Δεν πέφτει με τίποτα!

Πέτρος Πιτσίνης
Δεν πέφτει με τίποτα!
Το πρόβλημα των μετακινήσεων στην πόλη προσεγγίζει η Toyota με το πειραματικό i-Road. Πρόκειται για ένα τρίκυκλο μοντέλο με κλειστό κουβούκλιο και ηλεκτροκινητήρα, το οποίο φιλοξενεί έως δύο άτομα.

Ουσιαστικά το i-Road συνδυάζει τα προσόντα μίας μοτοσικλέτας με ενός αυτοκινήτου, γιαυτό ο συνεπιβάτης κάθεται πίσω από τον οδηγό, ενώ και οι δύο προστατεύονται από μία γυάλινη οροφή.

Άνεση υπόσχονται εξάλλου το καλοριφέρ και το ηχοσύστημα με σύστημα ανοιχτής ακρόασης Bluetooth. Το μήκος του φουτουριστικού οχήματος φτάνει τα 2,35 μ. και το πλάτος του μόλις τα 85 εκατοστά, ενώ η μικρή διάμετρος ολικής στροφής ανέρχεται σε τρία μέτρα. Έτσι αποτελεί το ιδανικό εργαλείο πόλης, αφού βολεύεται παντού.

Η μελέτη της Toyota εφοδιάζεται με δύο μοτοράκια ισχύος 2 Κιλοβάτ το καθένα, που είναι ενσωματωμένα στους μπροστινούς τροχούς. Με φορτισμένες τις μπαταρίες ιόντων λιθίου μπορεί να διανύσει έως 50 χλμ., ενώ η φόρτιση από οικιακή πρίζα διαρκεί γύρω στις τρεις ώρες.

Χάρη στη νέα τεχνολογία Active Lean μπορεί να οδηγηθεί το i-Road σαν μοτοσικλέτα, δηλαδή πλαγιάζει στις στροφές και παίρνει κλίση, όμως δεν πέφτει. Προς το παρόν πρόκειται για ένα πειραματικό όχημα, θεωρείται όμως βέβαιο ότι η Toyota θα μεταφέρει ένα μέρος της τεχνολογίας του σε κάποιο μελλοντικό μοντέλο πόλης αντίστοιχων προδιαγραφών με το Renault Twizy. Το τελευταίο είναι επίσης διθέσιο, ηλεκτροκίνητο, διαστάσεων «τσέπης» και κυκλοφορεί ήδη με επιτυχία στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!