Φίλε, έφτασε ο Στράτος…
Το ποδοσφαιρικό «παλτό»!
Τόπος γέννησης, Δράμα. Πρώτη ομάδα, ΑΕΡ Αφάντου. Δεύτερη ομάδα, ΑΟ Καβάλας. Τρίτη ομάδα, Ιβίσκος Ρόδου. Τέταρτη ομάδα, Ηλυσιακός. Ηλικία: 16 ετών! Ακοινώνητος, απροσάρμοστος ή προβληματικός; Υπάρχουν ιστορίες που ένα απλό βιογραφικό δεν μπορεί να τις διηγηθεί. Λεπτομέρειες, που μια συνοπτική καταγραφή δε θα συμπεριλάβει. Ο Στράτος Περπέρογλου γεννήθηκε στις 7 Αυγούστου του 1984, ωστόσο οι συνεχείς αλλαγές στη ζωή του ως τα 16 του χρόνια δεν οφείλονταν στον χαρακτήρα του. Ο πατέρας του, στρατιωτικός στο επάγγελμα, έπαιρνε συνεχείς μεταθέσεις, με αποτέλεσμα ο «μικρός» να μην έχει σταθερό περιβάλλον. Για τους παιδοψυχολόγους, κάτι τέτοιο μπορεί να είναι αρκετό για να μη χτιστεί ένας ακέραιος χαρακτήρας. Για τον Στράτο, ήταν απλά μια κατάσταση που του δίδαξε να είναι πιο προσαρμοστικός.
Κάνε εγγραφή στην bwin και πάρε μπόνους 100%
«Όλες οι μετακομίσεις, εννέα τον αριθμό μέχρι να έρθω στην Αθήνα, με βοήθησαν να προσαρμόζομαι εύκολα στις όποιες καταστάσεις. Κάθε φορά άλλαζα σχολεία, φίλους. Τα πάντα. Ξεκινούσα από το μηδέν. Υπήρξαν και περιπτώσεις που άλλαζα σχολείο και στην ίδια πόλη. Όλα αυτά με βοήθησαν να γνωρίσω διαφορετικές κουλτούρες και ανθρώπους. Πράγματα από αυτά που ανοίγουν τους ορίζοντές σου». Αφού κατέρριψε την επιστήμη, σκέφτηκε να καταρρίψει και το γήπεδο της γειτονιάς του. Πρώτα, στο ποδόσφαιρο. Στη Ρόδο, η πρώτη αθλητική ενασχόληση του Στράτου ήταν να παίξει μπάλα και ξεκίνησε την καριέρα του στην ΑΕΡ Αφάντου. Ευτυχώς, η φύση μερίμνησε για να μην τη συνεχίσει…
Μέσα σε ένα καλοκαίρι ψήλωσε απότομα και ο πατέρας του, ο οποίος «έβλεπε πως δεν ήμουν ιδιαίτερη περίπτωση ποδοσφαιριστή», αποφάσισε να δοκιμάσει ο γιος του και το μπάσκετ. Η Ρόδος, ίσως και η Εθνική Ελλάδας έχασε έναν κεντρικό αμυντικό, με έφεση στο γκολ, όπως θα αποδείκνυε πολλά χρόνια αργότερα σε οικογενειακό διπλό ποδοσφαίρου στο ΟΑΚΑ! Μαζί με το μπάσκετ, ο Περπέρογλου θα άλλαζε και πόλη. Έτσι, οι πρώτες εικόνες με διαφορετική μπάλα θα έρθουν στην Καβάλα και από εκεί στη Ρόδο. Με τον Ιβίσκο θα παίξει στη Γ’ Εθνική, όπου θα τον ανακαλύψει ο μετέπειτα και επί πολλά χρόνια εκπρόσωπός του, Τάσος Δελημπαλταδάκης. «Με είχε δει στη Ρόδο σε κάποιους αγώνες με τον Ιβίσκο. Επί ένα χρόνο τηλεφωνούσε στον μπαμπά μου, προκειμένου να τον πείσει να έρθω στην Αθήνα και τον Ηλυσιακό. Ομάδα Γ’ Εθνικής. Κατηγορία που βρισκόταν και ο Ιβίσκος. Υπ’ αυτήν την έννοια δεν ήταν μεγάλη η αλλαγή».
Αιτία… διαζυγίου!
Η αλλαγή θα ήταν τεράστια. Το αγωνιστικό κομμάτι ήταν το ένα σκέλος, όμως λίγο πριν την ενηλικίωση του Στράτου Περπέρογλου, το κοινωνικό θα ήταν σπουδαιότερο. Η μητέρα του με το ζόρι επέτρεψε να φύγει ο 16χρονος από την οικογένεια και να μετακομίσει στην Αθήνα. «Έμεινα τρία χρόνια με τη γιαγιά μου», διηγείται ο νυν άσος του Ολυμπιακού, ο οποίος αργότερα θα μάθαινε πόσο μεγάλη μάχη έδωσε η μαμά του για να μην γίνει αυτή η μετακόμιση. «Αργότερα έμαθα πως αυτή η πρόκληση λίγο έλειψε να «διαλύσει» το σπίτι του. Χρόνια μετά μου αποκάλυψαν οι γονείς μου ότι... βρέθηκαν στα χαρακώματα εξαιτίας της απομάκρυνσής μου από την οικογενειακή στέγη. Η μητέρα μου κατηγορούσε τον πατέρα μου που μου επέτρεψε να φύγω και να πάω σε μια χαοτική, καινούργια για μένα, πόλη, ενώ ήμουν μόλις 16. Ξέρετε πώς είναι αυτά. Οι μητέρες είναι πάντα πιο συναισθηματικές. Ο πατέρας μου, όμως, μου είχε εμπιστοσύνη. Γνώριζε ότι με είχε γαλουχήσει με τις σωστές αρχές από μικρό».
Ο πατέρας είχε δίκιο. Ο Στράτος ξεκίνησε από τη Γ’ Εθνική και μαζί με μια παρέα ταλαντούχων παικτών της ίδιας περίπου γενιάς, όπως ο Καυκής, ο Αγγελόπουλος και ο Πέτρουλας θα έφταναν να πανηγυρίσουν την άνοδό τους στην Α1 το 2003. Υπό τις οδηγίες του Μέμου Ιωάννου θα κάνει το ντεμπούτο του στη μεγάλη κατηγορία στις 5 Οκτωβρίου του 2003 κόντρα στο Μαρούσι του Βασίλη Σπανούλη. Στο κλειστό του «Αγ. Θωμά», οι γηπεδούχοι θα επικρατήσουν 103-71, με τον 20χρονο Περπέρογλου να σημειώνει πέντε πόντους και εννέα λεπτά συμμετοχής. Η πρώτη του συμμετοχή θα είναι και ενδεικτική της σεζόν που θα ακολουθούσε, στην οποία θα έχει 5,5 πόντους μέσο όρο σε 14 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα. Είχε ξεσπάσματα, όπως στην Πάτρα όταν πέτυχε 21 πόντους σε 28 λεπτά, ωστόσο ήταν ασταθής στην απόδοσή του, κάτι λογικό δεδομένου της ηλικίας και της απειρίας του.
Στο φινάλε της σεζόν ο Ηλυσιακός υποβιβάστηκε, ωστόσο ο Στράτος Περπέρογλου είχε την επόμενη πρόκληση να τον περιμένει.
Κυανέρυθρη... οικογένεια!
Ο Πανιώνιος άρχισε να ενδιαφέρεται για την απόκτησή του τον Μάιο του 2005, λίγες μέρες μετά το τέλος της σεζόν. Πακέτο με τον Νίκο Αγγελόπουλο και με τον Γιώργο Καλαφατάκης προπονητής του. Αργότερα, ο γνωστός τους Μέμος Ιωάννου θα αναλάμβανε την τεχνική ηγεσία των κυανέρυθρων, χωρίς ωστόσο να αλλάξουν – και φυσιολογικά – πολλά για τον Στράτο Περπέρογλου. «Την πρώτη σεζόν έπαιζα λίγο. Ήταν η περίοδος προσαρμογής. Σε κάποια ματς ήμουν θετικός. Σε άλλα όχι. Η ομάδα είχε καλή χρονιά. Τερματίσαμε τρίτοι».
Την επόμενη σεζόν η ζωή του θα άλλαζε. Η γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Πανιωνίου θα κατακτούσε το πρωτάθλημα Ελλάδας, το μόνο που έχει στην ιστορία του σε ομαδικό άθλημα ο σύλλογος της Νέας Σμύρνης. Ο Στράτος Περπέρογλου θα το πανηγυρίσει δεόντως… Στο ρόστερ του Πανιωνίου θα βρίσκεται η Έριν Μπούσερ, με την οποία θα ερωτευτούν, θα παντρευτούν και πλέον θα έχουν κοινό… επώνυμο (η Αμερικανίδα παίκτρια το άλλαξε) και μια κόρη. Την ώρα, όμως, που η προσωπική του ζωή θα αλλάζει σε βαθμό που ούτε ο ίδιος το περίμενε, στο μπάσκετ τα πράγματα δε θα εξελίσσονται όπως τα ήθελε.
«Ήταν μια σεζόν που ξεκίνησε με φιλοδοξίες. Με υποσχέσεις. Και κατέληξε με τον χειρότερο τρόπο. Μεσολάβησε και η αλλαγή προπονητή. Τέθηκα εκτός πεντάδας, μέχρι που σε ματς στο Ιβανώφειο πέρασα και τα 40 λεπτά στον πάγκο. Ίσως δικαιολογημένα. Είχα χάσει την ψυχολογία μου. Για πρώτη φορά σκέφτηκα το ενδεχόμενο να ασχοληθώ με άλλη δουλειά. Μέχρι και στην ΑΣΟΕΕ πήγα για να γραφτώ». Μια αλλαγή στην τεχνική ηγεσία του Πανιωνίου και η άφιξη του Λούκα Παβίσεβιτς θα άφηνε κενή τη θέση στο οικονομικό πανεπιστήμιο.
«Η ομάδα χτίστηκε από την αρχή. Ανανεώθηκαν τα πάντα. Οι παίκτες που βρεθήκαμε στο ρόστερ είχαμε πολύ καλή χημεία. Κάποιους, όπως ο Καυκής, τους ήξερα από παλιά και φτάσαμε εκεί που φτάσαμε. Είχα φτάσει σε ένα σημείο που είτε θα έπαιζα είτε θα έκανα κάτι άλλο. Αποφάσισα να δουλέψω. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Βοήθησαν βέβαια και οι συγκυρίες. Υπήρξαν άνθρωποι που μου έδειξαν εμπιστοσύνη».
Παράλληλα, η σχέση του πήγαινε από το καλό στο καλύτερο. Έστω κι αν το στοιχείο που έφερε κοντά τον Στράτο και την Έριν, ήταν το μόνο που αποφάσισαν να αφήσουν εκτός της σχέσης τους. «Από τότε που γνωριστήκαμε μόνο μία φορά παίξαμε «μονό» και δεν το έχουμε ξανακάνει γιατί κατέληξε σε μεγάλη μάχη. Μετά το παιχνίδι είχα γρατζουνιές σε όλο μου το σώμα και δε μιλούσαμε για κάποιες ώρες. Φυσικά, κέρδισα, αλλά ήταν πολύ πιο δύσκολο από ό,τι περίμενα στην αρχή, και τότε έμαθα πως δεν της αρέσει να χάνει».
Το αιώνιο καλοκαίρι!
Μετά από τρία χρόνια στον Πανιώνιο, ο Στράτος Περπέρογλου έμοιαζε με κολεγιόπαιδο που περιμένει το ντραφτ. Στα 23 του χρόνια και με την senior σεζόν να έχει ολοκληρωθεί με 28 λεπτά ανά αγώνα, 12 πόντους μέσο όρο και ορισμένες εκπληκτικές βραδιές, ο νεαρός φόργουορντ περίμενε κάτι μεγαλύτερο. «Τη μεταγραφή που θα εκπλήρωνε το όνειρό του», όπως αργότερα θα την περιέγραφε. Οι αιώνιοι θα ερίσουν… Ο Ολυμπιακός φερόταν να τα έχει βρει με τον παίκτη, όμως ο Παναθηναϊκός θα έκανε την κίνηση-ματ με τον Πανιώνιο και θα καλούσε τον παίκτη για να συμφωνήσουν. «Ουσιαστικά είχα συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό, αλλά είχα ακόμη ένα χρόνο συμβόλαιο με τον Πανιώνιο και εκείνος είχε τον τελευταίο λόγο. Ο πρόεδρος τότε τα βρήκε με τον Παναθηναϊκό», θα διηγούταν φέτος ο φόργουορντ των ερυθρολεύκων.
Τότε, ήταν διαφορετικά. «Το έμαθα από έναν φίλο μου στο τηλέφωνο, όταν με πήρε να μου πει συγχαρητήρια», έλεγε λίγες ώρες μετά την υπογραφή του για 3+1 χρόνια με τον Παναθηναϊκό. Οι πράσινοι ξόδεψαν περίπου 500.000 ευρώ για να τον αποκτήσουν και το πρώτο του συμβόλαιο θα ήταν για κάτι παραπάνω από 250 χιλ. ευρώ ετησίως. Η πορεία του τον πρώτο καιρό, έμοιαζε με εκείνο το κολεγιόπαιδο που επιλέχτηκε στο ντραφτ και τώρα είναι ρούκι στο ΝΒΑ. «Ήξερα ότι έπρεπε να δουλέψω πολύ, να κάνω υπομονή, είχα μιλήσει και με τους προπονητές, μου το είχαν πει πριν υπογράψω. Αυτό και έκανα. Έμεινα εκτός 12άδας, αλλά δεν απογοητεύτηκα, συνέχισα να δουλεύω και ο κόουτς επιβράβευσε την προσπάθειά μου αυτή και την υπομονή με το να με βάλει να παίξω».
Ο ρούκι έγινε βασικός, έγινε μέλος της ομάδας, έγινε αναντικατάστατος, έγινε πρωταθλητής. «Δεν έχω ζήσει ξανά στην καριέρα μου τέτοιες στιγμές. Γι’ αυτό, εξάλλου, ήρθα και στον Παναθηναϊκό. Για να κατακτήσω τίτλους». Πρώτα Ελλάδας και μετά Ευρώπης. Δις. Το 2009 και το 2011 ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης, ενώ πήρε τέσσερα πρωταθλήματα και τρία κύπελλα με τον Παναθηναϊκό, προσφέροντας πάντα στο παρκέ εκείνο που η ομάδα χρειαζόταν. Ακόμα και… 33 πόντους, στην πιο δαιμονισμένη του εμφάνιση, ένα βράδυ στη Θεσσαλονίκη στο δρόμο προς την κατάκτηση του τίτλου το 2011.
Εμβολή στην καριέρα…
Είχαν περάσει χρόνια από το παιδί που έπαιζε μπάλα στη Ρόδο ή τον νεαρό που προσπαθούσε να τα καταφέρει στην Αθήνα. Το 2011 έμοιαζε η κορύφωσή του. Η κόρη του είχε γεννηθεί τα Χριστούγεννα του 2010 και πλέον ήταν πατέρας, πάντα αγαπημένος με την Έριν. Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το πρωτάθλημα, κατέκτησε το ευρωπαϊκό κόντρα σε όλα τα προγνωστικά και ο Στράτος Περπέρογλου ετοιμαζόταν για το Ευρωμπάσκετ, αφού μετά από πολλά βάσανα και παλινδρομήσεις είχε κατορθώσει να γίνει μέλος της Εθνικής ομάδας. Ένα ταξίδι ρουτίνας στην πατρίδα της γυναίκας του, τον έκανε να επαναξιολογήσει όσα είχε ζήσει στη ζωή του. Γιατί το νόμισμα για τους επόμενους μήνες θα ήταν στα γράμματα. Μακριά από τίτλους και βασιλικές κορώνες. Μια μάχη με τον εαυτό του, η πιο σκληρή που δίνει ο καθένας στη ζωή του.
Στις 19 Ιουλίου και σε ένα διαγνωστικό έλεγχο ενόψει της προετοιμασίας της Εθνικής, ο Στράτος Περπέρογλου θα ζητήσει να εξεταστεί ένας πόνος που είχε στη γάμπα. Αν δεν το έκανε, ίσως και να μην υπήρχε καν νόμισμα να στρίψει. Το σύνδρομο οικονομικής θέσης του δημιούργησε θρόμβο στο γόνατο και η αρχική εκτίμηση ήταν ότι πρέπει να μείνει δύο εβδομάδες σε ακινησία και σταδιακά να επανέλθει, ακολουθώντας και σχετική φαρμακευτική αγωγή.
Οι δύο εβδομάδες θα γίνουν έξι μήνες, ωστόσο στις έξι μέρες από τον τραυματισμό του, ο Στράτος Περπέρογλου θα υπογράψει για ένα χρόνο ακόμα στον Παναθηναϊκό, έναντι περίπου 600 χιλ. ευρώ. «Ήθελα πολύ να μείνω στην ομάδα και αυτό έγινε. Όλοι αναγνωρίζουμε τα νέα δεδομένα που υπάρχουν γενικότερα και ειδικότερα. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως είμαι χαρούμενος που θα συνεχίσω στον Παναθηναϊκό για άλλη μια χρονιά. Προσωπικά, δεν ήταν πολύ δύσκολο να πάρω την απόφαση να παραμείνω, γιατί ήταν αυτό που πραγματικά ήθελα. Και θα πρέπει να βάλουμε νερό στο κρασί μας όλα τα παιδιά που θέλουν να μείνουν πραγματικά στην ομάδα, αναγνωρίζοντας κάποια δεδομένα και καταστάσεις».
Το επόμενο διάστημα θα παλέψει για να επιστρέψει και δε θα φοβάται να αναφερθεί στις δυσκολίες της επιστροφής του. «Ήταν χωρίς αμφιβολία η δυσκολότερη στιγμή της ζωής μου, η πιο δύσκολη περίοδος. Μου έχει μάθει πολλά πράγματα αυτό το πεντάμηνο-εξάμηνο. Ευχαριστώ τον Θεό που το βρήκα, ήταν μόνο αυτό και μου κόστισε κάποιους μήνες από το μπάσκετ και όχι τίποτε άλλο». Επέστρεψε τις πρώτες μέρες του 2012. Έπαιξε κόντρα στο Περιστέρι στις 5 Ιανουαρίου και μια εβδομάδα αργότερα ήταν καθοριστικός με 18 πόντους στη νίκη του Παναθηναϊκού στη Ρόδο. «Ήταν μια δύσκολη περίοδος για μένα. Όλοι στον Παναθηναϊκό με έχουν στηρίξει. Από τον προπονητή και τους συμπαίκτες μου μέχρι τον κόσμο που έρχεται στο γήπεδο. Γι’ αυτό το λόγο θέλω να τους ευχαριστήσω όλους».
Αυτό το καλοκαίρι…
Τους επόμενους μήνες, ο Στράτος Περπέρογλου θα συνεχίσει να είναι καθοριστικός. Ίσως όχι με τη σταθερότητα που θα ήθελε, απόρροια της αγωνιστικής απραξίας, αλλά με βραδιές που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της ομάδας του. Όπως στα δύο τελευταία παιχνίδια με την Μακάμπι στο δρόμο για το φάιναλ φορ. Το καλοκαίρι, όμως, δεν έμοιαζε με τα προηγούμενα και η αντικειμενική αξία ή η προσφορά δεν ήταν το απόλυτο κριτήριο για την παραμονή στον Παναθηναϊκό. Ο Στράτος Περπέρογλου περίμενε μια πρόταση ανανέωσης, τη στιγμή που στην άκρη της γραμμής ο πρώην συμπαίκτης του και συγκάτοικός του στις αποστολές Βασίλης Σπανούλης, του μιλούσε για τον Ολυμπιακό. Εντέλει, είχε και τις δύο προτάσεις στα χέρια του.
Λέγεται πως η αρχική του Παναθηναϊκού ήταν στις 200 χιλ. ευρώ, δηλαδή το ένα τρίτο των περυσινών του απολαβών. Η επόμενη, βελτιωμένη πρόταση φημολογείται ότι έφτασε μέχρι και λίγο πάνω από τις 300 χιλ. ευρώ, όμως εκείνη από τον Πειραιά παρέμενε καλύτερη. Ο Περπέρογλου το σκέφτηκε, ζύγισε τις επιλογές του, σκέφτηκε την ψυχολογική φθορά που θα υπάρχει, τον πόλεμο που θα δεχτεί, συμβουλεύτηκε τη γυναίκα του, κοίταξε την κόρη του και αποφάσισε να «σκοτώσει» το όνειρο που είχε για το μπάσκετ.
«Σε επαγγελματικό επίπεδο, θα ήθελα, όταν σταματήσω το μπάσκετ, να έχω μόνο φίλους από το χώρο».
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.