Ιπτάμενος και τζέντλεμαν (vid & pics)

Πέτρος Πιτσίνης
Ιπτάμενος και τζέντλεμαν (vid & pics)
Το νέο Ford Focus ST σχεδόν καταφέρνει να τετραγωνίσει τον κύκλο, αφού πετυχαίνει υψηλότερη απόδοση αν και εφοδιάζεται με μικρότερο κινητήρα σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο.

Το ST νέας γενιάς αρκείται σε ένα τετρακύλινδρο μοτέρ τούρμπο Ecoboost με 250 ίππους, ενώ ο προκάτοχός του διέθετε έναν πεντακύλινδρο κινητήρα 2,5 λίτρων και απέδιδε 25 άλογα λιγότερα. Το νέο Focus ST αναμένεται στα τέλη Ιουλίου στην Ελλάδα με ενδεικτικές τιμές αγοράς γύρω στις 34.000 ευρώ και εντυπωσιακή εξωτερική και εσωτερική εμφάνιση.

Εξωτερικά ξεχωρίζουν οι αεροτομές και οι ποδιές με τα πλευρικά κατώφλια, οι ειδικού σχεδιασμού ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών και βέβαια τα λογότυπα ST, ενώ στο εσωτερικό κάνουν -μεταξύ άλλων- τη διαφορά τα καταπληκτικά σπορ καθίσματα της Recaro, το σπορ τιμόνι, τα πρόσθετα όργανα και βέβαια οι αλουμινένιες πενταλιέρες. Η Ford επέλεξε να μπολιάσει τα αγωνιστικά γονίδια του Focus ST με όλες τις αυτονόητες ανέσεις, όπως κλιματισμό, αισθητήρες βροχής και φωτός, εσωτερικό φωτισμό και με ένα μπουτόν, με το οποίο ξυπνά ο κινητήρας και μαζί του και η βελόνα του πιεσόμετρου για το τούρμπο.

Το δίλιτρο μοτέρ ανεβάζει πρόθυμα στροφές από χαμηλά, αποκρίνεται άμεσα στο γκάζι και ο ήχος του παραμένει διακριτικός, όσο δεν πιέζει ο οδηγός τον τετρακύλινδρο. Όταν βρεθεί όμως το αυτοκίνητο στο φυσικό του περιβάλλον -βλέπε δρόμοι με στροφιλίκια και φουρκέτες-, τότε βρυχάται το μοτέρ σχεδόν τόσο έντονα όσο και ο πεντακύλινδρος κινητήρας του προηγούμενου ST, ώστε να μην απογοητεύσει τον οδηγό.

Στις απότομες επιταχύνσεις γίνονται αρκετά έντονες οι δυνάμεις, που ασκούνται στο τιμόνι, όμως οι μηχανικοί της Ford πέτυχαν να κόψουν τον Γόρδιο δεσμό και έτσι το νέο ST με το κατά 10 χιλιοστά χαμηλωμένο αμάξωμα μπορεί να κινηθεί σε σχεδόν αγωνιστικούς ρυθμούς, χωρίς να υποβάλλει τα κόκαλα των επιβατών του σε οδυνηρά βασανιστήρια.

 

Για καλύτερα κρατήματα στις στροφές μειώνεται η ταχύτητα του εσωτερικού τροχού ή αυξάνεται η ροπή στον εξωτερικό τροχό και έτσι μειώνονται και οι τάσεις υποστροφής, ενώ υπάρχει δυνατότητα απενεργοποίησης του συστήματος ευστάθειας πατώντας απλά έναν διακόπτη στο ταμπλό.

Στον κατάλογο του προαιρετικού εξοπλισμού περιλαμβάνεται το σύστημα Active City Stop με αυτόματο φρενάρισμα μπροστά σε εμπόδια και σε ταχύτητες έως 30 χλμ./ώρα, όπως επίσης το σύστημα που εξαλείφει τη νεκρή γωνία στον καθρέπτη και ένα σύστημα που προειδοποιεί τον κουρασμένο οδηγό για τον κίνδυνο στιγμιαίας υπνηλίας. Για να τονίσει η Ford τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του νέου ST, θα το λανσάρει και με αμάξωμα στέισον βάγκον, για ιπτάμενους οικογενειάρχες.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!