Stanimal στον θρόνο! (vids+pics)

Gazzetta team
Stanimal στον θρόνο! (vids+pics)

bet365

Εντάξει, ο Ράφα Ναδάλ είχε έντονο πρόβλημα στην πλάτη, αλλά δεν θα υποβαθμίσουμε τον θρίαμβο του Στάνισλας Βαβρίνκα! Ο 28χρονος Ελβετός κατέκτησε στη Μελβούρνη τον πρώτο Grand Slam τίτλο στην καριέρα του...

Ο Stanimal, όπως είναι το παρατσούκλι του, επικράτησε με 6-3, 6-2, 3-6, 6-3 σε 2 ώρες και 21 λεπτά του κορυφαίου τενίστα στον κόσμο, σε έναν... περίεργο τελικό! Έγινε έτσι ο τρίτος Ελβετός μετά τους Ρότζερ Φέντερερ και Μαρτίνα Χίνγκις, που σηκώνει major τίτλο. Άντεξε, μάλιστα, σε πολύ ιδιαίτερες συνθήκες και έδειξε ότι έχει πλέον το μυαλό να πρωταγωνιστήσει και στο μέλλον!

Ο φοβερός και τρομερός Βαβρίνκα έκανε, λοιπόν, την υπέρβαση! Κέρδισε τον βασιλιά της Μελβούρνης Νόβακ Τζόκοβτς (Νο.2) στον προημιτελικό, τον Τόμας Μπέρντιχ (Νο.7) στον ημιτελικό και τον Ράφα Ναδάλ (Νο.1) στον τελικό... Με την πορεία αυτή αύριο (27/1) στον Νο.3 της παγκόσμιας κατάταξης και είναι πλέον ο Νο.1 τενίστας της Ελβετίας! Όλα αυτά για έναν χαρισματικό αθλητή, που ήταν μια... ζωή στη σκιά του Φέντερερ. Έφτασε σε σημείο, μάλιστα, να αφήσει για έναν χρόνο τη σύζυγο και το παιδί του για να αφοσιωθεί στην καριέρα του. Και μετά από συμμετοχή εννιά ετών σε κυρίως ταμπλό major, ήρθε η δικαίωση.

Το όνειρο του Ναδάλ για κατάκτηση του 14ου major τίτλου μπορεί να περιμένει. Όλοι μιλούσαν με σιγουριά για νίκη του 27χρονου Ισπανού, όμως ο Βαβρίνκα έσπασε το σερί των Big Four και έγινε ο πρώτος εκτός τετράδας μετά τον Χουάν Μαρτίν Ντελ Πότρο το 2009 στο US Open, που κατακτάει major τρόπαιο. Μόνο αυτοί οι δύο τα έχουν καταφέρει μετά το Αυστραλιανό Όπεν του 2005 (Σάφιν). Στις προηγούμενες αναμετρήσεις του με τον Ράφα ο Ελβετός είχε μόνο ήττες (12-0), χωρίς να έχει πάρει ούτε σετ!

Ο Βαβρίνκα έγινε ακόμα ο πρώτος τενίστας μετά τον Σέρχι Μπρουγκέρα στο Ρολάν Γκαρός του 1993 (Σάμπρας, Κούριερ) που κερδίζει το Νο.1 και το Νο.2 του ταμπλό σε major, ενώ είναι ο μοναδικός που έχει λυγίσει Ράφα Ναδάλ και Νόβακ Τζόκοβτς σε τέτοια διοργανωση!

Εμφάνιση-όνειρο

Ο Σταν για ένα σετ και... κάτι είχε πατήσει τον αντίπαλό του. Ανακάτεψε την τράπουλα με το σερβίς και τα χτυπήματά του, με αποτέλεσμα τον αποσυντονισμό του Ναδάλ που έψαχνε... από πού θα του έρθει το μπαλάκι. Έκανε με μπρέικ το 3-1 στο πρώτο σετ, απείλησε με δεύτερο στο 4-1 και έφτασε στο σημείο να σερβίρει για το 1-0 στο 5-3. Ο Ράφα, όμως, ξύπνησε! Προηγήθηκε με 0-40 και ήταν έτοιμος να ξαναμπεί στη διεκδίκηση του σετ, αλλά ο Βαβρίνκα με ψυχολογία νικητή ανέτρεψε την κατάσταση και πήρε το πρώτο σετ σε βάρος του Ισπανού μετά από 12 αποτυχημένες προσπάθειες!

Αποδοκίμασαν τον Ράφα!

Η μαγεία του Σταν συνεχίστηκε και στο δεύτερο σετ! Πήρε αμέσως κεφάλι με μπρέικ και έδειχνε να πατάει πολύ γερά στο κορτ. Σαν να είχε φάει τους τελικούς major με το κουτάλι! Ένα ιατρικό τάιμ άουτ του Ράφα λόγω ενοχλήσεων στην πλάτη στο 2-1 του δεύτερου σετ άλλαξε, ωστόσο, τα δεδομένα... Ο τενίστας από τη Μαγιόρκα έφυγε από το γήπεδο και επέστρεψε μέσα σε αποδοκιμασίες (!). Λίγο νωρίτερα, ο πολύ εκνευρισμένος Βαβρίνκα ζητούσε επίμονα από τον umpire να μάθει τη φύση του τραυματισμού του αντιπάλο του.

Ο Ισπανός δεν μπορούσε να κινηθεί καλά στο κορτ. Τα σερβίς του ήταν πλέον αδύναμα, ενώ δεν μπορούσε να κυνηγήσει τις μπάλες. Ο Βαβρίνκα καθάρισε με άνεση το σετ και όλοι κοιτούσαν τον Ναδάλ, να δουν αν θα δώσει πρόωρα το χέρι στον Ελβετό. Όμως, ο Ράφα συνέχισε το ματς, "παίζοντας" με το μυαλό του Σταν, που έχασε για τα καλά την αυτοσυγκέντρωσή του. Από το πουθενά, μάλιστα, πήρε το σετ, παρά τις ευκαιρίες του Βαβρίνκα για μπρέικ (0/4).

Έγινε ματς...

Το κοινό, που ήταν φανερά από το ξεκίνημα υπέρ του Σταν, άρχισε σιγά να ενισχύει την προσπάθεια του αριστερόχειρα τενίστα και το παιχνίδι άρχισε ξανά... Ο Ράφα ήταν πιο... Ράφα και οι δύο αντίπαλοι κράτησαν το σερβίς τους ως το 3-2. Τότε έκανε το χτύπημά του το Νο.8 στον κόσμο, αλλά ο Ναδάλ απάντησε στο αμέσως επόμενο γκέιμ, χωρίς μάλιστα να χάσει πόντο.

Ο Βαβρίνκα είχε βρει, ωστόσο, τη χαμένη του αυτοπεποίθηση και έκανε το καθοριστικό μπρέικ, παίρνοντας κεφάλι με 5-3. Σέρβιρε στη συνέχεια επιτυχημένα για τον τίτλο και έγραψε ιστορία... Ήταν, μάλιστα, μόλις το έκτο τρόπαιο στην καριέρα του!

Ο τενίστας από τη Λωζάνη είχε 53 winners και 49 αβίαστα λάθη, ενώ το φτωχό παιχνίδι του Ράφα φαίνεται από το 19-32 που είχε αντίστοιχα. Ο Βαβρίνκα πήρε πόντους όταν ανέβηκε στο φιλέ (11/12), ενώ εξαιρετικό ήταν το νούμερό του στους πόντους από το πρώτο σερβίς (87%).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα