Το ταγκό των Χριστουγέννων!

Μαριάννα Αξιοπούλου
Το ταγκό των Χριστουγέννων!

bet365

Αντί για έναν χορό, προβάρει μια μεταγραφή. Αντί να ονειρεύεται τη ντάμα, είναι ο ποθητός καβαλιέρος. Το gazzetta.gr παρουσιάζει τον Τόμας Ντε Βινσέντι.

Μου έχεις τάξει μια εκδρομή…

Ένας ταλαντούχος ποδοσφαιριστής, ένα παιδί που παίζει στη γειτονιά του και αντιλαμβάνεται ότι έχει περισσότερο ταλέντο από τους υπόλοιπους, η στήριξη της οικογένειάς του, το κάλεσμα από μια μεγάλη ακαδημία, τελεία! Δεν είναι όλες οι ιστορίες ίδιες, δεν είναι όλες οι διηγήσεις ευχάριστες, έστω κι αν οι περισσότερες μοιάζουν να έχουν πολλά κοινά σημεία. Ο Τόμας Σεμπάστιαν Ντε Βινσέντι γεννήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου του 1989 στο Μπουένος Άιρες και τα όνειρά του ξεκίνησαν εκεί που θα ήταν καλύτερο να εξελιχθούν. Η Ρίβερ Πλέιτ στέγασε τις πρώτες του φιλοδοξίες, οι οποίες κράτησαν πέντε χρόνια. Ο Τόμας κρίθηκε ανεπαρκής για τους «εκατομμυριούχους» και ίσως εκεί να κρύβεται ο λόγος που δηλώνει φανατικός οπαδός της… Μπόκα Τζούνιορς.

«Ένα πρόβλημα στην μέση με έκανε να σκεφτώ το ενδεχόμενο του τέλους από το ποδόσφαιρο. Δεν το έβαλα κάτω όμως και αποφάσισα να μετακομίσω στην Excursionistas, όπου αγωνιζόταν στην τρίτη κατηγορία», διηγείται ο 23χρονος ποδοσφαιριστής και από εκεί η καριέρα του θα έπαιρνε μια αναπάντεχη τροπή. Δεν είναι, δα, και συνηθισμένο να στρέφονται τα βλέμματα στην τρίτη ή ακόμα και στην τέταρτη – υποβιβάστηκε για μια χρονιά - κατηγορία της Αργεντινής. Η πρώτη κίνηση που θα άλλαζε τη ζωή του, έγινε φυσικά εν αγνοία του. Ο Σάκης Κανακίδης άρχισε να τον παρακολουθεί και παρότι η ομάδα του λογίζεται ως θυγατρική του Παλέρμο, κατάφερε να τον πάρει κοντά του, να τον προτείνει στον ΠΑΣ Γιάννινα και να προχωρήσει η μεταγραφή. Το ρεπορτάζ της εποχής ήθελε τη μεταγραφή να στοιχίζει συνολικά 100.000 ευρώ, 25.000 για το συμβόλαιο του ποδοσφαιριστή και τα υπόλοιπα για το δελτίο του.

Ο Τόμας δεν θα το σκεφτόταν πολύ… Θα άφηνε τους «εκδρομείς» όπως μεταφράζεται το όνομά της πρώην ομάδας του και θα ξεκινούσε για τη δική του εκδρομή. Εκείνη που οι περισσότεροι στην ηλικία του περιγράφουν και τιτλοφορούν ως πενταήμερη, για τον Ντε Βινσέντι θα κρατούσε περισσότερο. «Ο Τόμας με το που είπαμε ότι υπάρχει πρόταση από Ελλάδα αμέσως το δέχτηκε. Και ήρθε στα Γιάννινα μόνος του, χωρίς να ξέρει κανένα, χωρίς γλώσσα και με σπαστά Αγγλικά. Απλά τον συνόδευσε ο πρόεδρος της ομάδας που έπαιζε γιατί ήθελε να κλείσει τη μεταγραφή», θα προσθέσει ο εκπρόσωπός του για τη μεταγραφή που θα ανακοινωνόταν επίσημα στις 5 Ιουλίου του 2009.
«Το να έρθω να αγωνιστώ εδώ ήταν μία απόφαση που την πήρα μέσα σε μία εβδομάδα. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Ο μάνατζέρ μου, μου είπε ότι υπάρχει μία πρόταση από την Ευρώπη. Τότε αγωνιζόμουν στο πρωτάθλημα της Αργεντινής. Δεν μπορούσα να αρνηθώ βέβαια, γιατί δε γνώριζα αν θα μου παρουσιαζόταν ξανά στο μέλλον μια τέτοια ευκαιρία».

Χαρτί κηδεμόνα…

Μέσα σε λίγες μέρες, ο Τόμας βρέθηκε στην άλλη άκρη του κόσμου. Άφησε τους γονείς του, τον πιο ταλαντούχο, αλλά τεμπέλη όπως τον χαρακτηρίζει, αδελφό του και μια ολόκληρη ζωή για το ενδεχόμενο μιας καριέρας. «Η πρώτη μέρα ήταν πολύ παράξενη. Ήμουν σε ξένη χώρα, δίχως να γνωρίζω κανένα και με μία γλώσσα άγνωστη σε εμένα , μακριά από την οικογένεια μου και τους φίλους μου», διηγείται ο Ντε Βινσέντι για εκείνες τις άχαρες στιγμές που δεν ξέρεις αν έχεις πάρει τη σωστή απόφαση ή όχι. «Στην αρχή και ειδικά τον πρώτο μήνα ήταν δύσκολα. Έφυγα από την Αργεντινή και πήγα σε μια ξένη χώρα και σε μια διαφορετική ήπειρο. Όλα ήταν καινούρια για μένα. Η γλώσσα, ο τρόπος ζωής, ακόμη και οι καιρικές συνθήκες», προσθέτει για να καταδείξει μια άλλη οπτική που συχνά ξεχνιούνται, όταν ασκείται κριτική σε έναν ποδοσφαιριστή.

Σύντομα, τα πράγματα θα γίνονταν καλύτερα. Ο Μπουχάν Εστεμπάν Σαντιάγκο που βρισκόταν στα Γιάννινα από τις αρχές του 2009 είχε περάσει όλα εκείνα τα στάδια της προσαρμογής και στα 30 του χρόνια ήταν πιο έμπειρος για να τα χειριστεί. Έγινε ο… κηδεμόνας του Τόμας, το καρέ συμπληρώθηκε με τους μικρότερους Βάντερσον και Σενόνε και τα πράγματα έγιναν καλύτερα. «Ο Εστεμπάν Μπουχάν ήταν δίπλα μου κάτι παραπάνω από αδελφός και είμαι πολύ τυχερός που τον βρήκα στα Γιάννινα. Με φρόντιζε σαν να είμαι μέλος της οικογένειάς του και με βοήθησε πάρα πολύ. Αυτός και η οικογένειά του με έβαλαν στον τρόπο ζωής στα Γιάννινα και στην Ελλάδα. Επίσης με βοήθησαν ο Σενόνε και ο Βάντερσον».

Μέσα στο γήπεδο, όμως, μόνο ο ίδιος μπορούσε να βοηθήσει τον εαυτό του. Και χρειάστηκε το χρόνο του και το… δρόμο του. Συμβολικά ή μη, ο νεαρός μέσος θα παίξει μόνο σε ένα ματς μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009. Ματς κυπέλλου, αντίπαλος η Καλαμάτα και έξι λεπτά συμμετοχής στη νίκη στο γήπεδο της «μαύρης θύελλας» σηματοδοτούν το ντεμπούτο του στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Σύντομα, σε εκείνο το γήπεδο θα έκανε την προσπάθειά του για να επιστρέψει.

Πρόγραμμα Erasmus!

Ξεπερνώντας τη… σχολική ηλικία και μπαίνοντας στην ωριμότητα, ο Τόμας Ντε Βινσέντι θα πάει ακόμα μια εκδρομή. Θα φύγει για έξι μήνες από τα Ιωάννινα, σα να πρόκειται για ανταλλαγή φοιτητών και θα βρεθεί στην Καλαμάτα. «Όταν δεν έπαιζε στην αρχή, ήταν σαν θηρίο σε κλουβί. Ο δανεισμός του στην Καλαμάτα του έκανε καλό και τον εμπιστεύθηκε από την πρώτη στιγμή ο Θανάσης Κολιτσιδάκης. Πήρε παιχνίδια και αυτό ήταν κάτι που του ανέβασε την ψυχολογία», θα παρατηρήσει ο Σάκης Κανακούδης, ο οποίος θα προσθέσει για τον χαρακτήρα της ανακάλυψής του. «Είναι πολύ καλό παιδί, που δεν αντέχει να χάνει». Θα… κοινοποιούσε τη αδυναμία του στην ήττα ο ίδιος ο Αργεντινός μέσος, όταν μια μέρα ανέβασε στο Facebook φωτογραφία με σπασμένο το κοντρόλ της Play Station.

Η εμπειρία της Καλαμάτας θα ήταν δημιουργική, κάτι που μετά την πρώτη κρυάδα θα μπορούσε να αντιληφθεί και ο Τόμας Ντε Βινσέντι. Έστω κι αν στη Μεσσηνία θα γνώριζε και την άσχημη πλευρά του ελληνικού ποδοσφαίρου με τα οικονομικά προβλήματα και την αδιαφορία των παραγόντων. «Αν εξαιρέσεις τα οικονομικά που ήταν άσχημα όλα τα άλλα με βοήθησαν πολύ. Έμαθα την Β’ Εθνική και τις απαιτήσεις που έχει. Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια του ανθρώπους της Καλαμάτας για την ευκαιρία αυτή που μου δώσανε», θα δηλώσει επιστρέφοντας στον ΠΑΣ κατά εννέα συμμετοχές εμπειρότερος και δύο γκολ διασημότερος! «Ήταν ό,τι καλύτερο, αν και στην αρχή ήταν δύσκολη η προσαρμογή. Έκανα ένα πολύ καλό πρωτάθλημα και αυτό με βοήθησε να αποκτήσω αγωνιστικές συμμετοχές και εμπειρία. Μεγάλωσε κατά αυτό τον τρόπο η αυτοπεποίθηση μου και η εμπιστοσύνη στις δυνατότητες μου. Από εκείνη τη χρονιά μου έμεινε η πικρία ότι η ομάδα της Καλαμάτας δεν κατάφερε να σωθεί».

Επεράσαμε όμορφα…

Στην επιστροφή του στα Γιάννινα η ομάδα θα βρίσκεται στη Β’ Εθνική, κάτι που θα τον βοηθήσει να κρατήσει την αυτοπεποίθηση που είχε μαζέψει στην Καλαμάτα και να συνεχίσει από εκεί. Θα είναι βασικός στα περισσότερα παιχνίδια του «Άγιαξ της Ηπείρου», θα κερδίσει την εμπιστοσύνη του Στεφάν Ντεμόλ και θα είναι καθοριστικός στην επιστροφή του ΠΑΣ στη μεγάλη κατηγορία. «Έχω τα πόδια στο έδαφος και ξέρω που βαδίζω. Δεν έχω καταφέρει, άλλωστε, τίποτα το σπουδαίο για να μπορώ να ονειρεύομαι «μεγαλεία». Απλά αγωνίστηκα
σε δύο παιχνίδια... Αυτό που επιθυμώ είναι να βελτιώνομαι από παιχνίδι σε παιχνίδι και να κάνω το καλύτερο»
, θα πει στο πρώτο διάστημα, όταν θα ξεκινήσουν και τα σενάρια για τη μεταγραφή του σε μεγαλύτερη ομάδα.

Ο Άαρναρ Γκρέταρσον θα κάνει όλο και πιο συχνές παρουσίες στο γήπεδο των Ζωσιμάδων, ωστόσο ουδέποτε ο Ντε Βινσέντι θα δείξει να επηρεάζεται από όλα αυτά. «Ακούω και εγώ κατά καιρούς. Με πληροφόρησαν για διάφορα δημοσιεύματα. Με εμένα προσωπικά δεν έχει επικοινωνήσει ποτέ κανείς και δεν μου έχει μεταφέρει κανένα ενδιαφέρον. Το μόνο που έχω στο μυαλό μου είναι ο ΠΑΣ και η επάνοδος στην μεγάλη κατηγορία. Δεν θέλω να παρεκκλίνω των στόχων μου». Με την ομάδα των Ιωαννίνων θα πανηγύριζε την άνοδο το καλοκαίρι του 2011, θα έπαιζε στη Super League και το όνομά του θα συνέχιζε να βρίσκεται στην επικαιρότητα.

Το καλοκαίρι έκανε μια προσπάθεια να βγάλει κοινοτικό διαβατήριο, όμως χρειάζεται και… συγγενείς για να το καταφέρεις, γύρισε στην πατρίδα του για να αρραβωνιαστεί και να τον κλέψουν, βρέθηκε στο στόχαστρο του Παναθηναϊκού, αλλά παρέμεινε στα Ιωάννινα. Παρά και τις φήμες που τον ήθελαν να επιθυμεί να γυρίσει στην πατρίδα του για να είναι κοντά στη μέλλουσα γυναίκα του. Έμεινε στα Γιάννινα και προετοιμάστηκε για την καλύτερη σεζόν της καριέρας του. Ξεκίνησε με το 90λεπτο κόντρα στον Πλατανιά και συνεχίστηκε με γκολ στο ΟΑΚΑ. Από εκείνα που μπαίνουν μόνο στην Play Station!! Αρκεί να μην χάνει ο Τόμας Ντε Βινσέντι.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα