Πάλη: «Αντάρτικο» των αθλητών στο Κιργιστάν για την σημαία της χώρας

Newsroom
Ανδρας κρατά την σημαία του Κιργιστάν

bet365

Αθλητές του Κιργιστάν πάνε κόντρα στην απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει το εθνικό σύμβολο και ανακοίνωσαν πως θα αγωνιστούν με την προηγούμενη σημαία.

Θέμα που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, προέκυψε στον αθλητισμό του Κιργιστάν, με αφορμή την… σημαία της χώρας.

Ο πρόεδρος του Κιργιστάν, Σαντίρ Ζαπάροφ, κατάφερε να περάσει από το Σύνταγμα μια μικρή, αλλά μεγάλης σημασίας αλλαγή στη σημαία.

Το έμβλημα του Κιργιστάν είναι ο ήλιος με μία νομαδική τέντα στη μέση, όπου στην αρχική έκδοση της σημαίας, οι ακτίνες του είναι κυματιστές, θυμίζοντας ηλιοτρόπιο και ο πρόεδρος ήθελε να τις ευθυγραμμίσει για να φέρνουν περισσότερο σε ήλιο, παρά σε λουλούδι.

H προηγούμενη σημαια του Κιργιστάν
Η προηγούμενη σημαία του Κιργιστάν

Η πρότασή του πέρασε στις 20 Δεκεμβρίου μετά από 3 ακροάσεις στο Κοινοβούλιο και από σήμερα, 26 Δεκεμβρίου, η νέα σημαία είναι σε ισχύ.

H νεα σημαία του Κιργιστάν
Η νέα σημαία του Κιργιστάν με τις ακτίνες σε ευθεία

Αυτό όμως έχει προκαλέσει οργή σε αθλητές καθώς δηλώνουν πως δεν πρόκειται να κατέβουν σε διεθνείς διοργανώσεις κρατώντας τη νέα σημαία, αλλά την παλιά. Μάλιστα πρόκειται για ελίτ αθλητές της χώρας, όπως ο παγκόσμιος πρωταθλητής της πάλης, Ζολαμάν Σαρσενμπένκοφ, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «εγώ έχω την παλιά και δεν σκοπεύω να πάρω την καινούργια. Με την παλιά μόνο θα αγωνίζομαι».

Ιδια αντίδραση είχε ο παγκόσμιος πρωταθλητής του κικ μπόξινγκ, Νταστάν Σαρσέγιεφ, ο οποίος ανέφερε πως «το 99% του πληθυσμού δεν εγκρίνει την αλλαγή στο εθνικό μας σύμβολο. Το κουβαλάω από τα 19 μου σε όλες τις διοργανώσεις. Είναι η ιστορία μας, η κουλτούρα μας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να την αλλάξουμε».
Ακόμη και οι διεθνείς ποδοσφαιριστές της χώρας έχουν αντιδράσει, κάνοντας ανάλογες δηλώσεις.

Ο Μιρλάν Μουρζάγιεφ, 60 φορές διεθνής, τόνισε: «Εχω πάρει πέντε φορές τον τίτλο στη Τουρκία και πανηγύρισα με την παλιά σημαία. Δεν πρόκειται να την αλλάξω. Αυτή είναι η αγαπημένη μας».

Οι αντιδράσεις έφεραν τον πρωθυπουργό της χώρας Εντιλ Μπαϊσάκοφ σε δύσκολη θέση και είπε στους αθλητές ότι θα πρέπει να αλλάξουν την σημαία, αρχής γενομένης από το Ασιατικό πρωτάθλημα πάλης τον Απρίλιο και φυσικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Προσπάθησε να «μειώσει» μάλιστα την αξία της είδησης της αλλαγής της σημαίας, λέγοντας πως πρόκειται για «πολύ μικρή αλλαγή, δεν αλλάξαμε χρώματα, απλά κάναμε μικρές παρεμβάσεις».

 

Τελευταία Νέα