARIFTA στις Βερμούδες, όπου έγινε ο πρώτος σπρίντερ στην κατηγορία των νέων που έτρεξε τα 200 μέτρα κάτω από 20 δευτερόλεπτα (19.93).

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας αποκλείστηκε μόλις από τον α' γύρο των 200μ. με επίδοση 21.05, καθώς ένας τραυματισμός στους προσαγωγούς δεν τον άφηνε να πιάσει τα στάνταρ του.

Το 2005 ο Φιτζ Κόλεμαν έφυγε και ανέλαβε ο Γκλεν Μιλς. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ελσίνκι τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια του τελικού στα 200 μέτρα και τερμάτισε τελευταίος με χρόνο 26.27!

Από τα 200μ. στα 100μ.!

Ομως, από το 2006 όλα άλλαξαν. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αθήνας πήρε το ασημένιο μετάλλιο (19.96) και ήταν το πρώτο του σε επίπεδο ανδρών. Το 2007 ο Μπολτ ήθελε να δοκιμάσει την τύχη του και στα 100 μέτρα, αλλά ο προπονητής του, του είπε πως αυτό θα γίνει μόνο εάν «σπάσει» το ρεκόρ Τζαμάικας στα 200 μέτρα. Όπερ και εγένετο! Ο Μπολτ με 19.75 κατέρριψε το ρεκόρ του Ντον Κουάρι (19.86) από το 1971!

Πρεμιέρα επί ελληνικού εδάφους

Η πρώτη κούρσα του Μπολτ στα 100 μέτρα ήταν στα «23α Βαρδινογιάννεια» τερματίζοντας στην πρώτη θέση με 10.03. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Οζάκα κρέμασε στο στήθος το ασημένιο μετάλλιο στα 200 μέτρα με χρόνο 19.91, πίσω από τον Αμερικανό Τάισον Γκέι, που έκανε ρεκόρ αγώνων με 19.76.

Παγκόσμιο ρεκόρ στην 5η κούρσα του

Το 2008 με 9.76 έκανε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών και προς το καλοκαίρι έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ του Ασάφα Πάουελ στο Reebok Grand Prix της Νέας Υόρκης με χρόνο 9.72, στην μόλις 5η κούρσα του στα 100 μέτρα. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου ο Μπολτ πήρε το χρυσό μετάλλιο με νέο Παγκόσμιο ρεκόρ στα 9.69!

Παγκόσμιο ρεκόρ ο Μπολτ έκανε και στα 200 μέτρα σπάζοντας το ρεκόρ του Μάικλ Τζόνσον (19.32) με 19.30 και έγινε ο μοναδικός που καταρρίπτει το ρεκόρ σε αυτά τα δύο αγωνίσματα σε μία διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων.

Αν μη τι άλλο, οι επιδόσεις του έδωσαν το βραβείο του κορυφαίου αθλητή του 2008 από την IAAF.

Ομως, δεν σταμάτησε εκεί καθώς έγινε Παγκόσμιος Πρωταθλητής στα 100 μέτρα στο Βερολίνο το 2009 με χρόνο 9.58! Πλέον, πήρε και το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Χάρη στις επιδόσεις του η κυβέρνηση της Τζαμάικα και το Πανεπιστήμιο των Δυτικών Ινδιών του έδωσαν τον επίσημο τίτλο του: «Dr The Honourable Ambassador Usain St Leo Bolt OJ».

Οπαδός της Γιουνάιτεντ

Ο Γιουσέιν Μπολτ είναι φανατικός οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά και της Ρεάλ Μαδρίτης,, Μάλιστα, πρόσφατα είχε φτιάξει ένα video που παρακαλούσε τον Σερ Αλεξ Φέργκιουσον να τον πάρει στο «Ολντ Τράφορντ». Οι «κόκκινοι διάβολοι» τον είχαν καλέσει στο Λονδίνο το 2011 στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Το χωριό του Μπολτ

Το Τρελόνι μετά τις επιτυχίες του Μπολτ και συγκεκριμένα μετά το Πεκίνο απέκτησε ρεύμα, θα του βάλουν τηλέφωνο, ενώ ένας δρόμος θα πάρει το όνομα του Γιουσέιν Μπολτ.

Ο φιλάνθρωπος Μπολτ

Ο Μπολτ έδειξε τον φιλανθρωπικό του χαρακτήρα δωρίζοντας 50.000 δολάρια στα παιδιά της επαρχίας Σιτσουάν στην Κίνα, που επλήγησαν από το μεγάλο σεισμό του 2008.

ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα